Нови електрически велосипеди от Bergamont през 2022 г

Giant Bikes 2022

Bergamont изглежда са работили усилено през последните месеци. Това се разбира по огромния списък с иновации при моделите за следващата година. Разбираемо, нещата основно се въртят около новата Smart система на Bosch, но не всичко. Ще видим екзистенциално променени модели, някои от които са получили напълно нови рамки. В списъка по-долу ще се опитаме да обобщим най-важните от тях за догодина.

 

Bergamont E-Horizon Premium 2022 – най-важният сред електрическите трекинг велосипеди.

Трекинг велосипедите са все така най-силно продаваните при „електричките“. По този повод при Bergamont, E-Horizon моделите разполагат с множество вариации – на рамки и на двигатели. Следващата брънка по E-Horizon веригата, която излиза за догодина е E-Horizon Premium. Всички модели, които са оборудвани с новата Smart система на Bosch за догодина получават в името си “Premium”. Това означава по-голям капацитет на батерията – 750 Wh и подобрена комуникация, благодарение на Bluetooth връзката между електрическите компоненти.

Още като се погледне рамката и голямата промяна се набива на очи. Долната тръба вече е леко удължена. Двигателят е завъртян с няколко градуса сравнено с предходните години. Буксата за зареждане е интегрирана и лесно достъпна. Виждаме и масивен предпазител на веригата, който покрива плочата при курбелите и почти 2/3 от веригата. Батерията вече се премахва по-лесно – странично. Металният капак и ключалката са стъпка напред. Ако погледнем велосипеда отпред, Bergamont са вградили четири отвора на челната тръба, на които може да се закачи например багажник.

 

Моделът ще разполага с три вариации:

· E-Horizon Premium Pro Belt ще бъде комфортен градски електрически велосипед с ремък и безстепенна автоматична скоростна главина от Enviolo.

· E-Horizon Premium Expert ще се различава от горе споменатия по това, че ще разполага с 11-скоростна система с дерайльор и верига.

· E-Horizon Premium SUV ще е многофункционален велосипед за офроуд изпълнения, „обут“ в гуми Schwalbe Marathon Plus MTB.

 И трите варианта ще разполагат с мъжка, дамска и lowstep рамки.

 

Bergamont E-Horizon SUV 2022 – oще по-подвижен.

Bergamont E-Horizon 2022
2022 Bergamont E-Horizon SUV Country

С ъпгрейда на Bosch, не означава, че предходните модели на двигателите ще изчезнат от пазара. Затова не е изненада, че Bergamont разширяват продуктовата си гама в сегменти, където клиентите им имат най-силен интерес. Основен пример за това е разрастването на семейството на E-Horizon. Новобранецът тук е E-Horizon SUV, който става част от доминиращият тренд през последните години. Какво досега е липсвало при по-евтините колела при този производител? Това са: амортисьорна вилка с неголям ход; дерайльорни предавки; широки гуми; мощен мотор. Точно това е профилът на E-Horizon SUV. Моделите са със 75 мм ход на вилката, 10, или 11-скоростна система и двигател Bosch Performance Line CX с висок въртящ момент. В допълнение на това той получава и гуми Schwalbe Smart Sam с 54 мм широчина. Идеята на модела се допълва от калници, светлинна система, багажник и степенка. Версиите и тук са три – Comfort, Country и Cross.

 

Bergamont E-Contral SUV Expert 2022 е подготвен за всичко.

Bergamont e-bikes
2022 Bergamont E-Contrail SUV Expert

И тук Bergamont показват своя специфичен прочит на SUV велосипедите. Това е градско колело с двойно окачване, но с характеристиките на байк за забавления. Вилката и шокът са с ход 130 мм, седалковото колче също е амортисьорно. Гумите са 60 мм широки, а трансмисията е 12-скоростна от висок клас. Окомплектовката го прави не точно типичния велосипед за каране по пътя. Багажникът е със Snapit 2.0 система, която позволява закачане на малки дисаги. Предната светлина е компактна и се вписва елегантно в кокпита. Със своите 110 Lux-a осветява достатъчно. Bergamont E-Contrail SUV Expert e оборудван с двигател Bosch от четвърто поколение и 625 Wh батерия.

