"Всичко коз" от Haibike за 2021 - нови модели, рамки и двигатели за електрически велосипеди

Haibike 2021
Haibike 2021

Вече десет години подред Haibike ни изненадват с нови идеи в сферата на електрическите колела. Единадесетият им сезон е под мотото "повече комфорт и по-дълги преходи". От няколко години баварската компания експериментира, инсталирайки в техните рамки двигатели и батерии от различни производители. През 2021-ва година портфолиото им в това отношение ще се разшири още. Казано накратко - още по-мощни мотори и по-големи батерии за по-продължителен пробег. Скоро ще разберете какво имаме предвид. Следете сайта ни редовно, или се абонирайте за фейсбук страницата ни, за да виждате всички новини. Днес ще обърнем внимание на AllMtn серията, а скоро ще пишем за другите нови модели.

Тя се характеризира по следния начин - "мощност и издръжливост в огромни количества". За AllMtn моделите 6 и 7 от Haibike вадят много козове от ръкавите си. Рамката е изработена изцяло от карбон. А тя е комбинирана с последното поколение двигател Yamaha PW-X2, вградена в рамката батерия с капацитет 600 Wh и окачване с ход 160 мм. Дисплеят е традиционният за Yamaha Side Switch. Формите на рамката са типични за Haibike, само изглеждат още по-излъскани модерни. В задния триъгълник отново виждаме вградените умни задни светлини. Ето и част от оборудването на Haibike AllMtn 7:

• Двигател: Yamaha PW-X2 (80 Nm)

• Батерия: Yamaha InTube 600 Wh

• Дисплей: Yamaha Display A

• Вилка: FOX 38 Factory FIT4, ход 160 мм

• Заден амортисьор: FOX DPX2 Factory 160 mm

• Седалково колче: Haibike Components Dropper Post с ход 150 мм

• Спирачки: Shimano XT с 203 мм ротори

• Скоростна система: Shimano XT/SLX с 12 предавки и касета 10-51

• Тегло: 24 кг.

Цените на AllMtn6 и AllMtn7, съответно 5699 € и 6199 €, са доста прилични в сравнение с подобни карбонови модели при други производители. Първоначалните доклади след професионални тестове сочат, че комбинацията от модерна геометрия и мощния двигател на Yamaha е много успешна и доставяща истинско удоволствие. Два от интересните цитати са "ефективна помощ при нисък каданс" и "много добра цена по линията цена-качество".

Бюджетните модели от тази серия са AllMtn1 и AllMtn2. Те са с алуминиева рамка и двигател Yamaha PW-ST, но пък с малко по-голямата батерия - с 630 Wh, разбира се, напълно интегрирана в рамката. Всичките пет разновидности на Habike AllMtn разполагат с възможността на рамката да бъдат монтирани разни аксесоари, като кошница за бутилка, заключващо устройство и други. Това е така наречената от тях Modular Rail System (MRS). Друг интересен факт е, че вече и моделите с по-непретенциозна окомплектовка са с различни предни и задни капли и гуми (DimMix). Предната е 29", а задната - 27.5. При по-скъпите версии това го има от предходните години.

От Haibike са взели и специално решение за моделите с двигатели Bosch. При тех се използва 4-тото поколение на Performance Line CX. За тях рамката е леко променена. Двигателите са поставени под 42-градусов наклон. Това означава, че самият мотор не е напълно обхванат от тръбите на рамката. Има лека пролука между предната част на двигателя и долната тръба на рамката. Според Haibike тя е с цел по-доброто охлаждане на мотора. При тестовете, действително при тези модели работната температура на двигателя е с 5 до 8 градуса по-ниска. И още едно предимство при моделите с Bosch система е възможността за поставяне на втора батерия.

Може все още да не са разкрити подробно всички AllMtn модели на Haibike, но от немската компания разкриха кои марки продукти са използвани в окомплектовките им. Истинско доказателство за това, че Haibike залагат на различното, на разнообразието, на това да имат за всеки по нещо. А цените започват от 3898 € нагоре.

Ето част от тях:

• Двигатели: Yamaha, Flyon, Bosch

• Батерии: Yamaha, Flyon, Bosch

• Дисплеи: Yamaha, Flyon, Bosch

• Вилки: Ohlins, Fox, RockShox

• Трансмисии: Sram, Shimano

• Спирачки: Shimano, Magura, Tektro

 Не знаем дали ви направи впечатление, но за цялата статия нито веднъж не използвахме обичайните за Haibike думи "Sduro" и "Xduro". Това е, защото през 2021 г. те отпадат от речника на немския производител. Единствено Flyon моделите ще продължат да са маркирани по-различно.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електрически велосипеди
електрически колела Diamant