Безопасни ли са детските електрически велосипеди?

детско електрическо колело, ktm

За отговорът на този въпрос ще ни помогне KTM Macina Mini Me

          Електрическите велосипеди вече не са запазена територия само за големите. От производителя KTM пуснаха свой детски модел, наречен CM Macina Mini Me 241. Той е подходящ за деца на възраст от 8 години нагоре. Благодарение на него, малчуганите ще могат да излизат на по-дълги разходки с родителите си. Велосипеда е подпомогнат от малък или среден модел електромотор на Bosch, чрез който може да се достигне скорост до 20 км/ч. В гората, или в байк парковете, вече децата ще могат да тренират в нови условия, по-пълноценно.

          На пръв поглед виждаме, че KTM Macina Mini Me може да се похвали с модерна планинска геометрия. Промененият дизайн на долната тръба позволява батерията да бъде интегрирана елегантно към нея. 24-цоловите гуми Schwalbe Table Top предлагат отлично сцепление по пътя и извън него. Този модел е добър за развиване на високи скорости, но и е устойчив на спукване.

          Електромоторът е Bosch Active Line, с мощност 250 Вт. Той е поставен в най-ниската точка на рамката, за да е максимално нисък центъра на тежестта на детския е-байк. Захранването идва от батерия с капацитет 11.1 А/ч, или 400 Вт/ч.  Децата могат да избират между четири режима на спомагане: Eco (50%), Tour (100%), Sport (150%) и Turbo (250%). При този модел, обаче, опцията за помагане при бутане логично е деактивирана. 

детско електрическо колело, ktm

Велосипедът разполага с LCD дисплей Bosch Intuvia. Показателите, които децата ще могат да наблюдават на него са: моментна скорост; активирания режим на спомагане; оставащ заряд на батерията и за колко километра ще стигне той. Дисплея разполага и с USB порт, от който може да се вземе ток за зареждане на mp3 плейър, телефон, или GPS навигация. Посредством намиращото се на кормилото управление на компютъра, могат да се „извикат“ на дисплея още допълнителни параметри за колелото.

          Максималното тегло, което може да поеме KTM Macina Mini Me е 50 кг, в които влизат теглото на водача и евентуален багаж. За по-добрата сигурност на детето, родителите трябва да го екипират с каска и подходящи за колоездене обувки. Желателно е и да се избере достатъчно сигурен маршрут.

          Вече са факт няколко дебата по темата, дали електрическите велосипеди са подходящи за деца. Експертите са на различни мнения. Някои твърдят, че децата трябва да се придвижват единствено чрез силата, с която разполагат. Други са на мнение, че благодарение на електрическите колела, младите спортисти имат възможност да постигнат по-добри и мотивиращи резултати, а също и да са в компанията на родителите си по време на някои по-дълги разходки. Нашата молба е, да се уверите, че детето ви може да се движи отговорно на пътя. Вие, като родители трябва да прецените дали то  е достатъчно отговорно за да управлява електрически велосипед, и дали по този начин няма да го изложите на прекомерен риск. На първо място, запомнете, че карането на колело трябва да доставя единствено удоволствие.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електрически колела