Shimano изненадаха всички с три нови батерии и нов дисплей за електрически велосипеди

електрически велосипед

Изненадата не е от техническа, или иновативна гледна точка, а по-скоро това, че информацията беше пусната по средата на корона-кризата. Новините обаче са добри за феновете на електрическите велосипеди. Три нови батерии, като едната от тях е външна, нов дисплей и нова плоча за курбели за 12-скоростна система, съвместими със системата Shimano STEPS, ще бъдат налични на пазара през това лято. За съжаление не можем да се ангажираме с точна дата за това събитие, но можете да бъдете сигурни, че щом излязат, ще ви информираме. Като един от основните производители на компоненти за електрически велосипед, Shimano също следват тенденцията да увеличават моделите на модерните дисплеи. Само за сравнение ще кажем, че вече Bosch и Yamaha представиха своите нови дисплеи преди година.

Нека да започнем с батериите. Най-после и Shimano ще предлагат батерия с допълнителен капацитет. Батериите за Shimano STEPS ще имат три нови варианта – два от тях ще бъдат интегрирани в рамката, а третата батерия ще бъде с външен монтаж. Верни на мотото „Никога не подменяй работещ елемент“, качеството на компонентите си остава все така високо. Дори след 1000 цикъла на зареждане, батериите запазват 60% от своя капацитет. Това ги прави изключително издръжливи. За градските линии, Shimano предлагат батерия с 504 Wh. Тя е с компактни размери и ще се вгражда в рамката на велосипеда. Другата батерия за вграждане е с капацитет 630 Wh. Със същият капацитет ще бъде и новата батерия за външен монтаж.

Ако вече притежавате електрически велосипед със двигател Shimano STEPS, можете да очаквате с нетърпение новият дисплей SC-E5000. Той е съвместим с наличните до момента мотори, и затова инсталацията му е лесна. Shimano също спазват тенденцията да се обръща гръб на огромните дисплеи, показващи (в повечето случаи) ненужна информация. Новият модел е сравнително малък и минималистичен, но благодарение на добрия контраст, с който разполага, показанията му се четат лесно, а основните функции могат да се избират с едно движение на палеца. Какво повече може да се иска?

Display Shimano SC-E5000
Дисплей Shimano SC-E5000

Велосипедите със система Shimano STEPS вече ще бъдат съвместими с 12-скоростни системи, благодарения на новата плоча за курбели. Тя е оптимизирана за е-байкове с мощни мотори. Тъй като линията на веригата е коригирана, новата плоча е съвместима с велосипеди със 157 милиметрова задна главина, или така нареченият Superboost. Това важи само за офроуд сектора. Новата технология, наречена “Dynamic Chain Engagement” трябва да осигури стабилност на веригата при груби терени. Плочата ще е налична с 34 и 36 зъба.

Chainring Shimano Steps
Плоча за курбели Shimano STEPS

Първите от новите компоненти за системите Shimano STEPS ще бъдат налични през лятото на тази година.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електрически велосипеди
електрически колела