Кои производители на електрически велосипеди ще използват ABS системата на Bosch?

ABS система bosch

Ще научете кои са първите производители, които от сезон есен/зима 2018 масово ще пуснат първите електрически велосипеди с монтирана анти-блокираща система (ABS) на Bosch. Немския производител ни представи системата още през миналата година. Към настоящия момент, фирмите Centurion, Cresta, Flyer, Kalkhoff и Riese & Müller поеха ангажимента, да бъдат пионери във вграждането на ABS при своите градски и трекинг модели. Единствените условия, на които трябва да отговарят велосипедите са, да разполагат с мотор Bosch Performance Line (Cruise или Speed) и дисплей Intuvia.

Мнозина се питат, защо Bosch представят ABS системата си на два етапа. Към момента в света има тестови 150 електрически колелета с вградена анти-блокираща система. Те се намират при производители, в магазини, както и в станции за отдаване на велосипеди под наем. Bosch, съвместно с производителите на велосипеди продължават с работата си по развиването и оптимизирането на системата, единствено с цел сигурността на водача. Очаква се през следващите години, тя да се въведе в масова употреба. „Вграждаме системата последователно от септември 2017-та година насам“, казва Клаус Флийшер, директор в Bosch eBike System. „ABS е напълно нова система във велосипедната индустрия, затова ние използвахме зимата, за да проведем обучения при производителите и дистрибуторите на колелета. Затова и системата ще бъде налична в магазините през есента и зимата на настоящата година. Bosch разработват ABS за велосипед с единствената цел – сигурност на пътя. „Подобряването на работата на спирачките през последните десетилетия направиха колоезденето много по лесно и сигурно. Мнозина си спомнят първите спирачки с жила. След това се появиха и хидравличните дискови спирачки. Тогава спирачната сила се повиши значително. С ABS системата тази сила е овладяна оптимално. Особено, когато водача трябва да реагира бързо. Тя помага и за по-голямата стабилност.“, обяснява още Клаус Флийшер.

ABS система bosch

Чрез ABS системата за електрически велосипеди е сведена до минимум възможността за блокиране на преданата гума или прекаленото повдигане на задната гума. И двете биха се случили в следствие на прекалено силно използване на предна спирачка, или в критична ситуация на пътя. Благодарение на системата и нейните сензори, които непрекъснато следят скоростта на двете колела, е намален и спирачния път, както и риска от падане. При силно стискане на предната спирачка, ABS-а не позволява блокиране на предното колело и така повишава стабилността на велосипеда. Системата се активира при скорост от над 6 км/ч. Теглото ѝ е около 800 гр., но помощта е безценна. Според Bosch, инцидентите с е-байкове по света могат да бъдат намалени с до 25%, благодарение на тяхната система.

 

Bosch разработват своята ABS система с помощта на дългогодишния си партньор и доставчик на компоненти Magura. С тяхна помощ моделите за 2018/2019-та ще бъдат окомплектовани със специална спирачна система. Първоначално, тя ще се поставя на градски и трекинг велосипеди с размер на колелата от 28 цола и ще бъде съвместима с всички продуктови линии на Bosch.

Екипът на Ekolelo.bg направи тест на ABS системата на Bosch. Вижте какво се случи във видеото.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електрически колела