Continental се оттеглят от пазара на електрически велосипеди

Continental E-bike System
Continental E-bike System

През изминалите дни беше разпространена информацията, че компанията Continental ще преустанови работата в своята дивизия за електрически велосипеди през първата четвърт на 2020 г. Причините, които са изтъкнати за това решение са изцяло финансови. Вече са информирани и над 100-те работници в хановерското подразделение на Continental.

Затваряме нашето производство на системи за електрически велосипеди, поради икономически съображения, но ще инвестираме в други разрастващи се за нас направления,“ казва Antje Lewe – говорителят на Continental. „Приключваме с дизайнерската работа по нашите системи 48V Revolution, 48V Prime и 36V и ще спрем производството през първото тримесечие на следващата година. Нашият обслужващ екип ще продължи работа до 2022-ра, за да осигурим нашето гаранционно обслужване на трите системи, които произвеждаме. Резервните части за тях също ще се доставят, според договорните ни отношения“.

Според Lewe, няма връзка между решението за оттегляне и споделеното от Continental съобщение преди дни, в което се казва, че продажбите на електрическите системи на компанията се движат под очакваното ниво. Докладите на фирмата сочат, че продажбите им имат леко повишаване през последните месеци, но загубите им през този период се равняват на почти 2 милиарда евро. Отдаването под наем на бизнеса със системи за електрически велосипеди е част от програмата за структуриране и трансформация на Continental за периода 2019-2029-а година.

И все пак компанията няма да се оттегли напълно от електромобилния бизнес. Дъщерната фирма Vitesco Technologies ще продължи да произвежда интегрирани електрически двигатели. Дори нещо повече, изпълнителният директор на Vitesco Андреас Волф се похвали, че вече два от водещите автомобилни производители са избрали компанията, за да работят заедно по електрически проекти.

През този юли Continental се кооперира и с друга голяма немска компания – позиционираният в Клопенбрг производител на електрически колелета Kaklhoff, част от Derby Cycle Corporation. Дали последните новини ще се отразят негативно на това сътрудничество? Според говорителя на Kalkhoff Арне Зудхоф това няма да се случи, тъй като моторите на Continental, с които те оборудват велосипедите си, предлагат изключително добър баланс по оста качество-цена. Затова и ще продължат да ги използват. Още повече, че от Continental обещават и поддръжка до 2022-ра година. След това от Kalkhoff възнамеряват да продължат с поддръжката на двигателите.

Накрая можем да успокоим всички от вас, които харесват и предпочитат гумите на Continental за своите електрически велосипеди. Компанията ще продължи да произвежда специализирани подсилени гуми, които са специфични със своята технология за добра издръжливост против пукане и със своето ниско съпротивление при търкаляне.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електрически велосипеди
електрически колела