Новите модели електрически велосипеди Haibike Flyon впечатляват с визия и изработка

Haibike Flyon

През последните години немския производител Haibike беше леко зациклил по отношение на иновациите при изработката на рамки за електрически колелета и леко изоставаше спрямо другите големи фабрики. Тази година обаче, изненадаха всички посетители на изложението Euro Bike 2018. Бяха представени красиви и доста иновативни прототипи Flyon, при които са използвани двигател, компютър и батерия от ново поколение. Иван от Ekolelo.bg беше също там и успя да заснеме някои от интересните модели, които можете да видите в следващото видео.

Както видяхте, Haibike са изработили една напълно отличаваща се серия рамки. Освен изчистения външен вид, те впечатляват със специфичната извита горна тръба. Новия дизайн е внимателно съобразен с революционния двигател, за който ще кажем след малко.

 

„Идеята ни с моделите Flyon беше да накараме нашите колелета да проговорят. Трябваше, не само да покажем положителните черти на Haibike, но и да ги затвърдим. Ние сме горди лидери, с иновативно и динамично мислене в сърцата и главите си. Flyon говорят точно на нашият език. Те са успешна връзка между интеграцията и цифровизацията в тенденциите при електрическите велосипеди. Опростени са доколкото е възможно, но линиите и динамиката на моделите Flyon ги превръщат в икона на електро колоезденето“, казва Benjamin Turck, главен изпълнителен директор и съосновател на Haibike.

Haibike Flyon Frame
Haibike XDURO NDURO 2019

При моделите Flyon, от Haibike са разработили изключително и само техни идеи. Затова, всички компоненти се вписват перфектно в цялата система. Интеграция на най-високо ниво. На кормилото имаме интуитивно дистанционно управление, което е основна връзка между водача и електрическото колело. Поставено е на място, където лесно може да се управлява само с палец. На дистанционното има и LED светлини, които сменят своя цвят, според избрания режим на спомагане. Кабелът минава вътрешно, през кормилото. Всъщност, при рамките Flyon, всички кабели и маркучи са прекарани вътрешно, през тръбите. И при твърдаците, и при мекиците. Това допълнително помага за постигането на желание изчистен външен вид, а и предпазва компонентите от влага и мръсотия.

Haibike Flyon Handlebar with Computer

Точно по средата на кормилото на Haibike Flyon е поставен трансфлективен цветен дисплей, показанията на който лесно се виждат, дори и при насрещна слънчева светлина. На четирите страници на екрана се изобразява основна информация за режима на колоездене, системни показатели, тренировъчни данни, пулсът на водача, каданс и още много други.

Haibike Flyon Display

За закрепването на батерията към карбоновата рамка на Flyon моделите, се използва нова технология, която е по-лека, но още по-сигурна. Акумулаторът се приплъзва по дължина в долната тръба през възможно най-малък отвор. Самата батерия е разработена в партньорство с компанията, специалист в това BMZ. Тя е добре защитена от вода, работи на 48 V и е с капацитет 630 Wh. Прихваща се към рамката чрез магнити и е защитена добре против кражба. Заключващата система е разработена заедно с друг гигант в сферата на осигуряващите системи ABUS. Нивото на заряд на батерията може да се види лесно на дискретния тъч сензор. Възможно е да се зарежда или върху велосипеда, или отстранена от него. От Haibike предоставят избор на клиентите си. За зареждане извън рамката на велосипеда, опцията е бързо зарядно устройство, работещо на 10 А. За тези, които желаят да зареждат батерията докато е поставена на колелото, варианта е зарядно, работещо на 4 А.

 

Няма начин да не обърнем внимание и на моторът, който ще се поставя във Flyon моделите на Haibike. Това ще бъде мощния TQ HPR 120S. Германците са първия голям производител, който ще използва двигателите на тази фирма. TQ разполагат с максимален въртящ момент от 120 Nm и е един от най-мощните на пазара. Тайната при тях е патентована pin ring технология, която в цилиндър с диаметър 14.4 см може да извлече голяма мощ. Моторът е защитен в рамката, благодарение на специален, подсилен с карбонови нишки предпазител, разработен от Haibike.

За да не сияят само през деня, Flyon моделите разполагат с интегрирани предни и задни светлини. Режимите на осветление са три: дневна светлина, бягащ лъч и дълги светлини, съответно със 150, 300 и 5000 лумена. Светлините се управляват директно от компютъра, поставен на кормилото. Задните светлини са уникално вградени в задния триъгълник на рамката.

 

Засега, с Flyon технологията са оборудвани четири модела от серията XDURO. 


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електричеко колело Giant
електрически колела