Първо състезание за електрически MTB в България?

Маратон Шуменско плато 2019

 ·Кога? – На 07.07.2019!

 · Къде? – В околностите на град Шумен

 · Какви са дисциплините? – Маратон и полумаратон по планинско колоездене; eMTB маратон – категория за електрически колелета; маратон и полумаратон по горско бягане; дуатлон (бягане и колоездене).

 · Къде да се запиша? – До 05.07.2019 на http://ilchovbair.com, или във Facebook събитието.

 

В нашите статии често става въпрос колко е развит пазарът за електрически колелета в Западна Европа. Неоспорим факт е, че разпространението се движи лека полека и в по-източните части на континента. Дори и в България не минава ден без да видим някой яхнал „електричка“ по улиците, или в гората. Въпрос на време беше да започнат да се организират и състезания за електрически велосипеди.

Наскоро от Велоклуб „Илчов баир“ Шумен ни съобщиха, че в състезанието, което подготвят за 7-ми юли „Шуменско плато 2019 – колоездене, бягане и дуатлон“, ще бъде включена и категория „eMTB”. Според организаторите, вероятно това ще бъде първото състезание за електрически колелета в България. Маратонът ще се проведе в покрайнините на близките около града села Троица, Кочово и Осмар, като за двете дистанции за бягане, или колоездене са 22 и 43 км с приблизителна положителна денивелация съответно 700 и 1200 м. От шуменския вело клуб определят трасето като средно трудно, до трудно, заради няколкото качвания на южните склонове на платото, които по принцип са по-стръмни. За трасето обаче са избрани основно широки и отъпкани пътища и пътеки, което значи и повече удобни места за изпреварване. Повече подробности, както и формата за регистрация за състезанието ще намерите на интернет страницата на вело клуб „Илчов баир“ http://ilchovbair.com или във Facebook. Заявките за участие се приемат до 5-ти юли в онлайн формата. Възможно е да се запишете и на място в събота, или в самия ден на състезанието, но тогава таксата ще бъде по-висока, а от клуба призовават да не се изчаква до последния момент, с цел по-добрата организация в състезателния ден.

В частност, трасето за дисциплината „еMTB“ ще бъде с дължина около 43 км с обща положителна денивелация около 1200 м. Изискванията към състезателите с електрически велосипеди е те да имат застраховка за деня на състезанието, да носят каска и ръкавици, както и да нямат поставен „хак“ премахващ ограничението за максимална скорост 25 км/ч. Класирането ще бъде общо за категорията.

Ekolelo.bg с удоволствие ще подпомогне организаторите на „Шуменско плато 2019“, като осигури част от наградния фонд на състезанието.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електричеко колело Giant
електрически колела