Haibike навлязоха в сезон 2022 с два нови двигателя при електрическите велосипеди

Giant Bikes 2022

Разнообразието е нещото, на което Haibike залагат най-силно, за да постигат добри продажби на своите велосипеди. За 2022-ра година обаче, немската компания постигнаха това с цената на много пот по челото. Защо се случи това? Ами защото, докато другите компании чакаха доставките на новите двигатели на Bosch, за да оформят своите рамки, то Haibike очакваха досатвките и на новата версия на мотора Yamaha PW-X3.

PW-X3 е около 20% по-малък и тежи 300 гр. по-малко от предшественика си PW-X2. Батерията, която е „пораснала“ до 750 Wh, e по-дълга от предишната. В това отношение, промените, които трябваше да се направят са подобни като при Shimano. Новите батерии са 7 см по-дълги от тези с 625 Wh. В днешната статия ще ви запознаем за начина, по който Haibike са преработили рамките за новите системи. И ще обобщим какво е новото при някои от моделите.

 

Haibike Adventr 2022 e напълно ревизиран.

Да започнем с една от новите линии на производителя. Това са планински електрически велосипеди, които освен за офроуд приключения, могат да се използват и ежедневно през цялата година. Haibike леко бяха поизоставили този сегмент. Но изглежда, че все още са потенциален таргет за в бъдеще. В моделите за тази година вече виждаме генерална промяна – те се сдобиват с двойно окачване, което ще бъде стандартно оборудване и за трите варианта на модела. Задният амортисьор е поставен на напълно новата рамка на Haibike Adventr. А феновете на марката ще могат да избират между двигателите на Yamaha и Bosch. При този модел няма да се предлага Flyon двигателя, както през предходните години. Новост е и възможността да се избира, дали велосипедът да е с гуми 27.5, или 29 цола. Има избор и при батериите, дали да са 750, или 630 Wh. Футуристичният багажник с хармонично интегрираната задна светлина със сигурност ще спечелят нови фенове на марката. Същото важи и за предната светлина Skybeamer. В близко бъдеще се предвижда и възможност за поставяне на втора батерия при моделите с двигател PW-X3. Това ще означава общ капацитет до 1250 Wh, което е доста силна заявка. Според разновидностите на Haibike Adventr 2022, в оборудването виждаме вилки Fox и RockShox, трансмисии Shimano Deore, Sram SX и Sram NX, спирачки Shimano и Tektro.

                           Haibike Adventr FS 10 2022                                                            Haibike Adventr FS 8 2022

Haibike Allmtn 2022 ще бъде труден избор.

Не защото не е добър, а защото разновидностите му са цели единадесет. Той е създаден с една цел – забава при спусканията. Преди да тествате велосипеда, ще трябва да направите няколко сериозни избора. При двигателите се избира между Yamaha и Bosch. С различните двигатели тук виждаме и различни форми на рамката. При Allmtn, където Haibike са поставили двигателя на Bosch, рамката е комбинирана – от алуминий и карбон. Там където е нужно олекотяване са използвани карбонови нишки, но на местата, където са нужни здравина и подсилване, е заложено на метала. При моделите с мотор Yamaha, рамките са изработени изцяло от алуминий. С просто око може да се види коя разновидност с кой двигател е. При тези с Bosch двигателят е леко повдигнат и „гледа“ към долната тръба, но между него и тръбата има празно пространство, за да се охлажда по-добре мотора. Двигателят на Yamaha e напълно вграден в рамката, без никакви отвори за въздух. И при двата мотора мощността е 250 W, а максималният въртящ момент – 85 Nm. Най-големите батерии и при двата производителя са 750 Wh. Кой каза, че купуването на велосипед е лесна задача с толкова голям избор? За щастие много други детайли са еднакви при различните разновидности. Ходът на окачването отпред и отзад е 160 мм. Колелата са от така наречения тип „муле“ – с 29 цола предна гума и 27.5 задна. Дори най-евтиния вариант е оборудван с трансмисия 1х12.

            Haibike Allmtn CF SE 2022                          Haibike Allmtn CF 11 2022                          Haibike Allmtn 10 2022

Haibike Nduro 2022 – две става едно.

Добри новини за феновете на байк парковете. Спусканията вече ще могат да започнат от още по-високо. Това е заради новата батерия на Yamaha, която е с 20% по-голям капацитет, с които можете да се изкачите по-високо в планината. Ендуро маниаците наистина ще оценят това. Нов за 2022 г. е моделът Haibike Nduro 8 Freeride. Производителят сложи край на моделите Dwnhll. Nduro 8 Freeride изглежда ще бъде качествен заместител. Той е с изключително издръжливо окачване от Ohlins и не могат да го спрат дори най-грубите терени. Haibike Nduro 7 и Haibike Nduro 6 са близки като оборудване на скъпия „батко“. Спирачките са Magura MT7, a роторите – с диаметър 203 мм. В комбинация с гуми от Schwalbe и капли Mavic Deemax всичко изглежда готово за бъдещи офроуд приключения. Трите версии на Haibike Nduro са с двигатели Yamaha PW-X3.

                         Haibike Nduro 8 Freeride 2022                                                                Haibike Nduro 7 2022

Haibike Trekking 2022: увеличаване на моделите от средния клас.

В сферата на електрическите трекинг велосипеди, Haibike са доказали своята усилена работа. Това се показва и с разнообразието им в този сегмент с цени около 6000 лв. Немците разработиха нова серия начален клас колела с двигатели PW-ST от Yamaha. Има и голям избор на цветове. Очаквано, трекинг колелата със Smart системата на Bosch са по-скоро в горния ценови сегмент при трекинг моделите. По-голямата батерия и тук позволява по-дълги и приятни преходи. А вилките с ход 100 мм и рошавите гуми позволяват леки забежки и извън асфалтирания път.

             Haibike Trekking 11 2022                             Haibike Trekking 8 2022                             Haibike Trekking 7 2022

Haibike Alltrail 2022 – нов стар приятел.

С новите двигатели, Haibike изкарват и нови имена сред моделите си. Такава е серията Alltrail. Зад това ново име се крие стар приятел. Това са предишните модели от сериите Fullnine и Fullseven. От чисто техническа гледна точка, моделите са смесица от съществуващи велосипеди и иновации. Колелата са с двойно окачване и двигатели Yamaha PW-X3, или Bosch Performance Line CX, като Alltrail 9 има батерия 750 Wh, a Alltrail 7 е с 630 Wh. И при двата модела може да се избира между гуми 29 и 27.5 цола. Ходът на окачването е 140 мм.

                Haibike Alltrail 9 2022                                 Haibike Alltrail 8 2022                                Haibike Alltrail 7 2022

Haibike Alltrack 2022 – доказана идея се среща с новата Bosch система.

Тук също виждаме други „нови“ велосипеди. С тях Haibike разширяват гамата от твърдаци. Всъщност те са със специално създадени рамки за новата Smart система на Bosch. Затова тук не може да се говори, че това са наследници на предходните линии Hardnine и Hardseven. При Alltrack 2022 рамката е съвсем нова, както и двигателите. Иначе идеята е същата. Вилки с ход 120 мм, които са идеални за велосипед с твърда рамка. Батерията е голяма и е идеална за дълги офроуд приключения. В същия момент, Alltrack e чудесен и за ежедневно ползване по пътя. Трябва да се внимава при избирането на рамката. При 29-ките алуминиевите рамки са с размер M, L и XL. S размерът е с гуми 27.5“.

                              Haibike Alltrack 10 2022                                                                     Haibike Alltrack 9 2022


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело Bergamont
електрическо колело Giant
електрическо колело Diamant