 

Bergamont E-Revox Premium EQ 2022: все по-далеч и по-далеч.

Както E-Contrail SUV, новият E-Revox Premium EQ носи хибриден характер. Тук обаче класическият твърдак среща трекинг идеята. Резултатът е гъвкав е-байк, който може да се кара по различни терени. Към него се получават калници, светлини, багажник и степенка. Преходите с него ще бъдат още по-продължителни благодарение на новите компоненти на Bosch. Ако ви е харесал този модел, но сте твърдо решени да го карате само по пътя, от Bergamont предлагат отлична алтернатива – с твърда вилка и по-широки гуми Schwalbe Super Moto-X, които да компенсират липсата на ход на вилката, а полу-сликовият им профил ще ви позволи да сте още по-бързи по асфалта.

 

Bergamont E-Cargoville Bakery 2022 – полезен мускулест велосипед.

Bergamont Cargo
2022 Bergamont E-Cargoville Bakery Elite

Без да звучи обидно, E-Cargoville e сред тежката категория велосипеди през 2022 г. Когато говорят за него, от Bergamont наблягат на думите „произведен за тежки товари“. Зад масивното на външен вид колело стои нова идея. Фирмата искат да го наложат за по-комерсиална употреба. Ако 160-те кг максимално допустима маса при предходните модели е била недостатъчна, то при модел 2022 тя вече е до 180 кг. Някои решения от предходните модели са останали не променени все пак. Запазен е форматът с 24 цола гуми отпред и 26 цола отзад. По този начин предният багажник е поставен по-ниско. Това улеснява товаренето и управлението. Повечето товарни електрически колела се продават само в един размер. Тук обаче може да се избира между рамки с големина S и L. Тъй като в Bergamont са специалисти по отношение на карго велосипедите, са помислили и за някои други важни компоненти. Мощните спирачки от Magura са специално създадени за тежки натоварвания. Същото важи и за задната главина с пет вътрешни предваки Shimano Nexus 5, както и за гумите на Schwalbe. Тъй като моделът на практика ще бъде товарно муле, не бива да пропускаме възможността за поставяне на втора батерия на рамката, за да получим общ капацитет от 1125 Wh.

 

Bergamont E-Ville SUV 2022 – изпипан до последния детайл.

Bergamont SUV
2022 Bergamont E-Ville SUV Elite

За да видим някакви разлики с предходните модели, трябва да се вгледаме доста по-детайлно в моделът за 2022 г. Ок де, най-голямата разлика е, че вече имаме два варианта на този модел – Tour и Elite, които се различават по оборудването. При Tour имаме дисплей Purion, докато при Elite виждаме KioX. На кормилата и на двата варианта виждаме качествени фарове от компанията Busch & Muller. Спирачките също са леко подобрени спрямо 2021 г.

 

Bergamont E-Ville Expert 2022 – твърдостта е в миналото.

електрическо колело bergamont
2022 Bergamont E-Ville Expert

Втора иновация при E-Ville моделите. През следващия сезон E-Ville Expert ще предлага още повече комфорт. За това заслугата е на амортисьорната вилка. Производителят тук заменя висококачествената твърда вилка от карбон с Mobie 25 на SR Suntour. Тя е със 100 мм ход. Тук други промени спрямо предходния модел са спирачките и цветовете.

 

Bergamont E-Horizon Edition LTD 2022 – нещо специално.

         2022 Bergamont E-Horizon Edition LTD Gent                         2022 Bergamont E-Horizon Edition LTD Amsterdam

Най-накрая, но не по важност, ще споменем за още една новост, щом става въпрос за външен вид. Два модела в необичайни за Bergamont цветове ще се появят през 2022 г. Мъжката версия на Bergamont E-Horizon Edition LTD ще грее в бяло и тъмно червено, а Low step рамката ще е оцветена в бяло и морско синьо. Изборът е изненадващ, защото от компанията при електрическите велосипеди обикновено използват по-тъмни цветове в комбинация с черно. На снимките обаче виждаме, че и двете колела изглеждат свежо. Ние мислим, че спокойно занапред могат да разчитат на по-светлите тонове. Ако и на вас са ви харесали, ще трябва да реагирате бързо, защото тази серия е лимитирана.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело KTM
електрическо колело Giant
дисплей за електрически колела