KTM с иновации и нов премиум електерически велосипед през 2020-та година

KTM Macina Prowler
KTM Macina Prowler Sonic 2020

Едни от очакваните с най-голям интерес иновации всяка година са тези на австрийския производител KTM. От компанията обявиха няколко нови модели, и то най-вече в сферата на планинското колоездене, където ежегодно нивото на качеството се повишава. Например, Macina Kapoho моделите за в бъдеще ще бъдат изцяло с карбонови рамки. Новата линия Glory ще бъде предназначена само за жени, като тук акцент ще бъде не само дизайнът, ами и техническата окомплектовка. Трекинг моделите Sport и Style също ще претърпят някои обновления.

Започваме прегледа на KTM за 2020-та година директно с черешката на австрийската торта. Новият модел, който ни развълнува се нарича KTM Macina Prowler 2020. Това е първият велосипед с двойно окачване и изцяло карбонови рамка и капли на компанията. Спрямо алуминиевата версия, карбоновата тежи със 700 гр. по-малко. Окомплектовката също не е за подценяване. Двигателят и батерията са от последното поколение на Bosch, трансмисията е електронна Sram XX1 Eagle AXS, вилката – RockShox Lyric Ultimate. При каплите е използвана DiMMix технологията на KTM – с 29 цола капли отпред и 27.5 отзад. Цената също отговаря на високите стандарти на Macina Prowler 2020. При най-скъпата версия е 9999 €, което определено прави велосипеда не за всеки. Но пък производителите обещават интересни и забавни ендуро турове в неговата компания. Ето и малко „сухи“ характеристики за модела:

· Двигател: Bosch Performance Line CX 2020, 4-то поколение

· Батерия: Bosh PowerTube 625 Wh

· Дисплей: Bosch KioX

· Скоростна система: Sram XX1 Eagle AXS с 12 скорости (дерайльор с електронно управление)

· Рамка: Карбонова с DiMMix размер на каплите

· Капли/Гуми: DT Swiss Carbon (29“/27.5“) / Maxxis

· Вилка: RockShox Lyric Ultimate с въздушна пружина и ход 180 мм

· Спирачки: Shimano XTR M9120 – 4-бутални апарати

· Тегло: 23.5 кг

· Цена: 9999 € (за топ моделът Prowler Sonic)

 

Oт KTM казват: „За 2020-та година нашият отбор буквално даде всичко от себе си, за да създаде Macina Prowler. Всеки един детайл по велосипеда беше съвършено наместен, за да се получи перфектната машина. 180-милиметровия ход отпред и 170 мм отзад правят байкът идеален за trail и ендуро употреба. Карбоновата рамка е оптимизирана за нашата DiMMix технология, комбинираща 29-цолови капли отпред – за оптимално управление и стабилност при управлението, и 27.5 цола капли отзад с плюсов размер за максимално сцепление. С Macina Prowler и неговият мощен двигател Bosch Performance Line CX от четвърто поколение, в комбинация с елегантната батерия Bosch PowerTube 625 Wh, вие получавате най-доброто на пазара за планински електрически велосипеди.

 

Останалите модели с двойно окачване на KTM също ще претърпят някои подобрения по геометрията. Това са Kapoho, Chacana и Lycan. Разработена е система, която значително намалява повдигането на предната гума при изкачване на по-стръмни баири. Boost стандартът отзад само ще увеличи стабилността и здравината на задницата на електрическите модели. Разбира се, и при тях от KTM използват своята DiMMix технология. Новата батерия на Shimano със своите по-малки размери позволява да бъде монтирана по различни начини в рамката на велосипеда. Това са така наречените Rail Mount, Direct Mount, или Undercover (вижте картинката отдолу).

KTM 2020 battery mount types
Начини на поставяне на батерията при новите модели на KTM

Моделите Macina Sport и Macina Style също са претърпели промени. Те са оборудвани с мотор на Bosch от последно, 4-то поколение и батерия с капацитет 625 Wh. Shimano XT предавки, калници, багажник, предни и задни светлини Busch & Muller са част от стандартната окомплектовка. Тези класически трекинг модели ще се предлагат в матов черен цвят, което ги прави още по-изчистени и добре изглеждащи. Жилата и маркучите са прибрани в рамката. Macina Sport и Macina Style си остават едни от фаворитите за по-дълги пътувания, или пък за ежедневно ходене до работа.

KTM Macina Sport
KTM Macina Sport 2020

За финал в днешната статия оставяме и нещо направено от жени и за жени. Това са новата линия дамски електрически велосипеди на KTM, наречени Glory. Миналото лято разработчиците на KTM се срещнаха с 13 дами от MTB средите. Това не беше просто раздумка на кафе, или бира. На бившите и настоящи състезателки беше поставен конкретният въпрос, как виждат своят мечтан велосипед. Отговорите им са събрани в серията KTM Glory. Рамките са с типичен дамски дизайн, но е наблегнато и на специфични части, които да направят моделите удобни за жените. Виждаме по-къси лапи, специални седалки и грипове и подходящо окачване. Специфичните електрически дамски модели на KTM през 2020-та година ще бъдат: Macica Lycan 271 Glory (с двойно окачване), Macina Team 292 Glory (29-ка, твърдак) и Macina Race 271 Glory (27.5“ байк с твърда рамка). Можете да ги видите на снимките отдолу.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електричеко колело Giant
електрически колела