Прилики и разлики между батериите за електрически велосипеди Bosch PoweTube

Trek Fetch

През последните години при батериите Bosch PowerTube разнообразието стана доста голямо. Това вече е ясно на всички. Най-малкото те се различават по капацитет, съответно и по размер. Но има и още един детайл, който се оказва доста важен – дали батерията е хоризонтален, или вертикален тип.

Още с представянето на първите си вградени в рамката батерии, от Bosch предложиха два варианта на производителите на велосипеди. В резултат на това може би сте забелязали и че в описанията на моделите пише дали те са с хоризонтална, или вертикална батерия. Това вероятно обърква доста хора. Доста е вероятно и самите ние да се замислим нашето колело с какъв тип акумулатор е. Днес ще обърнем внимание в разликите между хоризонталната и вертикалната батерии.

На първо място, разликата във формата на батериите е лесно забележима. Но като изключим това, буксата за зареждане и бутонът за включване и изключване са идентични. Същото се отнася и за „пълнежа“ вътре. От Bosch използват едни и същи клетки и електроника. В зависимост от формата на рамката и размера ѝ, производителите решават дали тя да е хоризонтална, или вертикална. Ваденето на батерията от рамката също е фактор за определянето на коя от двете форми да бъде. Хоризонталните батерии се поставят на рамки, от където се вадят отдолу, или отгоре. Страничното вадене е типично за вертикалните батерии.

Как лесно да различим едната от другата? Един от най-лесните начини е по формата. Въпреки формата, размерите им са напълно еднакви. Bosch вземат това решение, за да спестят продуктивни разходи и по-ниска крайна цена. Просто ширината и височината са обърнати при двата варианта. Ако вземем например PowerTube 750 Smart System, то нейната хоризонтална версия е с размери 484 х 84 х 65 мм, а вертикалната е 484 х 65 х 84 мм.

Bosch PowerTube 750 хоризонтална                                        Bosch PowerTube 750 вертикална

Погледната откъм мястото, където е буксата за връзка с велосипеда, разликите също лесно се забелязват. При хоризонталните горната и долната страна е доста по-широка а улеите за хващане към рамката са отстрани. При вертикалните е обратно. Заради тези улеи и ориентацията на буксата става ясно, че няма вариант батерия от единия тип да се замени с батерия от другия тип на едно и също електрическо колело. Bosch са измислили и лесен начин за маркиране на батериите при фабричните номера. Символът „Х“ маркира хоризонталните, а „W” обозначава вертикалните. За съжаление, това със символите обаче е въведено при Smart системата на Bosch.

Къде можем да намерим информация за батериите? Тя отново се крие в серийния номер. Например, тези, които използват Bosch Smart System ще открият менюто „My eBike” на своя дисплей Kiox 300. Там има подменю “Components”. И след кратко скролване ще се види номерът на батерията, където ще бъде и символът „Х“, или „W”.

bosch kiox
Дисплей Bosch Kiox 300 и информацията за батерията

При тези, които не са със Smart системата, нещата са още по-лесни. За пример вземаме дисплеят Kiox. В менюто с информация за батерията си е ясно изписано с каква ориентация е тя.

kiox
При дисплеите от поколенията преди Smart System информацията за батерията излиза така

Реално погледнато, докато велосипедът се движи безпроблемно и батерията не показва никакви признаци за остаряване, фактът дали тя е хоризонтална, или вертикална не ни засяга много. Даже никак. Но в моментът, в който трябва да заменим някои компоненти, трябва да имаме едно на ум. И всеки, който няма желание да чака поръчка, след това да чака замяна, е добре да знае кой тип батерия се намира в неговата рамка.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

елекрическо колело Trek
ел байк Specialized
колело Riese & Muller