Карането на електрически велосипед е полезно за здравето

Днес сме ви подготвили статия, с която нямаме за цел да открием топлата вода. Тя не е специално за електрическите велосипеди, но пък те са един чудесен вариант за хора, които са по-трудно подвижни, или нямащи толкова силна воля да излязат и да завъртят педалите.

В края на годината много хора си казват „от догодина ще бъда нов човек“. Със следващите редове ние само ще припомним някои факти, които могат да ви помогнат да станете този нов човек. Колоезденето е едно от най-приятните упражнения, чрез които можем да поддържаме добра форма. Без значение на колко години сме, какви навици имаме, или какво работно време имаме. Редовното каране на велосипед поддържа мускулите и органите здрави и подобрява здравословното ни състояние. Казано накратко: колоезденето ни кара да се чувстваме добре.

Колоезденето и поддържането на добра форма – нещо на което начинаещите трябва да обърнат особено внимание. Ако вадите вашия електрически велосипед от мазето веднъж на 2-3 седмици, не трябва да очаквате никакво чудо по отношение на физическата ви форма. Всичко зависи от честотата на упражненията. Направете уговорка със себе си. Като за начало например, започнете с каране всяка неделя и постепенно увеличавайте времето на колоездене. После включете при възможност още един ден, след това още един… Електрическите велосипеди са идеален фитнес уред за начинаещи и за тези, които искат да преминат от стресиран и застоял начин на живот, към по-позитивен и активен. Трябва да обърнете внимание на натоварването. Не бива да се мятате на колелото и да давате всичко от себе си. Особено при по-дълго каране трябва да стартираме внимателно и по-спокойно. Пулсът и температурата на тялото трябва да се повишава плавно. Най-добре е да имате ниски цели, които да повишавате постепенно. Така увереността и по-добрите резултати ще идват със същия темп. Хубаво е да помислите и за подходящо разтягане преди колоезденето и възстановяване след като приключи. Мускулите и сухожилията ще са ви много благодарни. Казано накратко:

· Разтягане преди и след колоездене

· Плавен старт

· Бавно вдигане на пулса и телесната температура

· Поставяйте си постижими цели

· Не спирайте!

Защо колоезденето подобрява качеството на живота ни? В днешни дни организмът ни е обременен от липсата на достатъчно сън, стрес и напрежение. Това, в комбинация с недостатъчната физическа активност е равносилно на бавно действаща отрова. Последните проучвания показват, че спортовете, подобряващи издръжливостта ни указват и положителен ефект върху настроението ни и спомагат за намаляването на агресията у нас. По време на колоездене и под влиянието на ултравиолетовите лъчи, в организма ни се отделя голямо количество ендорфин, който подобрява настроението. Колоезденето буквално ни прави по-щастливи и помага за доброто ни здравословно състояние. Подобряват се и реакциите ни при стресови ситуации.

Според усилието което се прилага при колоезденето, могат да се достигнат различни ефекти. За да подобрим спортните си постижения, да намалим мазнините и подобрим метаболизма си, трябва да караме нашия електрически велосипед сравнително често. Ако искаме да повишим издръжливостта си, трябва да си изградим тренировъчни навици. По време на продължително колоездене организмът ни подобрява своята работа. Когато тялото не спортува, то залинява.

Шосейното колоездене е плавен спорт. Можем да оставим погледа ни да се рее. Невинаги е нужно да реагираме моментално. Това е много полезно за отпускането и борбата със стреса. Освен това, при колоезденето вероятността от контузии е много малка. То е полезно и при различни ставни проблеми. С ниските (т. нар. low step) рамки, качването и слизането на хора със ставни проблеми е допълнително улеснено. Много такива модели можете да видите и при нас. Електрическото подпомагане е полезно и при раздвижването на хора, претърпели инцидент, или интервенция.

Колоезденето е полезно за сърдечно съдовата система. Кардио спортовете, намалените телесни мазнини в следствие на тях и яденето на по-малко захарни изделия ограничават риска от сърдечен инфаркт с до 80%. Затова, не чакайте прекалено дълго, а изкарайте колелото веднага. Благодарение на него ще забързате метаболизма си, ще раздвижите ставите си, ще разработите мускулите си и ще подобрите кръвообращението си. Трябва ви само малко време – времето между дивана пред телевизора и свежия въздух навън докато сте на любимата си вече „електричка“.

С повишаването на физическата активност, кръвоносните съдове в мускулите се увеличават. При образуването на нови мускулни влакна е нужна допълнително снабдяване с кръв, съответно още кислород и минерали, които да захранват мускулите. Увеличаването на капилярите в мускулните влакна се повишава с по-чести тренировки, заради повишения обмен на веществата. Карането на велосипед, в това число и електрически са идеален помощник на организма в тази посока. Следенето на пулса е много важно, а при начинаещите дори задължително. Ударите в минута кореспондират с моментната активност на тялото. Пулсът, както може да бъде показател за успешните ни тренировки, така може да бъде и „червената лампичка“ когато трябва да намалим малко темпото. За ориентация ще дадем универсалната формула за изчисление на максималния пулс по време на тренировка. При нетренираните хора пулсът не трябва да надвишава 180 удара в минута минус възрастта на човека. При тези, които тренират редовно изчислението е 220 удара в минуа минус възрастта. Така например, за 20-годишен редовно спортуващ, максималният пулс при натоварване трябва да е 200 удара в минута.

Колоезденето е тренировка за мускулите. Това може би е фактът, за който се сещаме най-напред, щом стане дума за любимия ни спорт. При карането на колело се натоварват различни мускулни групи, и най-вече тези в краката, бедрата и гърба. Не е случайно, че колоездачите са сред спортистите с най-добре изглеждащи тела. Силните и здрави мускули имат много положителни ефекти. От една страна мускулните влакна имат нужда от повече енергия, отколкото мастната тъкан. Казано накратко, колкото повече мускули имаме, толкова повече калории горим. Друго предимство – силните гръбни мускули, заедно с тези на краката спомагат за стабилността на тялото и правилната изправена позиция. Освен това защитават от изкълчвания и сецвания. Колоезденето изключително помага и за баланса и координацията.

Ето и един важен съвет. От време на време опитвайте да карате велосипеда изправени. По този начин раздвижвате и допълнителни мускулни групи и разтягате гърба си. Обърнете внимание на правилната настройка на седалката и кормилото и изберете правилния размер на рамката, според пропорциите на тялото ви. Колоезденето ще бъде полезно и приятно, само ако тези компоненти са правилно настроени.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електрически велосипеди
електрически колела