Haibike 2020: рекордни преходи, големи батерии и двигатели Bosch от последно поколение

Cannondale 2020 E-bike

Haibike ще инсталира компоненти от последното поколение на немския производител Bosch на част от своите модели за 2020-та година. При тях ще има опция и за две батерии. Това означава, че даде модел може да разполага с до 1125 Wh в батериите – гаранция за нови рекордни километри с едно зареждане. За Flyon линията ще сложат тяхната супер модерна интегрирана батерия с капацитет 630 Wh.

Какво точно ще видим в моделите за 2020-а година? Очакванията са големи, тъй като именно Haibike за първи път вградиха батерията в рамката, както и първата собствена система за е-байкове. Зад компанията седи мощна немска инженерна сила. При тях отдавна се работи под слогана „We Are ePerformance” и в резултат на това, те категорично могат да бъдат наречени „пионерите на електро колоезденето“. С пускането на Flyon линията през 2019-та година те показаха едно ново поколение велосипеди на пазара. През тази година и те претърпяват лека, но шикозна промяна. Компонентите са изцяло разработени от Haibike. В новите модели ще е интегрирана нова, GPS базирана система за сигурност. А що се отнася до останалите модели, извън Flyon линията, там ще се използват новите двигатели на Bosch от четвърто поколение.

Haibike Nduro 10.0 Flyon
2020 Haibike Nduro 10.0 Flyon

Да направим бърз поглед към специалните компоненти при Flyon моделите за 2020-а година.

Контролерът на Haibike е позициониран от долната страна на кормилото, за да може да се управлява лесно с палеца на ръката по време на колоездене. Това означава сигурност на управлението и при груби терени. LED диодите променят цвета си, според режима на подпомагане. Дисплеят на Haibike също е много удобен, благодарение на дизайна и централната му позиция. Петте страници с разнообразни и цветни показания се виждат лесно и при пряка слънчева светлина. Защитата на електромотора е изработена от пластмаса с карбонови нишки и е устойчива на удар, прах и камъни. Двигателят е Haibike HPR 120S с цели 120 Nm максимален въртящ момент. Гордостта на компанията, надвиваща по мощ всеки един друг серийно произвеждан мотор за електрически велосипед. Разполага с пет режима на подпомагане. Информацията за наклон, ускорение, придадено усилие се приема от 18 различни сензора. Така системата може да реагира мигновено и със завидна динамика. Въпреки, че вече е стандарт при всички модерни велосипеди, производителя споменава и елегантно прекараните вътре в рамката жила и маркучи, както при твърдите, така и при меките модели. Вградените в задния триъгълник задни светлини пасват перфектно с цялата Flyon система и дизайн. По осем LED диода от всяка страна правят велосипеда видим и далече отзад и от страни. Предната светлина Haibike Skybeamer е полезна и при по-трудни горски пътеки. Топ моделът разполага и с дневна „бягаща“ светлина отпред. Фарът се управлява, или от светлинен сензор, или с дистанционното на кормилото. Слабият лъч на Skybeamer е 300 лумена, докато силният е с внушителните 5000 лумена. Новата карбонова рамка е високо качествена и профилите на всички тръби са в перфектна хармония и пропорции, за да ѝ придадат един масивен изглед. Интегрирана батерия е поставена по дължината на долната тръба. Тя се пъха в специален отвор откъм двигателя, като така се намаляват отворите по рамката и се увеличава нейната стабилност и издръжливост. Самата батерия разполага с внушителния, на този етап, капацитет от 630 Wh. Тя се заключва със специална ключалка против крадци и може да се зарежда на велосипед със стандартното 4-амперово зарядно. По желание може да се закупи зарядно 10 А, което за един час може да зареди батерията до 80%. Плочите, когото Habike са поставили при курбелите са с два размера – 38 или 42 зъба.

