Нови електрически велосипеди от Bergamont и през 2023 г

Bergamont 2023

Традиционно Bergamont оборудват своите електрически велосипеди със система Bosch. Случвало се е да се спрат и на друг производител, но само при някои отделни модели. В близкото минало това бяхя Paul-E с Shimano и E-Grandurance c Fazua Evation. През 2023 г. Bergamont казват „довиждане“ на Fazua. При спортните модели обаче виждаме вече двигателят за задна главина на Mahle. Този мотор, както и новите двигатели на Bosch са основните неща, покрай които от Bergamont са работили за новия сезон.

Bergamont E-Sweep – за бързите в града.

Погледнат отстрани, първия напълно нов модел за 2023 г. изненадва. E-Sweep би бил перфектен за вграждане на малкия средно поставен двигател Ride 50, или Ride 60 на Fazua. Но към този момент съвместната работа между двете компании няма да се случи. Затова заместникът идва от Mahle. Техните двигатели за задна главина стават все по-популярни, особено през последните две години. Bergamont са се спрели на модела X35+ за тези нови модели. Моторът притежава максимален въртящ момент от 40 Nm. Теоретично, може да се избере и по-лекия модел X20, който обаче може да предложи само 23 Nm. Той е на пазара от тази година и тепърва има да се доказва.

                           Bergamont E-Sweep Tour                                                      Bergamont E-Sweep Sport

Като разработка E-Sweep e наследник на E-Grandurance. Вместо състезателно, извито кормило, тук то е право. На външен вид е като така наречените фитнес велосипеди. Разликата е, че E-Sweep e оборудван с калници, светлини и багажник.

А самите варианти на E-Sweep са два – Tour и Sport. Като оборудване те са почти идентични. Разликата идва от трансмисията. Tour разполага с 10 предавки, докато Sport – само с осем.

Bergamont E-Sweep
Bergamont E-Sweep Tour 2023

Bergamont Hans-E и Hans-E LD – малки, но с голям потенциал.

Bergamont отварят нова страница при компактните велосипеди. Компанията се е доказала, като успешна в тази ниша, но досега не сме видели нищо по-различно сгъваемия Paul-E.

Въпреки по-малкия си размер, Hans-E e малко по-голям брат, а Hans-E LT e трудно да не ви привлече погледа. Той е произведен точно за това. Ъгловати, но динамични линии са характерни за рамките на тези модели. Bergamont са комбинирали масивна долна тръба със снижаваща се горна, която отстрани изглежда като аха да се счупи. Двигателят е почти открит. Декориран като черен куб, той оформя най-ниската част на рамката. .

                                      Bergamont Hans-E                                                                       Bergamont Hans-E LT

Благодарение на ниската долна част на рамката, качването на Hans-E и Hans-E LT e сравнително комфортно. LT e абревиатура от Longtail, т.е. по-дълга задна част, което означава и по-голямо междуосие. Версията леко прилича на малко карго колело. Особено и с максималната товароносимост от 160 кг. За съжаление, на този етап, няма информация до колко килограма можем да товарим багажниците. Това което е сигурно обаче, е че и двата модела могат да бъдат паркирани върху задните части на багажниците си. Все повече товарни велосипеди предоставят тази възможност.

Bergamont Hans-E
Bergamont Hans-E LT с детско столче

Задвижването на двата модела е с двигатели от серията Bosch Smart System. Hans-E LT е оборудван със скоростна главина Shimano Nexus с пет предавки и амортисьорна вилка с ход 80 мм. Hans-E е малко по-лек, заради своята твърда вилка, а предавките са 10, с дерайльорна скоростна система. Гумите са 20 цола. И при двата модела рамките са с универсален размер. Индивидуалната настройка идва от височината на кормилото.

 

С E-Cargoville LJ Bergamont въвеждат Smart системата и при товарните си велосипеди.

Компанията се е погрижила за карго линията си, като оборудва всичките си модели с Performance Line CX Cargo – единия от новите двигатели на Bosch Smart линията. Технически погледнато, той е като предходните мотори. Но сега има възможността да си комуникира с останалите Smart компоненти. При вариантите Elite и Expert ще открием комбинации с батерии 750 Wh, или 625 Wh и дисплей KioX. За версията Edition, батерията е 500 Wh и изчистения дисплей Intuvia 100.

