Правилна употреба на батерията на електрическo колело - съвети от експерти

Чудите се колко километра може да ви издържи една батерия на електрически велосипед, как да се съхранява и колко цикъла на зареждане и разреждане достигат?

Експертът Thomas Raica от Bosch eBike system дава следните съвети.

Какви са специалните качества на литиево-йонни батерии?

Raica: Литиево-йонните батерии са най-честите източници на енергия за електрическите велосипеди. Чрез висока енергийна плътност те съхраняват много енергия при относително малко тегло. Bosch разчита изцяло на литиево-йонната технология. Така батерии с тегло около два и половина килограма са от най-леките на пазара и освен това имат най-висока енергийна плътност.

С каква продължителност на живот трябва да се счита батерията на електрическите велосипеди?

Raica: Батериите PowerPack на Bosch са предвидени за многогодишно използване. Система за управление пази литиево-йонната батерия от високи температури, претоварване и дълбоко разреждане. Не може да се предскаже точната продължителност на живота на батерията, защото е силно зависима от вида и продължителността на натоварването.

Може ли да се повлияе на продължителността на живот на батерията?

Raica: Разбира се, притежателите на електрически велосипеди могат да повлияят на продължителността на живот на батерията, ако спазват някои прости правила: Като първо съхранението трябва да става в суха околна среда при температура от 15-20 градуса. Освен това е добре да се защитава от директна слънчева светлина. За съхраняване идеалното състояние на батерията е 30-60% зареденост. Зареждането е добре да става при стайна температура. При транспорт е важно батерията винаги да се снема от електрическото колело и да се сложи в автомобила. За целта има транспортни чанти като аксесоар.

Колко продължава зареждането на батерията?

Raica: Зареждането на батерията зависи от капацитета й. Например със стандартно зареждащо устройство за половин заряд PowerPack 300 се нуждае от 1 час, PowerPack 400 се нуждае от 1,5 часа и PowerPack 500 от около 2 часа. Една напълно празна батерия PowerPack 500 се нуждае от 4 часа за пълно зареждане.

Какъв пробег на електрическото колело се очаква с едно зареждане на батерията и от какво зависи това?

Raica: За това не може да се даде общовалиден отговор. Пробегът с едно зареждане варира от 20 до доста над 100 километра. Не само нивото на подкрепата от двигателя, също и начина на каране, съпротивлението на въздуха, теглото на колоездача и налягането на гумите оказват влияние. Освен това е и въпрос на терен. Карам ли по асфалтов път, по черен път или по пътека в гората. Включва ли моя маршрут изкачвания и склонове или пътувам изключително в равнина. В сайта www.bosch-ebike.com има „Асистент за пробега“, който взема под внимание различните фактори и дава колко километра могат да се изминат при заявените условия.

За какво трябва да се внимава през зимата, за да не пострада батерията на електрическото колело?

Raica: Общо може да се каже, че студът намалява капацитета на батерията. Препоръчително е при температури под 0 градуса, батерията да се зарежда и съхранявана при стайна температура и да се монтира на електрическия велосипед малко преди пътуването.

батерия, елекрически велосипед, електрическо колело, експерт, мнение
Експертът Thomas Raica от Bosch eBike system

На какво да се обръща внимание при грижите за батериите?

Raica: Заради електронните елементи , чистенето под повишено налягане (с „пароструйка“) е неподходящо. Затова препоръчвам батерията да се забърсва само с влажна кърпа. Агресивни почистващи средства трябва да се избягват, за да не повреди повърхността. Преди почистване на електрическият велосипед моля винаги сваляйте батерията. Полюсите на батерията на електрическия велосипед трябва винаги да са чисти и леко омаслени.

Как да се зареди правилно батерията на електрическото колело?

Raica: Батериите PowerPack могат да бъдат зареждани произволно кратко, независимо от тяхното състояние на заряда. Управлението на батерийната система предпазва батерията от претоварване при зареждане. Прекъсването на процеса на зареждане не пречи с нищо на батерията. Батерията на електрическия велосипед трябва да се зарежда изключително с прилежащото зареждащо устройство, в противен случай могат да възникнат непоправими щети и да се загубят гаранционните права.

Колко често може да бъде зареждана батерията?

Raica: Дори и след 500 зареждания, батерията има все още висок капацитет. След това е на разположение около 60-70% от първоначалния й капацитет. При един тест на ADAC през есента на 2015 година на батерия от Bosch дори и след 1515 пълни зареждания и разреждания остава 30% от първоначалния й капацитет. Това се равнява на пробег с електрическия велосипед от 57000 км.

Къде може да бъде поправяна батерията на електрическия велосипед?

Raica: Висококачествените литиево-йонни батерии, каквито са Bosch, трябва напълно да бъдат заменени. Аз препоръчвам винаги да се отиде до специализиран сервиз. Той трябва да установи дали батерията е дефектна евентуално има грешка в електрониката.

Как да се погрижим за  батериите след края им ?

Raica: Затова също се грижат търговците и специализираните сервизи. Ние сме заинтересовани от рециклиране. Така ценните материали се връщат обратно в производствения цикъл и нашите ресурси се щадят.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

съвети електрически велосипед