Новите предложения електрически велосипеди на Haibike за 2018-та година

електрическо колело, haibike, 2018
2018 Haibike XDURO NDURO 10.0

В днешната статия имаме удоволствието да ви представим бърз поглед над новите предложения от северно-американския производител на електрически велосипеди Haibike за 2018 г. Нашия колега Мартин прекара уикенд в баварския град Швайнфурт и разгледа какви са новостите, предлагани от компанията. Сега ние ще го поразпитаме, за впечатленията.

 

Мартин, какви са, според теб, най-впечатляващите промени при моделите на Haibike за 2018-та година?

Най-голямата изненада за мен бе, че Haibike имат коренно различна стратегия за електрическите си планински велосипеди през новата година. До сега XDURO се свързваха с моторите на Bosch, а SDURO – с Yamaha. За в бъдеще, независимо от марката електромотор, който ще се използва SDURO ще бъде синоним за моделите за спокойно и комфортно каране и с класически геометрии. XDURO ще бъдат, пък синоним на спортните модели и тези с модерни планински геометрии. SDURO ще са насочени към търсещите нормално и спокойно придвижване с електрически велосипед. XDURO ще бъдат на разположение за търсещите екстремни преживявания, за които спусканията по сложни терени не представляват особена трудност.

Какво друго интересно ще кажеш за новините?

Впечатляващо е как Haibike са внедрили новата си технология Powertube 500 в повечето си модели с двигатели Bosch. Изглежда много шик и това е най-открояващата се визуална промяна в новата им продуктова гама. Заради технологията Powertube 500 са разработени рамки със специална долна тръба, при която батерията е много по-добре защитена.

Има ли новости около задвижващите системи?

Да, особено при двигателите на Yamaha. Има нов двигател Yamaha, класифициран някъде между познатите модели PW и PW-X. Новия мотор носи означенията PW-SE, където “SE” означава Sport Edition, или спортен модел. Моделите PW и PW-X ще продължават да бъдат използвани. Новия мотор ще бъде поставян основно в моделите от ниския ценови клас от SDURO линията, за да намалят допълнително цената на велосипедите.

Лично ти, от кое се впечатли най-много?

Най-впечатлен бях от новата Multi Rail System (MRS), с която монтирана на велосипедите, разполагащи с Bosch Powertube. Тя се намира на долната тръба и представлява магнитен система за захващане, разработена от компанията Fidlock. Чрез нея, можем да поставим на велосипеда бутилка за вода, кутия или чантичка за инструменти. Но, ако решим, че искаме да удължим нашето пътуване, можем да поставим и втора батерия. Така ще разполагаме с общо 1000 Вт/ч капацитет за двойно по-дълъг преход. За съжаление, втора батерия може да бъде монтирана на градски, трекинг или на твърд планински велосипед. При тези, с двойно окачване е невъзможно, поради ограниченото пространство над долната тръба. 


Направи ли тестово каране на някои от новите модели?

Да, разбира се. И най-вече на някои от моделите за 2018-та година, на производителя Haibike.

HAIBIKE XDURO NDURO EMTB 2018

Моделите, които вече са с двигател на Bosch са леко обновени. Сравнено с предходните модели, които бяха с мотор Yamaha, новите са по-модерни и стилни. Стабилността е увеличена, благодарение на леко намаления ъгъл на седалковата тръба и сниженото с 20 мм средно движение. 

HAIBIKE FATTYS 2018

Фатбайковете на компанията са в 3 версии: едната е с двойно окачване, а другите две са с твърди рамки. „Мекицата“ XDURO Full FatSix 9.0 e оборудвана с обновения електромотор Yamaha PW-SE, който разполага с контролер и вече има възможност да указва помощ до каданс от 110 Об/м, а въртящият му момент е завишен до 70 Nm. При двата варианта на твърдите „дебелаци“ на Haibike имаме избор между двигатели Bosch и Yamaha. XDURO FatSix 9.0 e с Bosch, а XDURO FatSix 8.0 – с Yamaha. 

електрическо колело, haibike, 2018
Haibike XDURO Fat Six 8.0

Дамските планински електрически велосипед за 2018

От Haibike и през новия сезон ще залагат и на дамските модели със снижена горна тръба на рамката, като можем да сме сигурни, че при тях не е допуснат компромис относно поведение и мощност. 

Градските серии за 2018-та

Серията SDRURO Cross 2018, също разполага с електрически двигатели и от Bosch и от Yamaha, съответно с батерии с капацитет 500 и 400 Вт/Ч. Тези велосипеди са предназначени за хора, които обичат спортното колоездене, но и комфорта. Идеални са и за по-дълги преходи. 

електрическо колело, haibike, 2018
Haibike SDURO Trekking 6.0

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електрически велосипед, предимства
електрически колела