E-Caliber е липсващият електрически велосипед сред моделите на Trek

Trek E-Caliber
Trek E-Caliber 2021

Рядко можем да характеризираме даден електрически велосипед само с един от неговите компоненти. Но E-Caliber е изключение в много отношения. Като се каже E-Caliber, трябва да се има предвид IsoStrut. Преди година Trek представиха своята уникална система за задно окачване, като тя беше поставена на модела без електрическо подпомагане Supercaliber. Тези дни американците от Уотърлу, Уисконсин поставят системата за първи път и на електрически велосипед.

Какво е IsoStrut? Повече от ясно – това е заден амортисьор. Но не обикновен такъв. Обикновено шоковете са сравнително сложна система. Състои се от амортисьорна система, няколко лостчета за настройка и няколко точки за захващане. Всичко това е свързано с долната трба. По време на колоездене системата работи в няколко посоки – хоризонтална, латерална, вертикална, като така се „попиват“ неравностите на терена. Удобно, но не винаги много ефикасно при педалиране. Заради начина си на прикрепяне, IsoStrut се движи само вертикално, но не и латерално. Амортисьорът е напълно интегриран в рамката, като е хванат стабилно за задния триъгълник и горната тръба на рамката. По този начин Trek избягват усукването на задния триъгълник. Благодарение на стабилността на IsoStrut предаването на силите е доста директно. Можем да го усетим най-добре на изкачване или по равен терен.

    IsoStrut шокът е произведен от Fox           Той е захванат за рамката с 4 болта       Погледнат отвън, изглежда обикновен

По отношение на комфорта, E-Caliber не може да се конкурира с електрическите мекици със 120 мм или по-голям ход на окачването. 60-те мм, които осигурява IsoStrut поемат по-слаби удари. А ако пожелаем, можем да заключим амортисьора напълно. Той има и вентил за класическа помпа за окачване, с която можем да настроим работата му, според нашите килограми.

                   IsoStrut под минимално напрежение                                                        IsoStrut при силно натоварване

Trek внимателно са обмислили хода със създаването на модел с малък ход на окачването. E-Caliber е произведен, за да запълни една незаета ниша в портфолиото на компанията. Феновете на еднудото си имат техния Rail – велосипед за най-грубите терени в гората. Тези, които тепърва встъпват в планинското колоездене си имат Powerfly. Но между тях имаше открояваща се празнота. E-Caliber е традиционен крос-кънтри велосипед. Сравнително лек и с малък ход на окачването. Той е предназначен за спортисти, които искат да минат големи разстояния, но без да нагазват в екстремните терени. Така е оборудван, че ние сами да можем да определим нивото си на натоварване и да можем да се чувстваме комфортно по всяко едно време.

       IsoStrut се настройва лесно с помпа за амортисьори                                     Шокът има настройка на Rebound

Другите важни думи, които определят E-Caliber е „велосипед с минимална асистенция“. Поставянето на двигателя Fazua Evation е доказателство за това. Моторът с неговите 250 W и батерията с нейните 250 Wh ще ни предоставят достатъчно помощ, в зависимост от ситуацията. Максималният въртящ момент на Fazua Evation е 55 Nm, което е малко далечко от 85-те Nm на някои други конкурентни модели. Но както казахме, това е част от играта. Позитив тук е, че цялата електрическа система тежи едва 4.6 кг, което означава и по-ниско тегло на велосипеда. При изключване на двигателя усещането за каране е като за обикновен планински велосипед. Както вече казахме, рамката на E-Caliber e „открадната“ от Supercaliber. Просто електрическият модел е получил малко повече ход на вилката – 120 мм. E-Caliber наследява регулеруемото седалково колче и 29-цоловите гуми на не електрическия модел. Трансмисията е, вече почти навсякъде задължителната 1х. При E-Caliber тя е от Deore серията на Shimano. Според окомплектовката, спирачките са двубутални, или четирибутални. Предната е с диск 203 мм, а задната със 180 мм.

За да бъде напълно индивидуален велосипедът, всеки може да му придаде свой собствен почерк благодарение на програмата Project One на Trek. Тя позволява на клиентите да моделират почти всеки детайл според желанията си. Като започнем от избора на боя – дали да е лак, и мат. Цвят на рамката, цвят на буквите. Може дори да се постави кратък слоган, име, или нещо подобно. Компоненти като капли, групсет, седалка, лапа и т.н. могат да бъдат избрани индивидуално. Единственият недостатък е, че всяка от тези индивидуални „екстри“ вдига цената на финалната покупка с изненадващо бързи темпове.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело Cannondale
електрическо колело Forestal
електрически колела BH Bikes