Fetch+ e новата серия електрически велосипеди на Trek, насочена към семейството

Trek Fetch

Кога една ниша спира да бъде ниша? Тогава, когато лидерите на пазара реагират и разширят обхвата на продуктите, които произвеждат. Карго велосипедите с електрическо подпомагане дълго време вече се развиват, комбинират с други модели и се трансформират в различни чудати модели. Trek също поемат по този път. И то с два модела - Trek Fetch+ 2 и Trek Fetch+ 4.

Очевидно производителят си е казал „Какво пък толкова?“, защото идеята за двата Fetch-a не е никак половинчата. И двата модела следват свой много ясен път. И той е насочен към семействата, които обичат колоезденето, и които предпочитат да се придвижват в големия град, но без помощта на колата си. В изявлението си Trek казват, че почти всичко в разработката на моделите е било свързано около възможностите за превозване на деца. Затова и ще обърнем по-голямо внимание на този аспект в днешната статия.

 

Trek Fetch+ 2 – когато багажникът е най-важната част от велосипеда

Цифрите при двата модела, за които пишем днес са с много просто значение. Те отговарят на това, които пасажера можем да возим на дадения велосипед. С Fetch+ 2 можем да возим две деца, с Fetch+ 4 – съответно четири. Fetch+2 e по-компактният модел. Той е с по-дълга и подсилена задница. Детски столчета, пейка, или големи дисаги – багажникът е готов за тях. В същото време, велосипеда се движи с 20-цолови гуми. Поради това остава доста маневрен и може да се кара лесно, въпреки внушителните му 31 кг.

Trek Fetch+ 2
Масивен заден багажник

Ако децата са по-малки, те могат да седнат в до две столчета, поставени едно зад друго. Но те не произвеждат и не вървят с велосипеда, а трябва да се купят допълнително. Двата модела съвместими столчета са Yepp Maxi на Thule и Dash на Burley. Когато децата пораснат може да се премине на варианта с облегалка и възглавнички за сядане. И при двете опции, от Trek дават възможност да бъде поставен предпазен парапет, който компанията са нарекли Safari Bar. С тях пътниците получават допълнителна сигурност. Има и четири точки за поставяне на бутилки за вода. Това е изключително полезно решение, особено за по-дълги преходи в по-топло време.

Trek Fetch+ 2
Багажникът е с място за две детски столчета

За да бъде по-лесно качването и слизането на децата, моделът не е оборудван със степенки за пасажерите. Всъщност има и втора причина за липсата им. Едновременно с возенето на деца, колелото може да носи и две големи дисаги за багаж, които се закачат от двете страни на багажника. Даже можем да ги наречем по-скоро кутии, а не чанти. Направени са от материал, който не съдържа PVC и са доста здрави. Пътниците спокойно могат да си спуснат краката вътре в тях, без да се притесняват, че ще се докоснат до въртящите се колела. Падналите от обувките боклуци лесно могат да се измият с вода, защото кутиите имат малки дупки, за отцеждане.

Разбира се, с детски крака вътре, кутиите нямат вече толкова пространство за превозване на товар вътре. За това подобни, но по-малки кутии биха могли да се поставят и на предния багажник. Всяка от предните кутии е с обем 11.2 литра, или с товароносимост до 4.5 кг. Задните кутии са далеч по-големи – 44 литра, или до 36 кг всяка. Те, както и калниците на модела могат да се поръчат в различни цветове – син, зелен, черен, или оранжев. А самия Trek Fetch+2 има три разцветки, наречени Blue Sage, Galactic Gray и Lava. Така цветовите комбинации стават прилично много.

Trek Fetch 2
Trek Fetch+ 2 с дисаги, седалка за две деца, safari bar и място за краката

Не можем обаче да разчитаме на безкрайни възможности от Fetch+ 2. Две деца отзад, две големи и две малки транспортни кутии добавят доста бързо допълнителни килограми към велосипеда. Максималното допустимо тегло е 200 кг, като в тях влизат 31-килограмовия модел и нашето тегло. Останалите килограми трябва да се разпределят отпред и отзад, според това дали возим деца и колко.

