Tern GSD е идеалния семеен/карго електрически велосипед – компактен, здрав и функционален

електрически велосипед Tern

Парадоксална е идеята на тайванския производител на велосипеди Tern, да произведат напълно нов тип велосипед, който да е не само ефективен при придвижване, а да е полезен като цяло. Какво означава това, ще се опитаме да ви представим днес в нашата статия.

          Името GSD е абревиатура на английската фраза Getting Stuff Done, което преведено накратко означава „багажът е готов“. То отговаря на пълно на настоящия начин на живот на повечето хора – да се приготвиш набързо за следващата задача, разходка или среща. GSD не претендира да е състезателен кон, нито пък боен кон, или вол. Той е мулето на електрическите велосипеди. Не е задължително да ви хареса на външен вид, но пък е много, много практичен.

Издължената и извита задница е проектирана с идеята, за да може там да бъдат поставяни най-различни компоненти, пригодени специално за велосипеда – допълнителни седалки за едно или две деца, дисаги за велосипед, или пък да се натовари друго сгъваемо колело. Товароносимостта на Tern GSD е до внушителните 180 кг.

товарен електрически велосипед

Тази сгъвайка е впечатляващо удобна, като за такъв тип велосипед. Дори и по-високите хора, могат да го управляват, без да се налага да си сгъват краката прекалено много. Подходящ е за хора с ръст от 1.50, до 1.95 м. Това го прави наистина универсален. Електрическия сгъваем велосипед е оборудван фабрично със светлини, калници, дисаги с размер XL, и дори със сгъваеми степенки за пасажерите. За по-високите хора е предвидена възможност за регулиране височината на кормилото. Специално подсилената рамка дава спокойствие и на по-тежките велосипедисти. От производителя казват, че е рамката е проектирана да издържа до 180 кг натоварване. GSD е дълъг 181 см и това не го прави най-компактното сгъваемо колело, но е достатъчно прибран. След сгъване на кормилото, може да влезе в мини-ван. Поставен в изправено положение върху специално проектираната си за това задница, може да се побере дори и в малък и тесен асансьор.

Сравнението на този карго електрически велосипед с муле е още по-достоверно поради следния факт. Той разполага с две батерии, благодарение на които, може да направи преход до 250 км. При това със собствено тегло на велосипеда от 27 кг. Електромоторът е Bosch Performance и е със средно позициониране. Той изчислява точно колко помощ да указва на водача, според усилието което той прилага при педалиране. Колелата на Tern GSD са с размер 20 цола, и моторът ги задвижва по-бързо от 28-цоловите. Освен за по-добрата динамика, по-малките колела спомагат и за по-добрата товароносимост на този модел. Дори, когато сте натоварили GSD, например с покупките си от магазина, или пък с две деца отзад, задвижването е гладко и приятно. Ускорението му е по-добро от на обикновен електрически велосипед, а това до някаква степен е плюс по отношение на безопасното му управление. Как е постигнато това? Благодарение на малките гуми, централно позиционирания електрически двигател, издължената рамка и двете батерии, центъра на тежестта на велосипеда е уникално ниска. Точно това е и причината за забележително лесното му управляване.

семеен електрически велосипед

Няма да преувеличим, ако кажем, че бъдещето в пренаселените мегаполиси е свързано с това, нещата да стават все по-малки, по-компактни и по-удобни. Пълно е нормални на размер велосипеди, но хората вече изпитват затруднения със пренасянето и съхраняването им. Недостатъка на сгъвайките е, че са по-лесни за крадене. Особено електрическите такива, заради интересния им характер и най-вече – цената. GSD е достатъчно компактен, за да се съхранява лесно и прибрано, дори в градска къща.

Както вече споменахме, компонентите на велосипеда са тествани да издържат до 180 кг максимален товар. Стандартно с GSD получавате 80-сантиметрова кутия за багаж, която се поставя зад седалката, или дисаги с общ обем от 63 литра. Конструкцията позволява на собствениците му да поставят всякакви допълнителни аксесоари по рамката по свое усмотрение.

Производителите са помислили добре и са подготвили велосипеда за сериозните натоварвания. Поставени са четири-бутални дискови спирачки, специални гуми Super Moto-X от Schwalbe с широчина от 2.4 инча, boost оси и широки 36 мм шини.

Замислен, като уникална алтернатива на семейния автомобил, Tern GSD е идеален и за комерсиални цели. Например за доставка на пица. Може да бъде закупен с практичен аксесоар – евробокс за рамката, или чанта, която се поставя зад седалката, посредством KLICKfix адаптер, като с него тя може да събере багаж до 5 кг.

Базовата цена на GSD e 3999 евро. Към нея са включени дисаги с обем 62 литра, или кутия за багаж с дължина 80 см. За тези пари получавате един пъргав, електрически велосипед, който лесно ще превози всеки водач, пътник или багаж от точка А до точка Б, без никакво усилие. Най-любопитните от вас, успяха да видят за пръв път на живо Tern GSD на изложението Euro Bike 2017 в Германия. Беше позволено и тестово управление на велосипеда. Очаква се моделът да бъде на пазара още през първата четвърт на 2018-та година.

Марката Tern подкрепя мобилността в населените места. Затова се е фокусирала върху производството на компактни велосипеди за ежедневна градска употреба. Тайванската компания дарява 1% от годишните си приходи за социални и природни каузи.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електрически колела