Друга интересна новост при Haibike е приложението за смартфони eConnect. Една от възможностите, които предоставя то е да си „заключите“ велосипеда. Вече видяхме решението на Bosch. Тук виртуалното блокиране става чрез два клика в апликейшъна. Ако байкът бъде преместен, то на екрана на телефона си мигновено ще получите съобщение за това. Скритият в рамката GPS предавател показва местоположението в реално време. Остава само да се свържете с полицията. В случай на инцидент, или катастрофа eConnect автоматично изпраща SMS към до два спешни номера. В приложението могат да се запаметяват и любими маршрути.

Тъй като Haibike имат новости и при другите си модели, сега ще погледнем какво ще се случи при тях през 2020-та година. При някои от моделите ще се заложи на последното поколение на двигателя Bosch Performance Line CX, a доста велосипеди, независимо дали са с меки, или твърди рамки, ще имат възможност за добавяне на втора батерия. Отново ще се използва така наречената Modular Rail System, която представлява магнитно прикрепяне към рамката на батерия, бидон за вода, чантичка за инструменти, или нещо друго. Новия мотор на Bosch, освен че е по-малък и лек, той е и доста приятен за каране, заради ниското си съпротивление при педалиране без подпомагане. Батерията PowerTube 625 е напълно интегрирана в рамката. Тя може да се комбинира с допълнителна – PowerPack 500 и така ще разполагате с 1125 Wh за доста, доста дълги преходи. Ние вече знаем част от моделите, които ще са оборудвани с новите компоненти на Bosch.

XDURO AllMtn 3.5 e модел с различен размер на предната и задната гума, 160 мм ход на окачването и корави спирачки Magura MT7. Този модел е създаден за всяка пътека. При него има възможност за поставяне на втора батерия. Факт, който елиминира всякакви притеснения, дали ще ви стигне тока за да се приберете обратно у дома. Възможно е ретрофит поставяне на преден фар Skybeamer и вградени в задния триъгълник червени светлини. Рамката на XDURO AllMtn 3.5 е от хидроформиран алуминий. Системата е на Bosch, включваща двигател Performance Line CX – 4-то поколение, батерия PowerTube 625 и дисплей Purion. Избраната за него вилка е RockShox Pike, а скоростната система Shimano SLX M7100 с 12 предавки. Комплектът капли е DT Swiss H1900. Цената на която ще се предлага е 5499 €.

XDURO AllMtn 3.0 е също модел с мека рамка, с ход 160 мм, с мощен двигател и голяма батерия. 29-цоловата предна гума спомага за прецизен и лесен контрол на велосипеда, а задната 27.5+ гума означава само едно – перфектно сцепление. Вилката и задният амортисьор са RochShox, рамката също е от алуминий, двигателят отново е 4-тото поколение на Bosch Performance Line CX, батерията – 625 Wh, а дисплеят Purion. При XDURO AllMtn 3.0 от Haibike залагат на 4-буталните спирачки Magura MT5. Скоростната система е SRAM SX Eagle с 12 предавки. MRS системата позволява поставяне на втора батерия. Окомплектовката е малко по-нисък клас от на предходния модел, затова и цената е такава – 4999 €.

Haibike XDuro AllMtn 3.5
2020 Haibike XDURO AllMtn 3.5

SDURO FullNine 8.0 е нещо като по-късоходов брат на XDURO AllMtn 3.5. Това е 29-цолов електрически велосипед със спирачки Magura MT7, скорости Shimano SLX M7100, окачване RockShox с ход 140 мм и MRS система за двойна батерия. Дори и цената е същата – 5499 €.

SDURO FullNine 7.0 превзема и най-стръмните изкачвания с максимално добро представяне и без притеснение, дали ще ви стигне батерията. С ход 140 мм на окачването RockShox и издръжливи гуми от Schwalbe, 29-ката е най-добрата компания за приключения в гората. Спирачките са Magura MT5 – 4-бутални, трансмисията – SRAM SX Eagle с 12 скорости. Моторът и батерията са от последното поколение на Bosch, а дисплея е Purion. Цена: 4999€.

Haibike SDURO FullNine 8.0
2020 Haibike SDURO FullNine 8.0

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електрически велосипеди Bergamont
електрически колела