Forestal Siryon – електрически велосипед, който идва от гората

Forestal

Може би заради надморската височина, може би заради специфичното местоположение, а може би заради суровия климат, на места като Андора хората имат свое специфично мислене и поглед над нещата. Малкият производител на велосипеди Forestal е намерил своя дом в подножието на пиренейските върхове. Факт е сепаратисткото виждане на компанията. Това обаче не е проблем за любителите на електрическите велосипеди и карбона.

Моделът, който Forestal ще представят пред байк обществеността се нарича Siryon. Той е класен електрически ендуро модел, който ще ни предложи много. Акцентът тук е върху „ендуро“ и не толкова върху „е-„. Геометрията, дизайнът на рамката, окачването отговарят на стандартите за ендуро велосипеди, независимо дали са с, или без мотор. А по-конкретно това са: челен ъгъл от 64 градуса в комбинация с ъгъл на седалковата тръба от 77 градуса и средно движение, което е 25 мм по-ниско от осите на двете главини.

Тези показания афишират готовността на модела да посети и сериозните маршрути за спускане. Хубаво е да се знае, че след като се спуснем, качването по баира на горе няма да бъде проблем. Дори при по-високи скорости, велосипедът се контролира лесно и влиза сигурно в завоите. Заради сравнително ниското средно движение трябва да внимаваме да държим курбелите в хоризонтално положение, за да не ги ударим в по-голям камък.

За изработката на рамката Forestal разчитат изцяло на карбона. Нишките са с различна степен на здравина и образуват монолитна конструкция. Рамката е масивна и стабилна. Мястото около задния амортисьор е много интересно. То е наречено Alpha Box и е едно от нещата, с които можем да познаем моделът от далече. Single pivot системата осигурява комфортно усещане. Друга от целите на Forestal e да не се прекаляват с килограмите. Крайният резултат е 17.4 кг, които допълнително подчертават спортната ориентация на Siryon. Ходът на окачването е 170 мм – и отпред, и отзад. Компанията гарантират меко приземяване дори и след дълъг полет с велосипеда.

Рамката и окачването събраха много положителни отзиви. Същото е и с двигателя на Siryon. С неговите 1.95 кг, EonDrive е сред най-мощните леки двигатели. Корпусът му е магнезиев, а някои от частите вътре са титаниеви. Q-факторът му е 170 мм, което 7 мм по-малко от флагмана на Shimano – EP8. В това отношение също, Siryon e доста близо до обикновен ендуро велосипед. Максималният въртящ момент на мотора EonDrive e 60 Nm, който е по-малък от моторите на Shimano, Bosch, Yamaha и т.н, но това е обяснимо предвид размерите и теглото му. Нивата на подпомагане са четири: Eco, Sport, Race и Nitro. Ако пожелаем, можем да караме „натурално“, за да пестим тока в батерията. В този режим моторът е напълно неангажиран, следователно няма никакви загуби на енергия при педалирането.

Не използвайте прекалено често режим Nitro, защото вградената батерия също не е много голяма с нейните 350 Wh. Това може би е малко по-малко от това, което сте очаквали от електрически ендуро велосипед. От друга страна, ниското му тегло ще спести някой и друг ват/час. От ясно по-ясно е, че със Siryon не може да се гонят преходи от 100 км по планинските пътеки. Презареждаемата батерия, която е наречена Aurora, се зарежда до 80% за 24 минути, благодарение на технология за бързо зареждане. От Forestal предлагат и опция за по-дълги преходи все пак. Поставяйки допълнителна батерия на мястото за бутилка общият капацитет става точно 700 Wh. Двигателят и батерията са едно от малкото неща по този велосипед, които не са разработени и произведени от Forestal. И двете са резултат от партньорството на компанията с производителя Bafang – добре позната марка в сферата на велосипедната индустрия. Китайците снабдяват със своите продукти множество други вело производители.

Forestal Siryon

Данните от двигателя и батерията се изобразяват на дисплей. Той обаче не се намира на кормилото, или лапата, а е вграден в рамката. Дисплеят е разположен в горната тръба, близо до връзката с челото. Измерен по диагонал той е 3.2 инча, с тъчскрийн. Може да се използва и като навигация. Има и опция за споделяне на информацията от карането. Звучи умно, защото и компютърът е умен. Стриктно „докладва“ всичко, което ви интересува за системата, дори още повече. Искате да знаете какво е страничното ускорение при вземане на завои? Или пък да видите колко е бил най-дългият ви скок? Smart Dashboard ще ви каже! Дисплеят е водоустойчив, удароустойчив и според Forestal се управлява лесно, дори с поставени ръкавици. За връзка с други устройства се използват Wi-Fi, Bluetooth, ANT+, GPS и 4G.

Forestal Siryon може да бъде поръчан единствено от производителя. Ако сте се впечатлили от думите и снимките, имайте предвид, че първите 999 модела ще са лимитирано издание. Продажбите стартират след по-малко от месец, на 23-ти март в 18:00 българско време. Тези, които искат да се сдобият със Siryon, трябва да предплатят 4000 лв, а когато получат велосипед, да доплатят останалите 11 998 лв. Ако пък се предплати цялата сума, то от Forestal правят 1000 лв отстъпка. Има и още три предимства за тези, които направят предварителна поръчка. Могат да си изберат рамката кой номер от лимитираната серия да носи, освен ако вече някой не го е взел преди тях. Ще получат велосипеда веднага щом напусне производствената линия. Ценен бонус, предвид времената и бързото разграбване на велосипедите. И на последно, но не по важност място ще кажем, че от Forestal са приготвили три комплекта гуми, които могат да се поръчат от тях безплатно в рамките на една година. Така че, можте да бъдете напълно безразсъдни по пътеките надолу.

На страницата на Forestal виждаме и два нови анонсирани модела. Името Aryon ще носи електрическо сгъваемо колело с 20-цолови гуми и рамка от карбон. Дамите и господата от Анода ще представят и Cyon – електрически трейл велосипед. Засега двата нови модела могат да се видят в сиви изображения, но надписът „Очаквайте скоро“ ни кара да мислим, че скоро ще пишем отново за компанията Forestal.

            Forestal Aryon - сгъваем електрически велосипед                                              Forestal Cyon - за горските пътеки


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело Cannondale
електрически колела BH Bikes