Riese & Muller UBN Six е едновременно спортен, шикозен и комфортен

Riese & Muller lowstep

Тихомълком през януари Riese & Muller разкриха за нов представител на серията си UBN. Без прес съобщение и без да се тръби, на небосклона се появи UBN Six. Ние обаче мислим, че този спортист има нужда да му бъде обърнато малко повече внимание.

Когато през април 2022 Riese & Muller представяха UBN серията се вдигна доста шум. Те, заедно с Fazua показаха и своя ексклузивен двигател Ride 60. Още тогава на някои от нас ни направи впечатление че градски ориентираните модели носеха имената UBN Five и UBN Seven. Но UBN Six липсваше. С пускането на UBN Six логиката на немския производител ни се избистри. UBN Five е с класическата „диамантна“ рамка, или както си ги знаем – мъжка рамка. UBN Seven има трапецовидна, или дамска рамка. Липсваше рамка с нисък профил, или т. нар. lowstep. Ами…това е UBN Six.

          Riese & Muller UBN Six в чисто бял цвят                              Riese & Muller UBN Six в матово черно

Рамката е от алуминий. Заварките са уникално гладки и незабележими, а линиите на рамката се преливат от една в друга. Допълнителна хоризонтална тръба свързва седалковата и долната тръба на височина 48 см. От една страна това стабилизира цялата конструкция. От друга страна хоризонталната тръба може да се използва като дръжка, за да може колелото да се вдигне лесно и да се пренесе, когато е нужно. Е, няма как да не стане без малко усилие, все пак това е електрически велосипед. И въпреки това UBN Six е сравнително лек, като за напълно оборудвано градско колело. Той тежи малко над 20 кг.

Заради ниския профил, производителят леко е променил долната тръба, спрямо другите два модела. С цел заздравяването на рамката, батерията не се побира напълно долната тръба. Тя леко се подава под нея по цялото ѝ продължение. Но като цяло, ако не се загледаме, няма да разберем, че това е батерията. Прилича по-скоро на поредното екстравагантно решение в дизайните на Riese & Muller.

Riese & Muller UBN Six white

Споменатият по-рано двигател Fazua Ride 60 се управлява от кормилото на UBN Six. Контролерът е в лявата му част и е елементарен. С бутането напред превключваме на по-висока степен на подпомагане. Бутнем ли назад, смъкваме степента на подпомагане. С мърдане настрани се активират и спират светлините.

UBN six
Стандартно, на лапата има система за монтаж на смартфон

Освен светлинни индикации, които показват колко силно ни помага мотора и какъв е зарядът на батерията, Control Hub-а на Fazua има и USB-C порт, в който можем да си включим телефона и да го използваме за навигация, или пък допълнителен фар за по-дълги нощни преходи.

Riese & Muller urban
Пет LED светлини ни информират в кой режим на подпомагане сме и колко заряд има в батерията.

Може да се каже, че Fazua Ride 60 е вграден толкова добре в UBN Six, колкото и при останалите два UBN модела. С въртящ момент от 60 Nm той се справя добре в градския трафик. В същото време не изтощава батерията много бързо. А батерията е с капацитет от 430 Wh. Тя може да се зарежда, както свалена от велосипеда, така и директно на него.

Riese & Muller fazua
Двигателят Fazua Ride 60 е почти незабележим

Заради ниския си профил, рамката на UBN Six може да се каже, че е по-удобна от на другите два модела, щом стане въпрос за ежедневна употреба. Допълнително може да се поръча багажник с MIK система за дисаги. Но и без него, Riese & Muller са оставили възможност за монтаж на дисаги. Само че теглото им не трябва да надвишава 7.5 кг на всяка от страните. А допълнителният багажник е с товароносимост до 27 кг. От Riese & Muller анонсираха, че се канят да добавят опцията за допълнителен багажник и при UBN Five и UBN Seven.

Версиите на UBN Six ще бъдат две – Touring и Silent. Както при другите два модела, и тук ще се предлагат вариант с 11-скоростна система с дерайльор и 8-скоростна в задната главина, задвижвана с ремък. И двата вида трансмисии са на Shimano. И двете версии на UBN Six могат да се поръчат с „амортисьорен комплект“ и „комфортен комплект“. Амортисьорният комплект включва вилка с ход 63 мм и седалково колче с пружина. Комфортният комплект включва извито кормило и по-изправена лапа, които правят позицията по-изправена и по-малко спортна. Размерите на рамката ще са три: 45 см, 51 см и 57 см.

Riese & Muller UBN comfort
Избралите комфортната версия на UBN Six получават удобно извито кормило

И за финал малко технически данни за модела

· Варианти: UBN Six touring, UBN Six silent

· Вилка: твърда Kinesis VL56A, или SR Suntour NCX 28”

· Двигател: Fazua Ride 60

· Батерия: Fazua Energy 430

· Контролер: Fazua Control Hub

· Трансмисия: Shimano Deore 11 скорости, или Shimano Alfine 8 скорости

· Спирачки: Tektro TRP, хидравлични дискови

· Тегло: от 20.2 кг за Touring и от 20.7 кг за Silent

· Максимална товароносимост: 135 кг

· Цена: от 9799 лв


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

елекрическо колело Scott
електровелосипед
Bosch eBike flow