Shimano Steps 2018: нововъведения за по-голям комфорт

shimano steps, електрическо колело

След като вече ви разказахме за новите модели електрически двигатели за велосипеди на Bosch, днес е ред да обърнем внимание и на друг основен производител – Shimano. Факт е, че господството при електромоторите в този бранш е за немския производител, докато японската компания е все още новак в тази сфера. С новите си модели за 2018-та година обаче, от Shimano ясно декларират, че няма да се дадат в тази битка без бой. Новите модели Shimano Steps разполагат с нови сензори, които да подобрят спомагателната функция на системата, както и възможности за повече настройки, според стила на каране и възможностите на велосипедиста. Сред новите продукти забелязваме нови панели за управлението, ротори и сензори, а също така и по-тънки курбели. Моторите остават почти непроменени.

 

Една от основните новости е сензорът за скорост, магнитът на който е дискретно вграден в ротора на спирачката. Самият сензор е поставен между спирачния апарат и чейнстея. Това има положителен ефект в няколко отношения. В тази позиция, и за двата компонента е много по-малко вероятно да бъдат повредени, а и данните които подават са по-прецизни. Сензорът пасва перфектно в дискове на Shimano с диаметър 140 и 160 мм. Съвместим е с двата вида задвижване Shimano Steps: Е8000, която е предвидена за електрически планински велосипеди и Е6000 – за градски и туристически е-байкове. Новост също са и интегрираните „щепсели“ за лесно включване на предна и задна светлина към батерията, без да се използват специални адаптери. Спомагането при педалиране вече е деактивирано, докато не бъде задържан бутона на управляващия панел в продължителност на 3 секунди. Системата Е6000 на Shimano Steps е съвместима с всички видове трансмисии, ръчни, автоматични и полуавтоматични, както и с компонентите Di2. Изтънените рамена на курбелите пък позволяват на хора с по-широки стъпала на краката, да стъпват без опасност, да си закачат обувките за курбела, или за предните венци на трансмисията. Дизайна на управляващия блок на системата Е6000 предлага интуитивна и ергономична работа, особено в комбинация с Di2 компоненти. Новите системи за задвижване при електрическите велосипеди Shimano Steps ще бъдат налични на пазара от Август 2017.

Интересно е дали тези иновации ще върнат Shimano обратно на сцената на компонентите за електрически велосипеди, откъдето постепенно загубиха позиции? Може би отговор на този въпрос донякъде дават от швейцарската компания Scott, които вградиха именно моторът Shimano Steps E8000 в модела си E-Genius за 2018-та година.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електрически велосипед, предимства
електрически колела