Bergamont E-Cargoville
Bergamont E-Cargoville LJ Expert 2023

Bergamont E-Cargoville Bakery

Този модел е разделен на два класа, според оборудването. Топ версията е с батерия 625 Wh и дисплей KioX 300, докато по-бюджетния разполага с 500 Wh батерия и дисплей Intuvia 100. И при двата двигателят е Bosch Cargo Line, който вече е в своята Smart версия. Моделът се отличава и с червения си цвят, който от Bergamont са го кръстили „Shiny Candy Red”.

Bergamont E-Cargoville
Bergamont E-Cargoville Bakery Elite

Bergamont E-Trailster – за атлети и туристи.

Байковете на Bergamont имат друго лице, когато стане въпрос за планински електрически велосипеди. Нова рамка, нова концепция, ново име. E-Trailster 150 Elite има за цел да внесе глътка свежест в този сегмент. Силата на модела е категорията All Mountain, за което допринася и ходът на окачването, което отпред е 150 мм, а отзад – 140 мм. Това е точно 10 мм по-малък ход от своите предшественици. Друга промяна, която Bergamont правят е, че запазват 29-цоловата гума само отпред. Моделът вече ще е така нареченото „муле“. С 29-ка гума отпред и 27.5 отзад. Алуминиевата рамка е с максимална товароносимост от 160 кг. Което е добра новина и за по-едрите хора, които ще могат да добавят дори малко багаж за своя туристически преход.

Bergamont E-Trailster
Bergamont E-Trailster 150 Elite

Като цяло и тук вариантите са два – E-Trailster 150 Expert и E-Trailster 150 Elite. Но има и още 3 версии, които вече не са в All Mountain сегмента. Това са E-Trailster 130 Pro, Adventure и Tour. Както сте разбрали от името им, техният ход на окачването е с 20 мм по-малък. А при тях вече и задната гума е с размер 29 цола. Друго характерно за тях е задният багажник с вграден калник, както и малък калник отпред. Това обаче ни кара да се замислим, какво точно Bergamont са имали предвид, когато са проектирали тези велосипеди. Това не са типични SUV модели. Нямат светлини. А който ще кара това колело малко по-спортно, защо ще иска да има багажник отзад? Интересно ни е, как тези Trailster-и ще се приемат от хората.

                  Bergamont E-Trailster 130 Adventure                                                Bergamont E-Trailster 130 Tour

Bergamont E-Revox – нови двигатели и още по-голям избор.

При твърдаците няма толкова много интересни промени. Подобно на другите модели, Bergamont и тук са поставили Smart двигатели на Bosch. А вариантите, според оборудването са общо пет. Изборът е между различни дисплеи, двигатели и батерии. Като се запазват и някои миналогодишни модели. Присъствието на думата „Premium“ в името на колелото ще означава, че то ще е оборудвано със Smart системата.

                      Bergamont E-Revox Edition EQ                                                   Bergamont E-Revox Edition FMN EQ

Bergamont E-Horizon FS, с който можете да излезете на по-неравна разходка.

Добре, Bergamont ни объркаха тотално с пускането на E-Trailster 130 и с техния странен багажник. При Horizon FS обаче сме свикнали да го виждаме, защото това е типичен SUV модел. Тук виждаме също и калници, и светлини, и всички нужни компоненти за едно по-дълго каране с туристическа цел.

                      Bergamont E-Horizon FS Elite                                                     Bergamont E-Horizon FS Expert

Bergamont E-Horizon – противопоставяне между старото и новото.

Ако някой се е решил да си избере електрически трекинг модел на Bergamont ще си причини сериозно главоболие. Производителят предлага шестнадесет варианта за сезон 2023. Тринадесет от тях са с Bosch Smart System. Изборът е между предавки с дерайльор, или вградени в главина; с верига, или с ремък; двигател Performance Line CX, или Performance Line; батерии от 500 до 750 Wh; с дисплей KioX, или Intuvia – изобщо, всякакви варианти имате пред очите си.

                         Bergamont E-Horizon Edition 6                                                        Bergamont E-Horizon Edition 5

Bergamont E-Ville – за да се чувстваме добре.

С началния си клас модели E-Ville, Bergamont също преминават към Smart платформата на Bosch. Вариантите са три – Pro Belt, Expert и Edition. Оборудвани са с гумите Schwalbe Marathon E-Plus, за да се движат добре в градски условия. Със смяната им с по-рошави гуми, моделите лесно стават приятни за каране извън пътя.

                           Bergamont E-Ville Pro Belt                                                          Bergamont E-Ville SUV Tour


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

Bosch Smart System
електрическо колело Tern
двигател Bosch Race