С новия PowerPack 800 от Bosch обещават преходи от 300 км

PowerPack 800
Bosch PowerPack 800

Без да вдигат много шум, Bosch представиха своята втора иновация за 2024 г. Техният списък с батерии се разшири. Става въпрос за най-голямата батерия, която производителят някога е създавал. А пускането ѝ без помпозни рекламни кампании е тяхно, вътрешно решение.

Последните години популярността на малките двигатели и батерии расте драстично. Въпреки това, дългият преход с едно зареждане винаги си остава определящ фактор, когато се чудим кой електрически велосипед да изберем. Плюс това, много хора все пак искат да имат възможността да преминават по-дълги разстояния с едно зареждане на батерията. Затова и производителите обикновено създават шум, когато направят нова стъпка в това отношение.

От Bosch пуснаха нова батерия, съвместима с новата им Smart система. PowerPack 800 показва с името си, че нейният капацитет е 800 Wh, което е цели 75 Wh скок, спрямо предходната най-голяма батерия Bosch PowerPack 725. Това е достатъчно, за да се увеличи преходът с 10%. За направата на новата батерия за използвани нов модел клетки. За съжаление, от Bosch не издават точния им модел и какво точно е подобрено при тях. Обаче ние си поиграхме да направим една бакалска сметка. Разделяме 800 Wh на 3.9 кг тегло на батерията и получаваме приблизително 205. Тази стойност означава ват-часовете на килограм батерия. Единствената батерия, която може да се похвали с такова съотношение е CompactTube 400, тежаща 2 кг. Това евентуално би ни подсказало кои клетки са използвани за направата на Bosch PowerPack 800.

Друго, което стана ясно е, че PowerPack 800 тежи само 100 грама повече от PowerPack 725, а размерите на двете батерии се различават само с 1 мм. Понеже в тази ситуация изборът на по-малката батерия от двете е напълно безсмислен, Bosch вероятно ще изтеглят PowerPack 725 от пазара. Но това са наши мисли. Подобно решение не е официално споделено в прес съобщенията.

Интересно е как вело производителите мислят да реагират при тази ситуация. Примерно Diamant ще ъпдейтнат три от моделите си – Zing Gen 2, Beryl Gen 3 и Mandara Gen 3 с PowerPack 800. Цените им обаче ще бъдат увеличени с по 200 лв.

Заедно с тази информация, от Bosch обявиха, че официално всичките им батерии ще могат да бъдат „сдвоявани“. Ще имат възможност да се комбинират една с друга – и тези в рамката, и тези извън нея. С подходящите аксесоари процедурата ще бъде plug’n’play. Това означава, че ако производителят на даден байк е предвидил да може да му се постави втора батерия, то проблем да увеличим драстично прехода си без презареждане няма да съществува. Както досега, системата автоматично ще разпознава втората батерия и ще ъпдейтне информацията на дисплея, или в приложението eBike Flow. Възможно най-силната комбинация е между две батерии PowerPack 800, които според Bosch ще са достатъчни за преход от 300 км при оптимални условия.

Технически данни на Bosch PowerPack 800:

· Капацитет: 800 Wh

· Тегло: 3.9 кг

· Размери: 345 х 95 х 100 мм

· Зареждане със зарядно 4А: 2.6 часа до 50%, 6.9 часа до 100%

· Зареждане със зарядно 2А: 5.7 часа до 50%, 12.4 часа до 100%


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

eBike Flow
ел байк Specialized
електрическо колело KTM