Задвижването на Fetch+2 е от мускулната ни сила, с помощта на Smart системата на Bosch. От Trek са заложили на добре познатия мото Performance Line CX с максимален въртящ момент 85 Nm. Батерията е прибрана в опростената долна тръба на алуминиевата рамка. За съжаление в нея може да влезе само най-малката от Smart батериите на Bosch – тази с капацитет 500 Wh. Добрата новина е, че Trek са направили нужните доработки, за да има възможност за поставяне на втора батерия веднага, щом Bosch направят и тази стъпка в разработването на своята Smart система. Управлението на модела става със LED Remote на кормилото и SmartphoneGrip. Единствената трансмисия, с която се предлага е 10-скоростна Shimano Deore. За спирането се разчита на спирачките Tektro HD-T737.

Trek Family

В базовия си вариант, карго моделът струва точно 9999 лв. Важни аксесоари, като калници и кутии за транспортиране, не са включени в цената.

 

Trek Fetch+ 4 – всеки иска да се развива

Децата вече са пораснали, а багажът се е увеличил? Значи вече сте за по-големия Trek Fetch+ 4. Той разполага с голяма кутия за транспортиране, вместо голям багажник. Зоната за багаж е пред очите на водача, вместо зад него. Но като оставим настрани тези различия виждаме, че и тук Trek са фокусиране върху семейството и децата в него.

                         Trek Fetch+ 4 в черно                                                                             Trek Fetch+ 4 в цвят Lava

Просторното товарно пространство пред водача е напълно заето от голяма кутия, което е и основната характеристика на товарните велосипеди. Можем да придвижим внушителните 230 литра, или 80 кг от точка А до точка Б. В кутията има точно четири места за деца. Две отделни седалки са част от нея, но в предната ѝ част може да се постави и допълнителна пейка за още две деца. По желание, може да се постави и бебешка кошница. Задният багажник е с товароносимост до 27 кг. На него също може да се сложи детска седалка. Максимално допустимото тегло на модела е 250 кг.

   Двете седалки са част от стандартното оборудване                     Багажник, съвместим с MIK система и вграден стоп

Определено, децата се чувстват много по-комфортно в голямата кутия на Fetch+ 4, отколкото на багажника на по-малкия му брат. Седалките са по-удобни и могат да се настройват колко да са изправени, или полегнали. Имат и задглавнички, ако малките пътници решат да си подремнат докато се возят. Пет-точковите колани гарантират сигурност и стабилност. Комуникацията също е улеснена с този модел. Далеч по-лесно и приятно е да се разговаря с децата, без да се губи поглед над трафика отпред. А и децата могат да комуникират по-лесно едно с друго. Ако времето се влоши, или завали, с бързо и лесно поставяне на покрива, пътниците вече са на сухо и топло.

Както в повечето случаи, и тук освен предимства си има и недостатъци. Управляването на тежко и голямо карго колело е много по-различно от карането на нормален велосипед. Тези, които не са карали такъв тип карго байк, ще имат нужда от малко време за да свикнат. Въпреки, че кутията е направена от лек материал, и че рамката е алуминиева, Fetch+ 4 тежи внушителните 75 кг. Управлението е улеснено, благодарение на добре направената система с жила с предавка 1.3. Например, когато завъртим кормилото на 65 градуса, то предната гума ще завие на 85 градуса.

Trek Fetch+ 4
Масивната степенка е пригодена дори за напълно натоварен велосипед

Предвид масивния велосипед и голямата му товароносимост е ясно, че моторът и батерията ще са подложени на голямо изпитание. За целта е използван двигателя Bosch Cargo Line от Smart серията на Bosch, а батерията е PowerTube с капацитет 750 Wh. Тя е интегрирана в кормилната колона по начин, който не позволява монтаж на втора батерия. При Fetch+ 4 опцията за двойна батерия не е възможна, дори в перспектива. За сравнително приличната цена от 15999 лв, моделът е снабден с автоматичната безстепенна предавателна задна главина Enviolo, но в нейната версия за товарни колела.

             Отделението за батерията се заключва                               Управление чрез Remote LED и SmartphoneGrip

         Предавателна главина Enviolo Heavy Duty                                   Амортисьорна вилка с 50 мм ход


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

елекрическо колело Scott
електровелосипед
колело Riese & Muller