Само електрически превозни средства на пътя? Ако една утопия стане реалност

Електрическо колело, електрически велосипед, ел. велосипеди, ел. колела, електрическа кола

Бъдещето на горивните двигатели изглежда подпечатано. В Норвегия, делът на електромобилите възлиза вече една четвърт от новия пазар на автомобили. Политиката им се грижи за подем , като притежателите на електромобили не заплащат никакви такси при движение по пътищата и улиците, ползват безплатна електроенергия при зареждане на електрическите батерии, паркират безплатно. Освен това в Осло на електромобилите е позволено в час пик да използват бус-лентата. Наистина горните облекчения са дадени до 2017 г. , но дотогава идеята е норвежците да наложат електромобилите. От 2025 година няма да се допуска превозно средство с двигател с вътрешно горене.

Норвежците добиват почти 95% от своята електроенергия от възобновяеми енергийни източници. В Холандия този дял е едва 4,2%. Лъвският дял от 40% произхожда от изгарянето на природен газ, което се насърчава в северната част на страната. Тенденциите в Холандия са за увеличаване на електромобилите.

 електрическо колело, велосипед, велопътешествие, алтернативен транспорт, електрическа кола

Отчитайки, че делът на пазара на новите електромобили в Холандия възлиза на 0,6%- подобно е и равнището в Германия, то времевия прозорец до 2025 година е твърде малък. Белгия тук е вече една крачка по-напред и предвижда субсидиране от 5000 евро, за да стимулира купуването на електромобили.

Фолксваген заради настоящата криза също реагира и иска до 2025 година да покрие една четвърт от продажбите на електромобили.  Като се има предвид голямата популярност на електрическите колела в Холандия остава да очакваме, че много хора в бъдеще ще се откажат дори от колата .

 


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

сгъваемо електрическо колело