Bosch през 2020-та: ъпдейт на компютъра Kiox и защита против кражба

Bosch KioX 2020
Bosch KioX 2020

Продължаваме с иновациите на Bosch за следващата година, които ви представяме в продължение на четири поредни статии. След новите и ъпдейтнати двигатели и батерии, ето какво се случва и с третата основна част при системите за електрически велосипеди - дисплеите. С обновяването на компютъра за електрически велосипеди Kiox, от Bosch разкриха по какви бъдещи проекти работят. Немската компания е на път да пусне на пазара цифрово устройство против кражба, което ще задейства и механично заключващо устройство. То ще работи само с Kiox компютъра.

Bosch KioX 2020

За да предотвратят евентуални кражби, от Bosch e-Bike Systems ще предложат умно цифрово управление на механично заключващо устройство през 2020-та година. Новата премиум опция ще се опита максимално да затрудни недобронамерените погледи. Как ще работи тя? Премахването на компютъра от неговата стойка автоматично деактивира поддръжката на двигателя. Това значително намалява удоволствието при евентуално каране и би свалило цената на велосипеда значително при бъдещо препродаване от крадеца. От немската компания са помислили и за евентуално ползване на друг компютър към откраднатото колело. То ще може да работи само с компютъра, с който е излязло от завода. Едва, когато той бъде поставен, ще се отключи и електронната система на подпомагане. Водачите на електрически велосипеди с компютър Kiox ще могат от 2020-та година да закупят заключващата функция за своя смартфон на цена от 9.99 €. Клаус Флийшер, съосновател и директор на Bosch eBike Systems обяснява: „Цифровите решения не могат да заместят класическите, механични заключващи устройства за велосипеди, но доста хитро могат да вгорчат живота на крадците. Със софтуерното заключване на колелото, очакваме водачът да изпитва малко по-голямо спокойствие за своето двуколесно, тъй като на крадеца ще му бъде трудно да го използва пълноценно като велосипед с подпомагане.

Настройката за автоматично заключване трябва да се направи преди първото каране. Тя изисква връзка с интернет, както и Bluetooth свързване между Kiox и смартфон. Задължително е дисплеят да е поставен на мястото си. Интернет връзката се изисква само за първоначалната настройка. След това Kiox контролира заключващата функция без да е нужно да е свързан с глобалната мрежа. Звуков сигнал оповестява, когато компютъра е поставен, или премахнат от велосипеда, съответно показва, дали той е отключен, или заключен. От Bosch сравняват тази функция с централното заключване при автомобилите. Не е нужно водача да се вглежда в малките символи на дисплея, за да разбере дали колелото му е заключено, или не. Звуковите сигнали са с различни тоналности и е лесно да се разпознае чрез тях, дали заключващата система е активирана. Ако е активирана, на дисплея излиза и символ с катинарче. И сега най-любопитното – звукът се издава от двигателя, а не от допълнително зумерче на дисплея. От Bosch са подали документи за патентоване на тази функция.

Нормално е хората да се запитат какво би се случило, ако някой загуби своя компютър Kiox. Експертите казват – няма проблеми. Информацията от се съхранява в облак и чрез приложението за мобилни телефони, може да се възстанови и да се обучи друг компютър. Просто е нужно да направите първоначалната настройка на свързване отново. Ако изпитвате проблем с възстановяването на данните, то при най-близкият до вас дилър, има възможност да ви помогне.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електричеко колело Giant
електрически колела