Tsinova ION – малък и умен електрически велосипед, използващ технологии от Tesla

електрически велосипед лек

Характеристиките му са любопитни: тегло 14 кг, товароносимост до 140 кг, преход до 70 км, малка батерия, която се зарежда бързо и високо-технологичен контрол. Всичко това идва с изцяло нов дизайн, създаден в Китай. Малкия градски е-байк, наречен Tsinova ION е разработен в университета Тсинхуа в Пекин и е обединил в себе си нови и интелигентни технологии и ниско тегло. Всъщност велосипеда изпъква сериозно измежду останалите градски модели.

За създаването на рамката, инженерите не са избрали обичайната конструкция от триъгълници, а са развили нова – трапецовидна, която предоставя немалко предимства. При този вид рамка е невъзможно скъсване при челната или седалковата тръба и, съответно, падане на водача.

електрически велосипед лек

Олекотения дизайн на Tsinova ION го прави единствения градски електрически велосипед, тежащ само 14 кг. Елегантните заварки допълват елегантния външен вид на китайския мъник. Поставената зад седалковата тръба батерия, също хваща окото. Тази технология се използва и от гиганта Tesla. Батерията тежи само 1 кг, но е разработена заедно с Panasonic, за да успеят да „изцедят“ от нея максимален преход до 70 км.

За управлението на Tsinova ION е използвана специално разработена OBD (On Board Diagnostics) смарт система, прилагана и при автомобилите. Тя следи заряда на батерията, управлението на велосипеда и поставените по него сензори. Безчетковия мотор, който е и задна главина на колелото, също попада под мониторинга на OBD системата. Така се взема под внимание начина на педалиране на водача, за да се изчисли интуитивно правилната спомагателна сила. Двигателя не може да се похвали със завидни показатели. Максималната скорост, която може да развие е 20 км/ч, а мощността му е 180 Вт. Съвсем очаквано, моделът може да осъществява връзка с приложение за смартфон. Освен четирите спомагателни режима, може да се активира и GPS навигация. Маршрута може да се запише и сподели след това с приятели. Важна за сигурността е опцията, за запаметяването на местоположенията на велосипеда в ракмите на 72 часа след последното му използване. Цената му е едва 1700 евро, а първите бройки от Tsinova ION вече се предлагат на немския пазар.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електрически колела