Как да карате електрически велосипед през зимата, дори и да не сте от най-заклетите спортисти?

електрически велосипед зима

При дъждовно време, кални пътеки и къси дни ви трябва нещо повече от силна воля. Дори и най-запалените колоездачи трябва да са подготвени за есенния и зимния сезон. По това време на годината, трябва да помислите за още нещо, освен зареждането на батерията на колелото ви – правилната екипировка. Извиненията изобщо не са на дневен ред. Всички знаем максимата че „Няма лошо време, има неподходящи дрехи“. Ако имате няколко нужни неща в гардероба си, нищо не може да ви спре да изкарате електрическото си колело посред зима. След това, никога повече няма да пожелаете да прекарате свободното си време върху канапето. Да поддържате добрата си форма е една от многото причини, да карате велосипед през зимата.

Ето и кратък списък с неща, с които да сте подготвени, за да колоездите комфортно през зимата:

Да изберете правилните дрехи.

Най-отдолу трябва да облечете добро и функционално термо бельо, което да отвежда потта и влагата далече от кожата. Над него трябва да сложите водо и ветроустойчиви дрехи. Трябва да си изберете топли и ветроустойчиви ръкавици, с които да ви е удобно на пръстите, с които стискате спирачките. Главата е най-добре защитена с кърпа (бъф) за колоездене през есенните дни, а през зимата можете да използвате шапка за колоездене. Вътрешността ѝ е от специален материал и се поставя под каската. Очилата предпазват очите ви, за да не се насълзяват от студения въздух навън. Ако времето е дъждовно, най-добре ви предпазват, водоустойчивите панталони и якета. За каската има специални дъждобрани, а водоустойчивите „гамаши“ ще предпазят краката ви от намокряне.

 

Да защитите батерията на велосипеда.

Ако колелото ви не е поддържано добре, удоволствието от спорта, дори не само през зимата, не е толкова голямо. Преди да излезете, проверете дали гумите имат достатъчно грайфер. За по-заледени пътища се препоръчват гуми с шипове, но имайте предвид, че те могат да се използват за електрически велосипеди с максимална скорост до 25 км/ч. Батерията на велосипеда ви също има нужда от специална грижа през зимата. Колкото е по-студено навън, капацитета ѝ става все по-малък. За да се избегне този ефект, трябва да си купите неопреново покривало. В магазините има огромно разнообразие. По принцип дъжда и пръските не пречат на работата на батерията по никакъв начин.

Светлини за велосипед – трябва да виждате и да бъдете виждани. За целта, трябва да имате фар с бял рефлектор отпред, стоп с червен рефлектор отзад. Препоръчително е да имате отразителни ленти, или светло отразители на спиците и на двете колела. Макар, че велосипедистите изглеждат най-добре в черно, светлите цветове са по-добрия избор, за да сте забелязани на пътя. Светло отразителните ленти на якетата и панталоните също ви правят по-лесно забележими.

Оглеждайте се и внимавайте. Обръщайте внимание, ако чуете необичайни звуци от велосипеда и карайте внимателно. Не са препоръчителни резките завои и силното стискане на спирачките. Когато карате върху сняг, лед или листа, предната спирачка трябва да се използва много внимателно и прецизно. При силно хлъзгави повърхности не трябва да се използва прекомерна асистенция на електро мотора.

Помислете за велосипеда и след карането в лоши условия.

Първото, което трябва да сторите след колоездене през есента, или зимата, е да се приберете най-бързо на топло. След, като сте се преоблекли и затоплили, знайте, че и велосипеда ще остане доволен от малко грижа. Най-напред, отстранете батерията и я внесете на стайна температура. Дори и най-добре прибраните батерии, като Bosch PowerTube 500 ще „оценят“ този жест към тях. Отмийте мръсотията и приберете колелото. Най-доброто място за съхранение са затворен гараж или мазе. Там е-байкът ще бъде защитен от метеорологичните условия навън.

Ако не сте сред тези 28%, които карат електрическите си велосипеди през зимата, имайте предвид следното. Преди да „пашкулирате“ колелото си, се уверете, че частите му са добре смазани. Веригата, и като цяло скоростната система, имат нужда от добра поддръжка. Приберете батерията и дисплея на сухо място и ги съхранявайте при стайна температура. Зарядът на батерията трябва да се поддържа между 30 и 60%.

Накратко, ето няколко съвета как да съхраните правилно батерията на електрическия си велосипед през зимата:

 1. Отстранявайте я след всяко каране и я поставяйте непосредствено преди следващото излизане навън.

 2. Между каранията я съхранявайте при стайна температура и я заредете.

 3. При по-дълги карания, в по-сурови условия, е добре да я покриете с термо-изолиращ калъф.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електрически колела