Acer ebii – когато електрическият велосипед се учи от нашите навици

Acer ebii

Благодарение на ChatGPT, темата за изкуствения интелект е една от най-актуалните в онлайн средите през последните седмици. Подобни умни машини вече правят ежедневието ни по-лесно в множество сфери. Понякога те решават немислимо сложни задачи и то напълно независимо. Изкуственият интелект е и в първия по рода си електрически велосипед с марката Acer.

Софтуерът предстои да бъде представен и той ще се използва както при електрическите колела, така и при електрическите автомобили. На преден план ще са поставени някои смарт функции, свързани с навигацията и сигурността по време на колоездене. На този чисто нов смарт електрически велосипед на Acer, наречен ebii, двигателят му е контролиран от изкуствен интелект.

acer e-bike
На снимките ясно се вижда, че двигателят е поставен на предната капла, но теоретично, би могъл да бъде и отзад

Но все пак всичко, което се контролира от изкуствения интелект работи под определени рамки. Двигателят записва данните за въртящия момент и скоростта, чрез интегрирани във велосипеда сензори. Изкуственият интелект приема тази информация, като взема предвид и маниера на каране. Тъй като ebii разполага и с GPS модул, системата ще може да изчисли дали се движим по равен път, или сме на изкачване. Според Acer, смарт велосипеда запомня навиците ни на каране и непрекъснато ще подобрява подпомагането. Но изкуственият интелект ще влияе само на мотора. Режимите на подпомагане са независими от него. Те са три на брой и са изцяло избор на колоездача. Наречени са Eco, My ebii и Boost. Eco режимът е направен да пести енергия. Колкото повече, толкова по-добре. Режимът My ebii предлага баланс между представяне и консумация на енергия. И остана режим Boost. Там вече двигателят взема предвид скоростта на движение и мощността на мотора от една страна, а от друга страна – профилът на пътя и оставащото разстояние, за да определи се силата на подпомагане. Не звучи някак си много надеждно.

С новия байк придвижването би трябвало да е доста пъргаво. Той е компактен и с тегло 16 кг, което го прави един от най-леките в класа си. И още нещо – от Acer са работили по намаляването на сервизирането в ежедневието. Безвъздушните, устойчиви на пукане гуми от Air Form и карбоновият ремък се включват перфектно в тази концепция. С този велосипед не се предлагат калници и багажници, което също спомага за ниското му тегло. Не знаем обаче, дали могат да се монтират допълнително, защото на получените снимки не виждаме предвидени за това отвори. Но поне има вградени светлини отпред и отзад.

От Acer ще предлагат само един размер на моделът ebii. Той ще е с алуминиева рамка и твърда вилка с една тръба. Според производителят, велосипедът ще бъде подходящ за хора с ръст от 145 до 185 см. Но според нас това е прекалено оптимистично, тъй като кормилото не може да се настройва по височина. Така единствената настройка е височината на седалката.

ebii
Някой в Acer май е фен на Cannondale. Вижте как от компанията са спестили от теглото на модела

На външен вид ebii се различава от останалите колела, заради рамката с форма на кутия. Но тази „кутия“ е повече от просто дизайнерски елемент. Батерията и контролният модул на системата са поставени вътре. Батерията е разработена от дъщерната компания на Acer MPS. Тя може да се извади, за да се зареди на удобно за нас място. „Напълва се“ за сравнително малко време – 2.5 часа. Батерията на Acer е 460 Wh. При оптимални условия, с нея би трябвало да се изминат повече от 100 км. Но тя не служи само за задвижването на велосипеда. Извадена от него, тя може да бъде и зарядно за различни мобилни устройства, като телефони, таблети, електронни книги и други. С размер 83 см и тегло 2.8 кг, това си е един обемен power bank. Едва ли много хора ще искат да се размотават с него.

acer ebike
Батерията на Acer ebii се маха през капак от долната страна на рамката

Заради минималистичния дизайн, върху рамката на ebii има само две индикации – за статуса на зареждане и за оставащия заряд на батерията. Това става с малки LED светлинки. За съжаление на снимките не можем да видим как точно ще изглежда тази индикация.

За по-детайлна информация около велосипеда, ще се наложи да се инсталира приложение. Ebii идва без реален дисплей. В приложението ebii GO може да се види информация за преходите, моментна скорост, живот на батерията и други данни, свързани с пътуването. През приложението може да се избере и режимът на подпомагане.

acer bike
На лапата на велосипеда стандартно е монтирана стойка за самртфон

Устройството против кражба на ebii звучи почти невероятно. За да се активира, просто трябва да поставим велосипеда на степенката му. От този момент нататък, той е в заключен режим. Ако някой се опита да го премести без да е свързан с приложението му, ние ще чуем аларма на телефона си. В същото време започва да се записва движението, чрез GPS сензора. Също така ще можем да го виждаме на живо къде се намира.

Acer са решили да не заключват механично мотора. Според компанията, сигурността на велосипедиста е най-важна. Затова е препоръчително освен електронната система, да използваме и класическа верига за заключване. Отключването, както се сещате става просто с прибиране на степенката, но трябва да сме свързани с колелото, посредством приложението.

За да сме още по-сигурни, докато управляваме смарт велосипеда, той разполага и със собствена радарна система. Сензори, монтирани под седалката, засичат превозните средства и други обекти в определен радиус. Ако се появи опасност, ще видим индикация на споменатите преди малко LED светлини на рамката. Ще има и звуков сигнал.

Ако всичко това ви е допаднало, ще трябва да почакате до септември тази година. Тогава Acer ще пуснат смарт велосипеда ebii публично на цена 3999 лв.

acer ebii bike

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

eBike Flow
ел байк Specialized
електрическо колело KTM