“Започнах да карам за здравето си“ - с електрически велосипед по Европейски път Е1

велопътешествие, електрическо колело

„Защо този дълъг маршрут ли? Защото съм свикнал с екстремните преживявания. Съпругата ми винаги има нужда да ме вразумява. Карам велосипед доста, а Евромаршрутът Е1 винаги ме е привличал, специално в частта между градовете Фленсбург и Кобленц. Сега ме гложди идеята да мина този не толкова благоприятен за велосипеди маршрут с електрическо колело.“

Щастливи сме, че познаваме опитният водач на електрически велосипеди Хорст Ханзо, който сподели желанието си, през следващите седмици да премине по немската част от Европейския маршрут Е1, между градовете Фленсбург и Кобленц. Той е с продължителност от около 700 км. В момента Ханзо се подготвя за пътешествието си, което ще се състои от следните етапи:

 

· Първи: Фленсбург – Брега на река Елба край Хамбург (148 км)

· Втори: Река Елба край Хамбург – Бремен (100 км)

· Трети: Бремен – Оснабрюк (120 км)

· Четвърти: Оснабрюк – Дортмунт (115 км)

· Пети: Дортмунт – Кьолн (94 км)

· Шести етап: Кьолн – Кобленц (129 км)

пътешествие, електрическо колело

Спането е основно на палатка, или в пансион. В екипировката е включена и прикрепена към каската GoPro камера, която да документира всеки един от изминатите километри. Масажистът и рехабилитатор Хорст Ханзо, който работи в специализирана клиника по психиатрия и психотерапия, се е запалил по електрическите велосипеди през последната една година.

 

„Започнах да карам електрическо колело, защото имах нужда. Аз и съпругата ми обичаме да караме велосипед. За съжаление, поради здравословни проблеми, аз не можех да практикувам този спорт повече, затова се огледахме за нещо ново. Заразихме се от „вирусът“ на електрическите велосипеди, когато наши близки докараха два такива, при тяхно гостуване. Покарахме ги за кратко и останахме впечатлени още след първите изминати метри. Септември миналата година се решихме и си взехме по един електрически велосипед и за нас. Вече не можем да си представим как сме живели без тях преди това."

 

От тогава насам, Хорст и жена му управляват електрически велосипеди Haibike XDURO Hard Nine 5.0 с двигател от Bosch и дисплей Intuvia oт същият производител. За пътешествието, ентусиастът ще разполага с вело-компютър Bosch Nyon, разполагащ и с навигация. „Желанието ми е да взема възможно най-малко багаж. Само батериите и зарядното тежат достатъчно килограми. Карал съм през цялата зима и се чувствам добре подготвен. Към момента, преходите ми са с продължителност от около 80 – 100 км. Като допълнение, при някои тренировки закачам към велосипеда и ремарке, в което поставям кучето си, а самото то тежи 43 кг. Така, че мога да стартирам пътешествието още днес.“, казва ентусиаста. Стартът, обаче, е плануван за втората половина на летния сезон.

пътешествие електрическо колело

Колоезденето, и в частност управляването на електрически велосипед е станало неразделна част от живота на Хорст Ханзо. Терапевтът познава добре ползите от този спорт. „Преди около година бях сериозен пушач, и докторите ми откриха Хроничната Обструктивнa Белодробна Болест (ХОББ). Единственото, което можех да направя е да започна да колоездя за здравето си.“

Ние ще следим пътешествието Хорст с неговият електрически велосипед Haibike XDURO Hard Nine 5.0, и ще държим в течение нашите читатели.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

детско електрическо колело
предимства електрически колела