Нов планински електрически велосипед Flyer Uproc X: разширяване, вместо подмяна

Flyer Uproc

Flyer разширяват зоната си на комфорт. Това може да бъде заглавието на първата доза нови модели за 2024 година на Flyer. Uproc X е сред популярните модели на швейцарската компания. Затова те решиха да го понапудрят малко, за да го направят още по-атрактивен. Наред с това, Flyer добавиха и четири нови разновидности. Те се различават значително от предходните модели.

Повечето производители залагат много на техните електрически планински модели и в частност на all mountain сегмента, в който е и Uproc X. Геометрията и позицията на колоездача се правят така, че лесно човек да свикне с тях. Да не е прекалено наведен, но и да не е съвсем изправен. Желанието е да се постигне приятно усещане и при качването на баирите, а не само при дивите спускания. Правило е моделите да бъдат и с двойно окачване, като ходът му варира между 135 и 160 мм.

електрическо колело flyer
Flyer Uproc X

Първа новост – геометрията

 

Както споменахме, Uproc X не е напълно нов модел. В предходните си версии той получи няколко награди, включително Design & Innovation награда през 2022 г. Въпреки това, моделът имаше нужда от малко осъвременяване. Речено – сторено. Резултатът е напълно променена геометрия на рамката. Двете ключови дисциплини в планинското колоездене ще бъдат още по-лесни. По-стръмният ъгъл на седалковата тръба подобрява ефективността при въртенето на педалите по баира нагоре. Има и лека промяна в ъгъла на челната тръба, която пък прави спусканията по-сигурни. Средното движение е снижено още малко, което смъква значително центъра на тежестта и подобрява управлението. Поради същата причина, разстоянието между двете колела е леко увеличено. Това придава на Uproc X усещане за по-гладко каране. Особено при високи скорости.

Балансираният характер на Flyer Uproc X му позволява да мине почти отвсякъде
Балансираният характер на Flyer Uproc X му позволява да мине почти отвсякъде

Втора новост – двигателя

 

Втората главна промяна касае електрическата система. Досега Flyer разчитаха на двигатели от Panasonic за модела Uproc X. Техния двигател GX Ulitame впечатляваше с чудовищен въртящ момент от 95 нютон метра. Батериите бяха с капацитет до 750 Wh, които можеха да се свалят за зареждане. Всичко това беше в комбинация със FIT 2.0 системата, в чиято разработка Flyer участваха усилено. Някак си тук можеше да се говори почти за вътрешна разработка на електрическата система. Но от Flyer показаха, че са готови на промени. Това се случи миналата година, когато обявиха модела Uproc Evo X, който е с двигател Bosch Smart System. Това се случва сега и с Uproc X. Разликата тук обаче е, че в бъдеще ще можем да избираме между двата производителя на двигатели. При тези с Bosch ще се залага на двигателя Performance Line CX, което означава, че подпомагането ще е малко по-слабо от тези, които са с Panasonic система. Колелата с Bosch ще разполагат с четири режима на подпомагане – Eco, Sport, eMTB и Turbo. Когато се ъпдейтнат до eBike Flow, версия 1.18, ще могат да бъдат добавяни и допълнителни режими на помощ.

Flyer
Двигател Bosch Performance Line CX

Откъм максимален преход, при моделите с двете системи нещата са равносилни. Новите Uproc X са с батерия Bosch PowerTube с капацитет 750 Wh. Тази система има предимство, понеже позволява поставяне на допълнителна батерия. В комбинация с екстендъра Bosch PowerMore се постига впечатляващия капацитет от 1000 Wh.

батерия bosch
Допълнителна батерия Bosch PowerMore

Трета новост – цветовете

 

Цветовете са другото, с което се отличават новите модели на Uproc X. Те са само два - White Ceramic Gloss и Deep Purple Gloss. Интересен е въпросът, какъв е таргетът на Flyer с бял и тъмно лилав модел, при положение, че този сегмент е значително доминиран от мъжете. Така че, доста смела стъпка в цветово отношение на компанията. За много хора бялото е неутрален цвят, ок. Но лилавото прави силно впечатление. Дали обаче мъжете ще го предпочетат?

Освен споменатите промени, доста неща остават същите, като на старите модели. Flyer продължават да предлагат рамката само в карбонов вариант и с четири размера: S, M, L и XL. Запазва се и „муле“ концепцията с предни гуми 29 цола и задни – 27.5. Виждаме и добре познатото 4-точково окачване с ход 150 мм.

колело flyer
Четириточкова система на задното окачване с амортисьор с ход 150 мм

Както споменахме няколко пъти, Flyer ще предлагат четири нови модела на пазара. Изразени в цени, те ще струват между 12 000 и 16 000 лв. Разликата между тях е в основните компоненти – окачване, трансмисии и спирачки.

 

Ето ги и техническите данни при новите модели на Flyer Uproc X 2024:

· Варианти: Uproc X 2.10, Uproc X 6.10, Uproc X 8.70 и Uproc X 8.30 SE

· Рамка: карбон

· Двигател: Bosch Performance Line CX

· Батерия: Bosch PowerTube 750

· Дисплей: Bosch Kiox 300

· Контролер: Bosch System Controller, Bosch Mini Remote

· Вилка: Fox 36 Float Factory E-Optimized, Fox 36 Float Performance E-Optimized, Fox 36 Float Rhythm E-Optimized, SR Suntour Aion 36 Boost EQ 2CR-PCS

· Трансмисия: Shimano XT, Shimano Deore, Shimano Cues U6000

· Спирачки: Shimano XT M8120, Shimano MT520, Shimano MT420

· Тегло: средно 26 кг

· Максимална товароносимост: 140 кг


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

eBike Flow
електрическо колело Tern
електрическо колело KTM