Заслужава ли си възстановяването на батерията?

батерия, Електрическо колело, електрически велосипед, ел. велосипеди, ел. колела, велотуризъм, Bosch

Батерия, която се презарежда докато се въртят педалите, без съмнение е изключително важна за купувачите на електрически велосипеди. Независимо от това, има много малко двигателни системи, които се отличават с технология за възстановяване на енергията.

Редакторите на специализираното списание “Elektro Rad” често задават въпроса „Какво наистина носи възстановяването?“, като резултатите от изследването те обобщават в изданието си от 5/2015.

 

Колко енергия може да бъде възстановена?

 

Още през 2014 г. главният редактор на “Elektro Rad” Daniel O. Fikuart споделя, че сред електрическите велосипеди има такива с технология за възстановяване на енергията. Fikuart подбрал широка гама и се вдъхновил да покаже възможностите за регенериране на енергия на електрическите велосипеди. Тестът бил извършен при нормален планински маршрут без дълги преходи. Това било съобразено с условието, че възстановяването на енергия може да е ефективно само при тестване в средновисоки и високи планини с по-дълъг наклон.

 

Тестови велосипеди

 

В теста са включени Wheeler eEeagle с мотор BionX, трекинг велосипед Simplon Kagu с Neondrives с двигател GoSwissDrive.

Бързо става очевидно, че тази технология е предназначена за разумна употреба. Твърде малкият наклон се оказва проблемен за възстановяването на енергия, като различните модели проявяват различно поведение.

 

Възстановяването има смисъл

 

Като цяло редакторите установили, че могат да се изминат с около 20% повече с този вид батерия. Резултатите зависят от теглото на велосипедиста, и допълнителното натоварване. Някои обаче са критикувани поради неточния обсег на данните.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

bosch,батерия, мотор, електрическо колело
продажба електрическо колело