Новият електрически велосипед Tern HSD е типично градско муле

tern ebike

Много компании използват изложението Евробайк, за да представят своите нови продукти. Tern обаче разкриха тяхната изненада още преди голямото събитие във Франкфурт – напълно ревизирана версия на най-компактното карго електрическо колело – HSD. То изглежда масивно и кораво и е достатъчно добро, за да вдъхнови и тези, които изпитват съмнения към мини карго велосипедите.

За първи път видяхме HSD преди четири години. За негово мото от Tern определиха Haul Stuff Daily и така абревиатурата на модела вече е факт. Добавяме 20-цолови гуми и ето ни едно магаренце, което ще ни служи вярно в ежедневието. Производителят продължава да се придържа към първоначалната си идея, но с две значителни промени. Магаренцето става по-мускулесто, за да може да носи още по-големи товари. А задвижването вече ще бъде със смарт системата на Bosch.

tern hsd
Новият карго електрически велосипед Tern HSD

Още на пръв поглед забелязваме лека промяна в алуминиевата рамка на HSD. При този модел винаги е имало допълнителна тръба на рамката, минаваща над средното движение, достигаща до седалковата. При новия модел тази тръба вече е по-широка, разделена на две и достигаща до задния триъгълник. Това придава на рамката допълнителна стабилност, която се забелязва и при товаренето на велосипеда и след това при управлението му. Поради това и максималната товароносимост на колелото е повишена на 180 кг, като до 120 от тях могат да са за колоездача. За да се вдигне тази товароносимост, производителят е поставил нов заден багажник. Той може да бъде натоварен до 80 кг. Това е 20 кг повече от преди. Багажникът позволява дори на възрастен да седне в съвместимата с него седалка. Но все пак трябва да се съобразим със споменатите преди малко 180 кг. А това е забележително за велосипед с дължина едва 165 см. Разбира се, всички тези позитиви носят със себе си и някои негативи. Заради компактността на рамката, не е останало място за поставяне на втора батерия. Или поне не се съобщава в предварителната информация.

       Възрастен спокойно може да седне на багажника на Tern HSD                                                                Багажникът Atlas H Rack издържа товари до 80 кг

А сега и за второто голямо предимство на новия HSD нa Tern. Моделът е окомплектован с двигател от серията смарт на Bosch. Това решение е взето не толкова заради ъпдейтите, на които подлежи системата. А по-скоро заради интегрирания мотор Performance Line. Да, той беше и при по-старите модели. Но тук вече е с повече мощност. Преди се разчиташе на 65 Nm въртящ момент и подпомагане до 300%. При новия модел на двигателя нютоните вече са 75, а подпомагането – до 340%, което си е значително подобрение. Така че, повишената товароносимост не би трябвало да се отрази на подпомагането на Tern HSD.

bosch performance line
Двигател Bosch Performance Line от новата смарт серия

Ако оставим настрана тези две фундаментални промени, Tern са направили и множество други по-малки при ревизирането на модела. Според нас това са добри промени. Моделът вече може да седи изправен на багажника си, като така ще спести пространство при съхранение, или в асансьора. При сгъване на кормилото и смъкване на седалката, Tern HSD може да достигне до компактните размер от 165 х 39.5 х 87 см. Добавена е лапа Andros, чиято позиция се променя без да имаме нужда от инструменти. Благодарение на добавката към челото могат да се монтират различни типове багажници и кошници с максимален товар до 20 кг. Вилката, която е специално произведена за Tern от SR Suntour е с ход 70 мм и издържа на целия предвиден товар.

                     Изправено, колелото заема по-малко място в офиса                                        Със свалени седалка и кормило, HSD се побира в почти всеки багажник на кола

                          Andros лапата с типичните за нея две големи ръчки                                              Челната тръба с възможност за монтаж на множество аксесоари

Вилка SR Suntour с ход 70 мм
Вилка SR Suntour с ход 70 мм

Tern са намалили вариантите на HDS след ревизията на модела. Преди изборът беше между четири модификации. Сега те ще бъдат три. Отпада версията с 8-скоростна главина Shimano Nexus. Причината за това е проста. Не е годна за модели с толкова голяма товароносимост. Топ вариантът ще бъде HDS S00. Той ще е оборудван с автоматична трансмисия от Enviolo в нейната тежкотоварна версия. При нея ще има и фар с къси и дълги светлини, огряващ пътя с внушителните 700 лумена. Така ще се чувстваме комфортно и в най-тъмната нощ. Стоп светлината добавя още сигурност към цялата картинка.

Единствено този вариант ще е оборудван с дисплей Kiox 300 и Bosch ConnectModule. Повишената защита от кражба и GPS проследяването може би ще са достатъчно основание за някои хора да инвестират 11799 лв в този компактен товарен велосипед.

Tern HSD S00 в тъмно син цвят
Tern HSD S00 в тъмно син цвят

Bosch ConnectModule не е в стандартната екипировка при останалите два варианта на модела. Те ще носят имената HSD P5i и Tern HSD P10. При тях, вместо Kiox ще видим безжичния дисплей Intuvia 100. Фаровете също са по-обикновени и нямат нито дълги, нито стоп светлини. Самите спирачки също са по-нисък клас. При топ версията те са Magura MT4, докато при останалите два са Shimano от по-ниските класове. Разликата между двата по-евтини варианта на Tern HSD е трансмисията. HSD P5i е задвижван чрез 5-скоростната главина Shimano Nexus и ще бъде на цена 9999 лв. При HSD P10 трансмисията е 10-скоростна с дерайльор от серията Deore на Shimano. Неговата цена ще бъде 9399 лв.

                                               Tern HSD P5i в цвят морски бриз                                                                                              Tern HSD P10 в синьо-зелен цвят

Нещо, което е еднакво и при трите варианта на Tern HSD е батерията. Тя е Bosch Powerpack с капацитет 545 Wh. Според производителя, ще бъде достатъчна за преходи между 51 и 121 км, в зависимост от товара, стила на каране и терена. Първите екземпляри Tern HSD очакваме да се появят на пазара съвсем скоро.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

велосипед Flyer
ел байк Cube
електрическо колело Acer