Как да подготвим електрическия си велосипед за новия сезон? Ето 5 основни стъпки:

2019 Giant Trance E+ SX 0 Pro 27.5"
2019 Giant Trance E+ SX 0 Pro 27.5"

Най-запалените колоездачи ще кажат „ами че той сезона никога не приключва“, и изобщо няма да излъжат. Но не всички са настроени да карат във всякакви атмосферни условия. При някои хора, с „пробуждането“ след студената зима се завръща и желанието да извадят своя електрически любимец из града, по вело алеите, или в гората. Именно за тях обобщихме пет важни стъпки за пролетна проверка и профилактика на е-байка.

 

Стъпка 1: Почистване, помпане, смазване.

Всъщност, велосипедът трябва да бъде чист през цялата година. Но все пак, ако сте го прибрали мръсен след последното каране, малка баня няма да навреди. И нещо важно: никога не забравяйте да махнете батерията преди да измиете колелото си. След отстраняването на грубата кал, производителите препоръчват да напръскате рамката със специален препарат, желателно е да бъде био разградим, след което да се забърше с парцал. Водоструйките не са желателни, тъй като с тях може да проникне вода на места, където тя е нежелана. Труднодостъпните места могат да се почистят с четка за зъби. След като изсъхне, можете да полирате рамката на велосипеда с мека кърпа.

След дългата зимна пауза е добре да измерите налягането на гумите. Електрическите колелета тежат малко повече от нормалните, затова и налягането в гумите трябва да се съобрази с това. Когато то е в оптимални граници, двигателят се товари по-малко и батерията се изтощава по-бавно.

Сега е моментът да почистите и смажете веригата. Препоръчително е с мек парцал да я минете цялата няколко пъти. След това, ако сте педантични и държите смазката да е според метеорологичните условия, слагате такава за мокро или сухо време. Но предполагаме, че повечето от вас биха се задоволили и с универсална смазка. Тя е подходяща за всякакви условия.

Чистата трансмисия не само изглежда красиво, ами и издържа по-дълго време
Чистата трансмисия не само изглежда красиво, ами и издържа по-дълго време

Стъпка 2: Батерия и двигател

Разбира се, трябва да се обърне специално внимание на двигателя и батерията на електрическия велосипед, за да не получите неприятни изненади при първото ви за годината каране. Батериите трябва целогодишно да се съхраняват според изискванията на производителя. Пластините на батерията, чрез които тя контактува с рамката трябва да се почистят внимателно със суха и мека кърпа. Мокренето е силно нежелателно и непрепоръчително. В никакъв случай не се опитвайте да разглобявате самата батерия. Също така, не трябва да я излагате на високи температури. Батерията трябва да се съхранява при умерена, стайна температура. Има един много лесно изпълним съвет, който винаги даваме на нашите клиенти: ако се чувствате добре при дадена температура в стаята ви, значи и за батерията условията са идеални.

А кога трябва да отидем на сервиз заради двигателя? По принцип за моторите на електрическите велосипеди производителите казват, че не е нужна профилактика. Но, ако се появи скърцане при курбелите, е добре да се посети сервиз.

С добра грижа към тях, двигателят и батерията не създават никакви главоболия
С добра грижа към тях, двигателят и батерията не създават никакви главоболия

Стъпка 3: Притягане на болтовете

Никой не обича хлабавите връзки. Дори и при електрическите колелета се налага притягане понякога. Най-напред проверете дали е добре затегнат болтът на скобата на седалковата тръба, и така с всяко друго болтче по велосипеда. Ако използвате динамо метричен ключ, погледнете препоръчителните стойности, които са отбелязани на самите компоненти.

 

Стъпка 4: Проверка на светлините

Светлините на електрическите велосипеди са много важни. Все пак с е-байк сте сравнително по-бързи и динамични от нормалните колоездачи. Светлините ви правят по-разпознаваеми на пътя. Като начало, е добре да проверите дали има скъсани, или нарушени части по окабеляването на фаровете. Кабелите не трябва да бъдат хлабави, затова ако е нужно, временно ги прихванете към рамката с кабелна връзка, или така наречената „свинска опашка“.

С подходящите светлини, вие сте добре различими на пътя
С подходящите светлини, вие сте добре различими на пътя

Стъпка 5: Проверка на спирачките и дерайльора

Спирачките ви винаги трябва да работят безупречно. Проверката на състоянието им е задължителна преди всяко излизане с велосипеда, и ако се наложи, да го закарате на сервиз. За накладките няма приет определен период, след който да се заменят. Ако драскат спирачния диск, значи вече сте закъснели със смяната им и непременно трябва да посетите сервиз, или да си ги смените сами. Никак не е сложна операцията.

Трансмисията е добре да се проверява през около 1000 км, и ако е необходимо, да се донастрои в сервиз. Износването на касетата, веригата и плочите отпред зависи от това, как се грижите за тях и в какви условия карате. Примерно, велосипед който се кара основно в хубаво време, се обслужва много по-рядко, отколкото такъв, който се кара в кал и мръсотия. Но ако предавките прескачат, или не се превключват плавно, то значи, че няма нужда да чакате да се навъртят въпросните 1000 км.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електричеко колело Giant
електрически колела