Подобрена навигация при поредния ъпдейт на приложението Bosch eBike Flow

Bosch smart

По-малко от три месеца след последния ъпдейт, Bosch вече пускат нова версия на приложението eBike Flow, което работи със Smart системата на компанията. С обновяването до версия 1.12 на дневен ред е навигацията. Освен нейния ъпдейт, виждаме и няколко по-малки иновации, които ще помогнат за по-добрата практичност в ежедневието с електрическия велосипед. Напълно незабелязано Bosch оправиха и един бъг от предходната версия на приложението.

Досега eBike Flow предлагаше само базови функции, когато караме по предварително зададен маршрут. Те дори не се доближаваха по практичност до утвърдените в тази област приложения като Strava и Komoot. Всъщност и след този ъпдейт не можем да говорим за превъзходство на приложението на Bosch. Но пък спокойно можем да кажем, че разликата е намалена.

В допълнение към изобразяването на маршрута ни на картата, вече ще имаме и гласови съобщения. Това означава, че приложението ще ни казва какви промени в трака предстоят след няколко стотин метра. Ако това ви дразни, гласовите съобщения могат да се заменят с обикновен сигнал. Това е полезна функция, тъй като можем да се съсредоточим върху терена, а когато наближи промяна, приложението ще ни информира.

Bosch navigation
Гласовите известия са новост при навигацията на Bosch

Ако се двоумим между два варианта, за да стигнем от точка А до точка Б, то приложението на Bosch ще ни помогне в избора. Благодарение на функцията за преизчисляване на маршрута, то вече ще ни предлага алтернативни варианти до желаната дестинация. Според Bosch преизчисляването би трябвало да отнема не повече от няколко секунди. Важно уточнение е, че приложението трябва да бъде онлайн в конкретния момент. Тоест, да има достатъчно силен обхват на мобилните данни. Възможно е алтернативните пътища да са базирани на информация от други хора, които са използвали eBike Flow. За в бъдеще е обмислена възможност потребителите да могат да се последват един друг, за да бъдат от полза при планирането на маршрутите. От компанията призовават хората да дават рейтинг на пътеките и пътищата, по които са минали. Това ще подобри работата на приложението, като дори ще има възможност да се изчисли сравнително точен час на пристигне до крайната точка.

Друга новост е тъмният режим на дисплея. Той вече се използва от все повече приложения за телефон и компютър. Bosch са го нарекли Dark Map. При този режим видимостта е добра, дори и след залез слънце. Страничен ефект от този режим е по-ниската консумация на енергия.

bosch map
Така ще изглежда дисплеят, ако си изберем функцията Dark Map

Bosch са работили по навигацията още по-усилено при дисплея Kiox 300. Досега се изобразяваше единствено извивката на пътя. След ъпдейта ще можем да виждаме и изходите и разклоните, които предстоят. Това ще ни дава по-добра ориентация в ситуацията и околностите. Такава ще бъде картината и на приложението eBike Flow.

bosch kiox 300
Навигацията при дисплея KioX300

Сега да продължим и с иновациите, които не касаят навигацията. Появяват се нови екрани за колоездене. На тях се вижда основната информация, като време на колоездене, изминати километри, средна скорост, заряд на батерията и оставащи прогнозни километри. Вече ще разполагаме с информация за каданс, преодоляна денивелация и други.

Нещо, което звучи малко вероятно за България но… на някои хора в непозната среда им се случва да забравят къде са паркирали своя електрически велосипед. Тази тревога ще бъде минало, защото вече благодарение на eBike Flow ще може да показва точната локация върху началния екран на телефона. Ако желаем, телефонът ще ни заведе директно до колелото ни. Но това е възможно, само ако велосипедът е оборудван с ConnectModule на Bosch. Той е съвместим само със Smart системата на Bosch.

bosch location
Вече ще виждаме точната локация, където е паркиран велосипдът

eBike Flow е подобрен и за хората, използващи операционна система iOS 15, или по-късна. За да се получава коректно важната информация, трябва да се активира опцията Urgent notifications на iPhone. След това да се уточни, че те се отнасят за приложението eBike Flow. Благодарение на настройката, iPhone ще изпраща звуков сигнал, ако електрическият велосипед бъде откраднат, дори и да е спрян звука на телефона, или ако е в режим да не ни безпокоят. А като допълнение е опцията вече да могат да се преименуват активностите.

За съжаление от Bosch не излязоха със становище по множество сигнали от хора, които докладваха, че показатели за тотална измината дистанция и средна скорост без причинно са се удвоили. Този ефект се наблюдава сред колелата на различни производители. Информацията, която имаме е, че от Bosch са открили проблема и имат грижата да го отстранят възможно най-скоро. А според информация от някои наши клиенти, след последния ъпдейт проблемът е оправен.

Bosch eBike Flow може да се изтегли от Google Playstore, или App Store на Apple. Минималните изисквания от устройствата са Android 8.0, или iOS 15.

bosch connect module
ConnectModule на Bosch

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

елекрическо колело Bergamont
ел байк Specialized
електрическо колело KTM