Възможно ли е електрически велосипед да изкачи най-високият вулкан в света?

електрическо колело, планински, електрически велосипед, riese&muller

Ojos del Saldo в Чили е най-високият вулкан в света. Върхът му е достъпен единствено през летните месеци от декември до март, когато температурите са със средни стойности. Дали обаче е възможно електрически велосипед да достигне до най-високата точка на вулкана, която е на 6893 над морското равнище? Отговор на този въпрос дават фотографът и авантюрист Марк Фухс и неговия екип. За съжаление, четиримата атлети не успяват да покорят Ojos del Saldo с електрическите си велосипеди поради влошени метеорологични условия. Достигат до 6250 метра, когато ги застига силна гръмотевична буря и обилно количество снеговалеж. Въпреки това, мъжете са изключително горди от тяхното представяне с електрическите велосипеди.

 

Експедицията разполага с електрически велосипеди на производителя Riese & Muller от модификацията Delite Mountain, които са оборудвани със системата на Bosch - Performance Line XC. Двойните батерии с опция за соларно зареждане са в пълна функционалност до самия край на пътешествието. Велосипедите преминават през екстремно горещото време на чилийската пустиня и по нейните песъчливи и макадамови пътища. Справят се чудесно при смразяващите температури и обилния сняг във върховите точки на изкачването на вулкана. Широчината на гумите с размер 27.5+ са от полза за байковете, за да не затъват в пясъците, и да имат добро сцепление по камъните и леда.

планиски електрически велосипед, Riese&Muller

Пътешествието започна от град Калдера, на брега на Тихия океан и продължи 400 км в чилийски земи. През първия ден са изминати над 100 км с 2000 м положителна денивелация през пустинята Атакама, която посрещна екипа с огромните си пясъчни дюни и изгарящи температури. Двойното окачване на електрическите велосипеди се оказа от голяма полза в този участък. Следващите няколко дни преминават при пустинни климатични условия. В планинският регион на Ojos del Salado времето стана сурово и ветровито, като на места току-що натрупалия сняг достига до дълбочина 50 см. Въпреки това, експедицията успя да се придвижи от лагера, който е на 5200 м надморска височина, до следващия, който е на 6005 м.

 

На 20-ти януари 2017-та година екипът на експедицията, оборудван с електрическите велосипеди Delite Moutain, направи опит да изкачи най-високия вулкан в света. Натрупалия дълбок сняг, в комбинация със стръмните пътеки нагоре по вулкана, направиха задачата невъзможна. Обявена е и лавинна опасност. Поради гръмотевични бури и снежни виелици, екипът решава да прекрати експедицията при 6250-тия метър.

експедиция електрическо колело чили

Инициаторът на чилийската експедиция Майк Фокс споделя. „Най-важното за екипът ни беше, че до 5000-ния метър надморска височина не изпитвахме никакви затруднения. Дори стръмните изкачвания не ни изплашиха. Планирахме експедицията с електрически велосипеди от три години. Не сме топ атлети, които да изминават по 400 км на ден. Въпреки това, успяхме да направим пътешествието в планираното време. Електрическите велосипеди са способни с едно зареждане да изминат дори 130 км на ден със сериозна денивелация.“

Разгледайте и блога на експедицията


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

bosch,батерия, мотор, електрическо колело