С компактния електрически велосипед NBD, Tern правят малкото – голямо

Tern NBD
Tern NBD 2023

Много от вас вече са забелязали, че вело индустрията изпитва затруднения с доставките на части и велосипеди. Тази ситуация поставя в трудности и самите производители. Това понякога води до странни решения. Тайванският производител Tern представи нов компактен електрически велосипед, който няма да бъде наличен до март догодина. С техните сгъваеми и товарни велосипеди с електрическо подпомагане, компанията набра отлична репутация през последните години. Новият модел трябва да влезе някъде между бестселърите – сгъваемия Vektron и товарните GSD и HSD.

Напълно необикновен – това е точната категория, в която попада Tern NBD. Има множество детайли, по които да го различим от другите модели на производителя. На челната тръба има масивни „уши“ за монтиране на преден багажник, като на товарно колело. Кормилото му се прибира надолу, като на сгъваем модел. И размерът му – едва ли има друг велосипед с дължина само 163 см, предназначен за възрастни.

    "Ушите" за монтиране на товарна кошница отпред.         Със сгънато кормило, колелото влиза лесно в багажник

Някои ще си кажат „да не би това да е поредния модел с високи цели, а накрая да се окаже разочарование?“ Тук обаче нещата са по друг начин. Tern имат много ясен план към кого точно е насочен моделът NBD. Toва са най-често пренебрегваните хора от байк индустрията – тези с по-нисък ръст. Целта на Tern e да накара тези хора да колоездят, или да ги върне към колоезденето, ако веднъж вече са се отказали. А акронимът NBD всъщност означава New Bike Day (Ден за нов велосипед).

Новият модел ще бъде подходящ за хора с височина между 147 и 190 см. За тези с по-малкото сантиметри трудностите обикновено започват преди самото колоездене. Качването на велосипеда понякога си е цяло изпитание. Затова Tern са направили рамката наистина ниска. Най-ниската точка на извивката е на точно 39 см от земята. Само за сравнение: при HSD моделите, най-ниската точка е на 49 см от земята. За да се подсигури комфорта при колоездене, средното движение също е смъкнато надолу, както и двигателя. Това разположение е от полза и на не толкова подвижните хора.

Tern NBD
Млади и стари ще се качват лесно на новия Tern NBD

В следствие на конструкцията на рамката, центърът на тежестта е доста снижен. Гумите, които са 20 цола също имат „вина“ за това. Тези две неща компенсират леко високата позиция на батерията на NBD. Като цяло, велосипедът би трябвало да е доста лесен за управление в ежедневието. А по-дългото междуосие ще добавя още повече комфорт в движението му.

Andros лапата, която е патентована от Tern е поредно голямо предимство за настройката на колелото. Благодарение на нея всеки може индивидуално да настрои височината на кормилото, ъгъла на лапата и отдалечеността от седалката. А височината на седалката се настройва дистанционно – от кормилото.

Патентованата лапа Andros и седалковото колче са най-важните компоненти за правилната позиция на колоездача.

Нека да е ясно, не разчитайте много Tern NBD, ако искате да превозвате товари. Това показва и максимална му товароносимост от 140 кг. Това включва теглото на велосипеда, неговия водач и товара. Въпреки това, той предлага функционалности, които са напълно достатъчни за повечето хора в тяхното ежедневие. Детското столче, например, се поставя много удобно на задния багажник. Но с него той става непотребен. Затова, точната опция е предния багажник, който може да поеме до 20 кг товар.

          Багажникът отзад издържа товар до 27 кг                  Tern NBD с поставено детско столче и преден багажник

С идването на първата четвърт на 2023, когато се очаква да излезе Tern NBD, моделът ще се предлага в две конфигурации. Те се различават по двигател и батерия. С двигател Bosch Performance Line с максимален въртящ момент 65 Nm ще разпознаем Tern NBD S5i. Докато Tern NBD P8i ще бъде с мотор Bosch Active Line Plus и само 50 Nm. P8i компенсира по-слабия мотор със задна предавателна главина, която работи много добре и е с по-голям обхват от другия модел. Осемте предавки на Shimano Nexus 8 със своите 306 % обхват, „бият“ 207-те % на Shimano Nexus Inter 5-e и нейните 5 предавки.

       Tern NBD S5i с двигател Bosh Performance Line                        Tern NBD P8i с двигател Bosch Active Line Plus 

Tern NBD S5i
Tern NBD S5i ще се предлага само със скоростна главина и ремъчна предавка

На пръв поглед Tern NBD S5i изглежда по-добрата версия от двете. Още повече, че неговата батерия е PowerPack 500, докато при Tern NBD P8i тя е PowerPack 400. Но реално нещата и тук са на кантар. Първо, по-малкият мотор харчи по-малко енергия. И второ, по-добрите предавки при P8i ще водят до по-добра ефективност. Затова максималния преход и при двата варианта трябва да е приблизително еднакъв. Според нуждите, 50 до 110 км преход са реалистични.

                                  Tern NBD в синьо                                                                        Tern NBD в бронзово

                                  Tern NBD в червено                                                                Tern NBD в сребристо-синьо

По предварителни данни, цената на Tern NBD ще започва от 7999 лв. Поради тази причина се запитайте дали това ще бъде стойностна за вас самите покупка. Ако сте в целевата група на Tern – от хората с по-нисък ръст, или пък от тези, които винаги са искали да карата наистина нисък велосипед, то въпросът е излишен.

И за финал отново малко технически данни:

· Варианти: NBD S5i, NBD P8i

· Рамка: Tern NBD, 6061-AL, алуминиева

· Вилка: Tern Tarsus, алуминиева

· Двигател: Bosch Performance Line, Bosch Active Line Plus

· Батерия: Bosch PowerPack 500, Bosch PowerPack 400

· Дисплей: Bocsh Intuvia

· Трансмисия: Shimano Nexus 8, Shimano Nexus Inter 5-e

· Спирачки: Magura MT4, Shimano

· Тегло: 23.5 кг (S5i), 23.7 кг (P8i)

· Максимално допустимо тегло: 140 кг

· Цени: от 7999 лв


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело Momentum
електрическо колело Haibike
електрическо колело Diamant