Enviolo Urban е новата безстепенна трансмисия за градските електрически велосипеди

Scott racing

Enviolo започват годината с представянето на нова предавателна задна главина. Производителят е много добре познат в е-байк сектора. Техните безстепенни трансмисии се поставят най-вече при карго моделите, но скоро ще ги видим и при доста други. Сега техните продукти се увеличават с още един, който е технически опростен и е по-евтин.

Задната главина, носеща името Urban е първата, в която Enviolo използват пет планети, вместо обичайните шест. Това е и едната от причините цената на главината да е по-ниска. Така те ще позволят на повече производители да я използват при моделите си без да се оскъпяват. „С намаляването на броя на планетите, ние направихме безстепенната трансмисия достъпна за още по-голям брой колоездачи, притежаващи велосипеди от средния ценови сегмент.“, обяснява в прес съобщение Billy van der Ende, директор в Enviolo.

Безстепенната скоростна задна главина Enviolo Urban за електрически велосипеди
Безстепенната скоростна задна главина Enviolo Urban за електрически велосипеди

Моделът Urban има много общи черти с останалите на Enviolo, които вече са на пазара. Тя преминава плавно през целия обхват на предавките. А не както при скоростните главини на Shimano да речем, където имаме даден брой предавки, между които трябва да изберем най-удобната ни за момента. Реално погледнато, между тези предавки има една празнота, която не може да се използва. Но да се върнем на Enviolo Urban. Тя ще има автоматична и ръчна версия. Като при автоматичните, колоездачът ще може да се фокусира изцяло върху самото колоездене. Според Enviolo, Urban структурно почти не се различава от останалите главини на компанията. Естествено, намаляването на планетите до четири води до някои различия. Магнитните дискове, отговорни за отчитането на скоростта са малко по-малки. Ще има разлика и в окабеляването и интерфейса, но на този етап производителят не споделя повече подробности.

Сред известните факт е, че Urban главината ще тежи колкото останалите на марката. За съжаление обаче, няма да може да издържа на толкова голямо натоварване. Велосипедите, на които ще бъде поставена главината Urban, трябва да са оборудвани с двигател с максимален въртящ момент до 50 Nm. В допълнение на това от Enviolo са поставили и лимит за максимално допустимо тегло на велосипеда с водача. То не трябва да преминава 140 кг. Компанията обобщават тези технически характеристики с формулировката, че главината е подходяща за „ежедневни кратки градски преходи. Как ще се възползват от тази формулировка производителите на електрически велосипеди, ще разберем през тази година. Според Enviolo първите главини вече излизат от поточните линии. Доставките са предвидени да започнат в първата четвърт на годината. Затова е напълно възможно да видим Urban главините при някои от първите представени модели 2024. Може би на изложението Eurobike през юни във Франкфурт.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

елекрическо колело Scott
електрическо колело Scott
Shimano