Bosch 2020: нови двигатели за електрически велосипеди

Bosch e-Bike

Ако сте били по-наблюдателни, четейки предната ни статия за новия хъб за връзка на смартфони със системата на Bosch, няма начин да не сте забелязали имена на двигатели, за които не сме писали досега. Компанията следва тенденцията за развитие на системите за електрически велосипеди. Следвайки разрастващото се потребление и търсене на товарни електрически колелета Bosch пуснаха Cargo Line и Cargo Line Speed, които са създадени специално за модели, предвидени за по-големи товари. Обновени са и системите Performance Line и Performance Line CX. Днес ще ви представим кои двигатели ще предоставя немската компания на производителите на е-байкове през 2020-та година, както и съвместимостта им с други компоненти с марката Bosch.

Новата карго линия – мощни двигатели за големи натоварвания. Известно време тези мотори липсваха на пазара, като единствено виждахме различни „самоделки“, или опити на малки фирми да направят нещо мощно, което да задвижи тежък товарен велосипед с добре усвоено пространство за багаж. С нарастването на търсенето на товарни модели, големите компании започнаха да предлагат добри решения. „Идеални са за доставка на колети и храна, но могат да се използват и за да закарате децата до детската градина“, казват от Bosch eBike Systems. Товарните електрически велосипеди са благоприятни за околната среда, удобни и удачна алтернатива на автомобилите през 21-ви век. „Електрическите карго колелета стават все повече в градския трафик. Могат да се използват с комерсиална, или лична цел. С мотор, предвиден специално за тях, ние подкрепяме тази положителна тенденция и искам да помогнем на водачите да се справят с градския трафик по-лесно, като в същия момент са напълно екологични.“, казва Клаус Флийшер, мениджър на Bosch eBike Systems.

Cargo Line Cruise е двигател, чрез който транспортирането на товари ще бъде безгрижно и комфортно. Мощният мотор ускорява контролирано, независимо от това дали велосипеда е празен, или натоварен. Cargo Line Cruise може да развие максимална скорост от 25 км/ч и е подходящ за велосипеди с обща маса + товара до 250 кг. Максималният му въртящ момент е 75 Nm, а подпомагането – до 400%. Данни, според които карането на колелета с този мотор трябва да е много лесно и приятно, дори при нисък каданс. Изключително полезно при каране в градски трафик с много светофари, или пък по хълмист терен. Дизайнът на мотора е компактен, а заради магнезиевия корпус, теглото му е доста ниско – 2.9 килограма. Благодарение на това моделите, на които ще бъде поставен ще се управляват лесно и безпроблемно.

Bosch Carto Line Cruise
Cargo Line Cruise

Cargo Line има и Speed версия, създадена за тези, които желаят да доставят своите продукти по-бързо. Този двигател може да подпомага водача до 45 км/ч, а с опцията за двойна батерия изминатото разстояние с едно презареждане също е респектиращо – до 120 км.

Bosch Cargo Line Speed
Cargo Line Speed

Bosch пуснаха и нови версии на Performance Line серията ел. мотори. Ако трябва да използваме само три думи, за да ги определим, това ще са: тихи, леки, издръжливи. Мечтата на всеки водач на електрически велосипед е моторът да не оказва съпротивление при каране със скорост над тази на подпомагането. Обновените версии ще се опитат да сбъднат тази мечта. Cruise и Speed версиите са динамични и мощни при нисък каданс. Това е благодарение на новата предавателна система в мотора, чрез която в изключен режим, или при каране с над 25 км/ч, присъствието на мотора би трябвало да е почти незабележимо. Performance Line Cruise има максимален въртящ момент от 65 Nm и предлага до 300% подкрепа. Технологично е базиран на трето поколение мотори на Bosch. Спортно настроените натури ще се насладят на новия Performance Line Speed, който ще развива до 45 км/ч с максимален въртящ момент 75 Nm. Той ще оказва помощ до 340%. Идеален е за бързо и приятно преодоляване на по-дълги дистанции. Speed версията е базирана на четвърто поколение мотори и е идентичен на Bosch Performance CX.

Bosch Performance Line CX 2020
Performance Line CX 2020

Споменавайки Performance CX моделите, ето и малко подробности за тях. Безспорно Performance Line CX е флагманът на Bosch сред моторите за електрически велосипеди. За него няма прекалено стръмен баир. С еволюирането си, серията става все по-пъргава, компактна, лека, екстремно мощна и ефективна. Bosch искат да задоволят и най взискателните колоездачи. За да се случи това, системата ускорява мощно и оказва помощ до 340%. Моторът откликва още с докосването на педалите от водача и гарантира пъргаво управление и добър контрол над планинския е-байк. С новия магнезиев корпус, теглото и размера му са намалени значително и той тежи едва 2.9 кг. Абсолютно предимство за производителите на велосипеди, защото ще могат да интегрират мотора в рамки с по-къси чейнстей тръби. Приятното усещане от този двигател остава и когато не подпомага водача, защото предавателното зъбно го отделя напълно от трансмисията. eMTB режимът също е оптимизиран и вече подпомагането при него е още по-динамично.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електричеко колело Giant
електрически колела