Още една порция нови електровелосипеди Giant за 2023 г.

Giant 2023

От Giant явно са решили по етапно да представят новите си продукти за следващия сезон. Детските модели Giant Talon E+ и Liv Talon E+ дадоха началото. Сега производителят разраства моделната гама на Trance X Advanced с луксозна версия. Няма и как другояче да наречем Giant Trance X Advanced E+ LTD, който ще струва 25599 лв. Предишният топ вариант на тази серия струваше 8000 лв по-малко. Trance X Advanced E+ са сглобени върху основата на рамка от карбонови нишки. Giant залагат на спортната серия от година насам. Тя е по-спортно ориентирана, спрямо Tranxe X E+, чиито рамки са алуминиеви.

Giant Trance X
Giant Trance X Advanced E+ LTD за сезон 2023

Следва въпросът, какво прави Giant Trance X Advanced E+ LTD толкова скъп? Първото, което забелязваме е новата батерия. EnergyPak 800 ще бъде новият флагман на марката за сезон 2023. За нея се използват клетки 227000, вместо досегашните 21700. А разработката е на Panasonic. Според Giant новият акумулатор превъзхожда значително старите по издръжливост и загряване. Благодарение на компактния дизайн на батерията, тя запазва сравнително ниско тегло – 4.4 кг. При тестовете Giant са успели да постигнат преход от 280-290 км с едно зареждане. Това са си цели 100 км повече от преходът с батерия EnergyPak 625.

Giant Energypak
Новата батерия Giant Energypak 800

Друга удобна, но и скъпа екстра са електронните предавки. При другите си модели Giant използват Shimano. На топ моделите обаче те залагат на Sram. Тяхната серия AXS осигуряват оптимална прецизност при превключване. По същото време намаляват обслужването, което обикновено правим всеки сезон на жилата.

Fox E-Live valve
Електронната система Fox E-Live Valve за окачването на велосипеда

Това за което трябва да се притесняваме е само да държим батериите заредени. С изчистеното кормило и лапа Giant са направили значителен ъпгрейд и на кокпита. Заради малкото окабеляване, всичко изглежда като едно цяло. Карбоновия компонент отнема още няколко грама тегло от байка.

Giant Trance
На долната тръба има място за бутилка с вода, или допълнителна батерия

Седалковото колче и каплите Zipp също са стъпка нагоре от предходните флагмани. Знаете, че ние обръщаме сериозно внимание и на цветовете на всичките колела, които са под лупата ни. Ще погледнем и Giant Trance X Advanced E+ LTD. Боята е черен металик, по който има безброй бронзови пръски. Точно тези пръски напомнят на Kashima покритието на Fox. Затова Giant са нарекли цвета Kashima Flake. Касетата и веригата също са в цвят, който си подхожда с рамката. Това прави долната линия на велосипеда красива и хармонична.

Като цяло в този байк ще открием технологиите, които отличават серията Trance X Advanced E+ от останалите – flip чипът за промяна на геометрията; Fox E-Live Valve системата, чрез която шокът и вилката се адаптират към терена по-който се кара колелото; двигателят Giant SyncDrive Pro2 с максимален въртящ момент 85 Nm.

Ето за финал и малко технически характеристики:

· Рамка: Advanced-grade – високо технологична карбонова

· Двигател: Giant SyncDrive Pro2

· Батерия: Giant EnergyPak 800

· Контролер: Giant RideControl Go

· Окачване: Fox E-Live Valve

· Трансмисия: Sram X01 Eagle AXS

· Спирачки: Sram Code RSC

· Тегло: 23 кг (при размер L)

· Максимална товароносимост: 156 кг

· Цена: 25599 лв


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

двигател TQ
електрическо колело Bergamont
двигател Bosch Race