Propain Ekano - първият електрически велосипед с новата батерия Shimano BT 8035

Propain Ekano
Propain Ekano

Преди няколко дни ви анонсирахме новата батерия на Shimano - BT 8035, която тежи само 2.9 кг и може да бъде напълно интегрирана в долната рамкова тръба. Тя беше пусната от рано на пазара с идеята, производителите на електрически колелета, желаещи да окомплектоват новите си модели за 2020-та година със системата на японците, да имат време да подготвят рамките си за тази стъпка.

Заедно с информацията за батерията BT 8035 на Shimano, се появи и един нов велосипед – Propane Ekano. Според фирмата производител, „окомплектования с напълно вградена батерия и електромотор на Shimano, Ekano е нашето определение за перфектен електрически ендуро байк.“ Немския производител Propain не е пестил при подбирането на компонентите за топ-модела и ако се загледаме добре, ще разберем, че са успели да направят интересен велосипед.

На какво е способен Propain Ekano? Той предоставя множество варианти на сглобки, според желанието и възможностите на клиентите. Окачването и размерът на колелата могат да се конфигурират съвсем спокойно, според това дали сме по туристически, или състезателно насочени. Едно обаче не може да се промени – солидната и красива рамка, в която е вградена и батерията Shimano BT 8035. Това прави Propain първия производител, включил в окомплектовката си батерия, тежаща под 3 килограма. Останалата част от електрическото оборудване е Shimano 8000.

Propain Ekano
Propain Ekano in Lime

Рамката е доста олекотената и преминала през процеса multi butting, който представлява многократно изтъняване на профила на тръбата на места, и също така многократно удебеляване там където е нужно. Материала на изработка е алуминий от сплавите 6061 и 6066, което означава че рамката е здрава, сигурна и лесна за управление. След множество настройки, тестове и доразвиване на идеите, резултатът е перфектно балансиран велосипед. Устойчива, но много повратлива ендуро машина, която може да се ползва и за по-лек downhill.

Вариантите за ход на окачването на Propain Ekano са два – с къс ход (150 мм отпред и 150 мм отзад) и с дълъг ход (165 мм отзад и 170 мм отпред). Самото окачване е разработено с 30% прогресия, за да е подходящо и за въздушни и за пружинни задни амортисьори. Anti Squat-ът, или разгъването на рамката е завишено до 130%. Според производителя това благоприятства изкачването на по-стръмни баири. Велосипедът предлага избор и на два размера колела – 27.5 и 29 цола, а също и вариант с 29“ отпред и 27.5“ отзад. Обръщането на щифта на задното окачване компенсира разликата в геометрията. Трите основни цвята на Ekano са: Venomblack, Lime и Petrol. Както при всички останали модели на немската фирма, и тук всеки клиент може да си избере цвят на останалите детайли и стикери, за да се получи уникален, според вкуса на всеки, велосипед. В зависимост от нивото на окомплектовка, цената ще варира между 4100 € и 6300 €. Предварителните продажби на Propain Ekano стартираха на 15-ти май, като първите собственици ще получат колелетата си около месец септември.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електричеко колело Giant
електрически колела