Giant и Liv представиха нови планински електрически велосипеди за деца

Giant Liv kids
Giant Talon E+ 24/26 и Liv Tempt E+ 24/26

С нарастването на популярността на електрическите велосипеди като цяло, все повече производители започват да мислят и за младите колоездачи. Вече имаме подобен пример от Woom, KTM и Mondraker. С Fathom E+ Jr. Giant също навлизат в този сегмент. Компанията добави два нови модела. Е, дори можем да кажем, че са четири.

Това е така, защото Liv също показаха за първи път модели за малките дами колоездачки. Но, както знаем Giant и Liv са два различни бранда, собственост на една и съща компания. Това, което е по-важно обаче е, че моделите на двете марки са идентични. Разликите са в цветовете и надписите. И четирите модела са с твърда рамка и амортисьорна вилка. Рамките са изработени от алуминиевата сплав на Giant, която те са нарекли Aluxx. Да, с тези рамки не може да се очаква много мека возия, но пък ниското тегло е гарантирано. Тези велосипеди са предназначени за деца на възраст между 8 и 13 години. Предвидени са за точно този възрастов диапазон. По принцип в тази възраст, мускулната маса на децата е сравнително малка, съпоставимо с цялостното тегло на тялото. В резултат на това, всеки килограм, който се налага да движат е диспропорционално по-трудно начинание, спрямо усилието при възрастните.

Както се очаква, и компонентите са съобразени с младите колоездачи. Започваме с размера на гумите. И при двете марки те са 24 и 26 цола. Деца с ръст между 130 и 155 см би трябвало да се чувстват комфортно с тях. За по-малките, курбелите са с дължина на рамото 152 мм и кормило с ширина 620 мм. При 26-ците курбелите са с 160 мм рамо и кормило 640 мм.

Giant и Liv са предпазливи, щом стане въпрос за електрическото подпомагане при деца на тази възраст. Затова се следва примера на останалите производители. Двигателят е вграден в задната главина и подпомага до 20 км/ч. За скорости над това, децата трябва да разчитат на собствената си сила. В същото време въртящият момент от 30 Nm на SyncDrive мотора дава на велосипеда необходимата пъргавина и да направи планинското колоездене удоволствие, дори за най-малките.

SyncDrive motor
Вгреденият в задната главина двигател SyncDrive с максимален въртящ момент 30 Nm

Двигателят е възможно да ви е познат от предходната ни публикация за марката Momentum, която също принадлежи на марката Giant. Той е създаден съвместно с Panasonic и тежи под 2 кг. Според информацията, която се предоставя от няколко интелигентни сензора, SyncDrive автоматично регулира подпомагането си. Така наречената SmartAssist технология следи факторите и определя колко усилие да предаде към педалите. Версията, която е поставена при детските модели на Giant и Liv е с три нива на подпомагане: Eco, Active и Power. Режимът Power представлява 10-секундно екстра подпомагане. След което двигателят автоматично се връща в режим Active.

Решението на Giant и Liv да не интегрират батерията в рамката е малко странно според нас. EnergyPak Micro е батерия с 250 Wh капацитет и може прилежно да бъде вградена в рамката на велосипеда. Батериите на Talon E+ и Tempt E+ са със същия капацитет, но използваният вариант е EnergyPak 250, монтирана долната рамкова тръба. По този начин се поставят range extender-ите при моделите за възрастни на двете марки колела. Тук обаче изглежда като чуждо тяло и не се вписва в иначе атрактивния дизайн на детските електрически велосипеди. Въпреки това, производителите обещават преход с едно зареждане между 40 и 90 км. Със смарт зарядното, с които идват малките модели, батерията би трябвало да е заредена до 100% за 3.5 часа. Геометрията на рамките позволява монтиране на бутилка за вода на седалковата тръба.

EnergPak 250 Giant
Батерията EnergyPak 250 може да се махне от рамката

Вилката с 80 мм ход е достатъчна, за да обере неравности и малки скокове. Бързото и сигурно спиране не би трябвало да е проблем, благодарение на хидравличните дискови спирачки. Трансмисията обаче е малко странна. Тя е от Shimano, което означава безпроблемна работа. Но 9-скоростната касета е с обхват на зъбите 11-36. При 26-инчовите версии плочата при курбелите е също с 36 зъба, което означава съотношение 1:1 при най-лека предавка. Но това не би било проблем при децата, ако в батерията има ток. Изтощи ли се, ще бъде доста трудно при по-стръмни изкачвания. Все пак теглото на тези модели е значително по-високо от конвенционалните.

Giant Ride control dash
RideControl Dash е лесен за управление, дори от детска ръка

За финал ще споделим цените на моделите и малко технически данни за тях. От миналия месец могат да бъдат намерени на пазара на цена 4398 лв. За съжаление всеки размер на всеки производител се предлага само в един цвят.

Технически данни:

· Варианти: Giant Talon E+ 26, Giant Talon E+ 24, Liv Tempt E+ 26, Liv Tempt E+ 24

· Рамка: Aluxx алуминиева

· Амортисьорна вилка: SR Suntour XMC HLO 26, Suntour XCT 24

· Двигател: SyncDrive Move

· Батерия: EnergyPak 250

· Контролер: RideControl Dash

· Трансмисия: Shimano Alivio

· Спирачки: Tektro HD-M282, 160 мм ротори

· Тегло: 18.3 кг за 24“ и 19.1 кг за 26“


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело Momentum
електрическо колело Haibike
електрическо колело Diamant