Антиблокираща система от Bosch – eфективност и стабилност при електрическите колела

електрическо колело,abs

Днес ще ви разкажем за една от новостите на през следващите години –анти-блокиращата (ABS) система за електрически велосипеди от Bosch.

Системата предотвратява блокиране на предната гума и прекомерно повдигане на задната. Резултатът е по-кратък спирачен път и предотвратяване на риска от падане през кормилото. Според проучване и прогнози на Bosch, този тип инциденти би трябвало да намалеят с до 25%.  Първите е-байкове с ABS система ще са на пазара най-рано през 2019-та година. Проучвания сочат, че един от пет инцидента с велосипеди са в следствие на неправилната употреба на спирачките. Макар, че поради различни фактори, паданията не могат да бъдат сведени до нула, то ABS системата позволява по контролирано и стабилно спиране. Друго изследване, обхващащо над 5000 инцидента с велосипеди, достига до заключението, че при три-четвърти от всички случаи изобщо няма спирачен път. Тоест, тук ABS системата би предотвратила една четвърт от всички инциденти с колоездачи, и така контузиите да намалеят значително.

електрическо колело

Как работи ABS системата на Bosch?

Комбинира се ABS на предното колело и система против прекомерно повдигане на задното.

При случай на критична ситуация, системата контролира налягането, което водача подава към предната спирачка и не позволява приплъзване на гумата. Според Клаус Флейшер, директор на Bosch eBike System, в каплите на велосипеда има сензори, които следят скоростта на въртене отпред и отзад. При отчитане на разликата в скоростта на въртене при двете колелета, системата се задейства и не позволява блокиране на гумата. По този начин се подобрява контрола върху електрическия велосипед, най-вече върху хлъзгави настилки.

Системата против повдигане на задната гума предотвратява така нареченото падане през кормилото, при наложително критично спиране. Накратко казано, Bosch eBike ABS контролира и отнема спирачното усилие на предната гума, за да може задната да се върне максимално бързо на земята. Тази система позволява използването на предна спирачка да бъде в оптимални граници и с максимална ефективност.

За развиването на ABS системата си, Bosch са имали възможност да използват обширно ноу-хау, дългогодишни експертизи и технологични партньорства. Първите анти-блкиращи системи на компанията са използвани при полицейски мотоциклети в Япония, още през 1994-та година. Bosch и техния център за разработки са „отговорни“ за повишената сигурност на двуколесните превозни средства и сериозно намалелите инциденти с тях. За електрическите велосипеди е използвана същата технология, но пригодена като за тях. Партньор на Bosch при разработването и нагаждането на технологията към е-байковете е компанията Magura.

Екипът на Ekolelo.bg направи тест на ABS системата на Bosch. Вижте какво се случи във видеото.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електрически колела