Yamaha през 2020 г. – няколко нови двигателя за електрически велосипеди

Yamaha e-bike 2020

Всяка година новостите около Bosch и Yamaha са нещо като мини сензации. Това доказва, че електрическите велосипеди вече са съществена част от средствата за придвижване. Само преди няколко седмица от Bosch обявиха, че е-байк сегментът на компанията ще заработи като независим раздел. Тези дни Yamaha представиха новите си двигатели за електрически велосипеди за 2020-а година и обявиха, че „инженерите на компанията ще се фокусират към значително нарастващия световен пазар на електрически колелета. От японския гигант правят сравнение с разработката на своя 4-тактов двигател, с който преди 20 години преобърнаха мотоциклетната сцена.

Сега Yamaha навлизат в нова ера. Какво конкретно означава това? Като новост за 2020 г. от компанията анонсираха два мотора за електрически велосипеди от ново поколение – топ моделa PW-X2 и спортния PW-ST. В тези двигатели са внедрени нова 4-сензорна система, както и автоматичен режим на подпомагане, имащи за цел да повишат удоволствието от колоезденето. Японците остават верни на мотото „да бъдеш едно цяло с машината“.

Yamaha PW-X2 e-bike engine
Yamaha PW-X2

PW-X2 е двигателят на Yamaha, предназначен за върховите модели планински електрически велосипеди. Още с PW-X мотора, през 2018-та година, от компанията обещаха сила и издръжливост при различни условия. С обновената версия PW-X2, благодарение и на фино дозираната сила на подпомагане, колоездачът ще има възможност да изпита тези мощ и издръжливост още по-прецизно, или както от Yamaha казват – „естествено усещане, както никога досега“. Мощността му е 250 W, а в режим Extra Power той предоставя 80 Nm максимален въртящ момент. При другите режими – High, STD, Eco и +Eco нютонметрите са като на предшественика PW-X – 70 Nm. Фино настроените алгоритми от четирите нови сензора правят подпомагането много по-интуитивно и естествено от предходните модели. Един от тях засича процентите наклон на баира и дали е на изкачване, или спускане. Получената информация се изчислява заедно с параметрите на скоростта, каданса и силата на педалиране. Сензорите, заедно с автоматичния режим на подпомагане, изчисляват възможно най-подходящата мощност, която моторът да придаде към педалите. Така колоездачът ще може да се съсредоточи единствено върху управлението и спирачките. Добра новина за феновете на по-бързите е-байкове, е че PW-X2 ще има и така наречена Speed версия, която ще може да подпомага до скорост от 45 км/ч.

PW-ST е двигателят за офроуд електрически велосипеди на Yamaha. Той е под номер две в листата с иновации на японската марка и е наследник на мотора PW-SE. При новата модификация теглото е намалено със 100 гр. Yamaha определят този мотор като нов стандарт за леките планински електрически велосипеди, с който трябва да се съобразяват всички. И тук новата система с четири сензора осигурява оптимална подкрепа през цялото време. По-неопитните водачи ще обикнат режима High, който прави началото на преходите приятни, дори още след първото завъртане на педалите. Стабилността и контролът са също впечатляващи.

Yamaha PW-TE
Yamaha PW-TE

И за да приключим с новите двигатели за електрически велосипеди на Yamaha, ще споменем и PW-TE. Той е създаден специално за градските колелета, както и за тези за ежедневна употреба. Той е удобен, комфортен и стабилен в градски условия. „Гражданинът“ на Yamaha използва сензорната система и автоматичния режим на подпомагане от предното поколение електромотори на компанията, но с обновен фърмуеър.

Yamaha Multi Location 400 battery
Yamaha Multi Location 400

От японската компания са се погрижили да дадат на велопроизводителите пълна свобода относно комбинациите между двигатели и батерии. Това означава, че всички модели батерии, независимо дали са вградени в рамката, или поставени на багажника, са съвместими с двигателя PW-X2. Споменавайки батерии, за финал ще ви кажем и за новата батерия на Yamaha. Тя е с капацитет от 410 Wh, и както говори самото ѝ име „Multi Location 400”, благодарение на малките ѝ размери, тя може да бъде поставена навсякъде по рамката. Със занижения капацитет, тя ще бъде от ниския ценови сегмент, но може да ѝ се има пълно доверие и за по-дълги преходи. Припомняме, че към този момент от Multi Location серията на Yamaha, има налични батерии с капацитет 600 и 500 Wh.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електричеко колело Giant
електрически колела