Как да опазим от кражба електрическия си велосипед?

Снимка: ebikeschool.com
Снимка: ebikeschool.com

Електрическите велосипеди се произвеждат според нуждите на много различни типове колоездачи, могат да се използват за разнообразни стилове каране, и не на последно място – те са в изключително широк ценови диапазон. При нас ще ги намерите на цени от 1699 € до 9999 €. Стане ли въпрос за тяхната защита, независимо дали са електрически, или обикновени, производителите които са заслужили огромно доверие се броят на пръстите на едната ни ръка. И въпреки това, една от препоръките на търговците е да се подсигуряваме с второ заключващо устройство, което би затруднило хората с лоши помисли към любимото двуколесно. Освен модерните решения за заключване, има и още няколко съвета, които можем да дадем, за да сте поне малко по-спокойни, когато излезете да се разходите, или да поспортувате.

Заключвайте колелото си веднага щом пристигнете до крайната си точка. Дори и да го изгубите от поглед само за малко. Всички знаем как, щом ни се наложи да влезем в някоя сграда, приятното чувство от колоезденето се заменя с дискомфорта от мислите, дали като излезем ще си видим колелото там, където сме го оставили. При това независимо дали сме с нормален, или електрически велосипед. Преди влизането ни в магазин, сграда, или институция, първото за което трябва да се огледаме, е къде да го заключим. Ако престоят вътре е няколко часа, е добра идея да паркираме двуколесното си в охраняема зона, или там където сме сигурни, че има поставени камери за видео наблюдение. Дори и у нас сградите с такива съоръжения лека полека се увеличават. Ако няма налично такова пространство се помолете на охраната, или домакина, да ви позволи да го заключите някъде вътре. Това пък може да окуражи собствениците на сградата да поставят вело паркинг. Друг вариант е близък паркинг за колелета, но за съжаление, в България такива съоръжения се срещат от дъжд на вятър. Друг, краен вариант е да оставим колелото заключено на публично място, или там където има голямо движение на хора. Счупването на заключващото устройство, или срязването на въжето, или синджира биха били доста по-малко вероятни пред очите на много случайни минувачи. Тук обаче ще поставим и едно условие. Избягвайте паркирането на публични места да става ваша рутина. Крадците може да са утайката на обществото, но далеч не са глупави и ще им направи впечатление периодичното оставяне на колелото без надзор. Това ще им даде възможност да плануват добре как да го задигнат. В моментите, когато не сме на колелото през деня, или за през нощта идеите за съхранение са много. Сравнително честите случаи на откраднати двуколесни в България, са направили нашенеца изобретателен по отношение на нощуването на колелото у дома. Гаражът е най-добрата опция, но стига да е добре подсигурен. Останалите варианти са антрета и тераси при по-малките жилища, или пък някоя необитавана стая на голям апартамент. Дори ако се зачетете из форумите, ще видите хора, чиито колелета нощуват до леглото на собствениците им.

Снимка: welovecycling.com
Снимка: welovecycling.com

Ако се чудите дали е добре да махнете батерията, когато оставяте колелото заключено отвън, то нашия съвет е – да махнете я. Стига да имате възможност и място, където да си я приберете. Не е кой знае колко голяма вероятността да я откраднат, но пък ако се случи, цената новата батерия е в рамките на 500 – 700 €. За щастие, батериите при повечето нови модели се заключват към рамката и без специалния ключ е почти невъзможно да се махнат без това да направи впечатление на случайния минувач. Достатъчно неприятно обаче, е да счупят корпуса на батерията, или декоративния капак, който е специфичен за всяка марка и модел, и в повечето случаи, никак не е евтин.

Bosch PowerPack 500
Bosch PowerPack 500

Пазете си серийния номер на велосипеда. Той е нещо като ЕГН-то на вашето колело. В случай, че то бъде откраднато и после намерено от полицията, те ще изискат този номер от вас. Или, ако по някакво чудо си видите колелото, управлявано от човек, неподозиращ че си е купил краден велосипед, то с този номер спокойно можете да докажете вашата собственост. Няколко снимки на байка ще ви помогнат да направите евентуална листовка, която да разлепите из града, или далеч по-ефективното – да пуснете публикация в социалните мрежи. Личните снимки са по-добър вариант от такива на модела от интернет, защото най-вероятно вече ще сте поставили по рамката специфични аксесоари, като фар, звънец, кошничка за бутилка, или любим стикер, който да го отличава.

findybike снимки: mtb-bg.com
findybike снимки: mtb-bg.com

Никак не на последно място ще споменем и проследяващите устройства, които могат да се скрият много добре на различни места по велосипеда. Те са качествени, но и цената им не е никак ниска. Освен това трябва да се сметне и абонаментен план към мобилен оператор, защото повечето от тях работят със СИМ карта. Такова е проследяващото устройство на компанията PowUnity. Засега тo е съвместимо с двигателите Bosch и Yamaha и се скрива под техните капаци, за да бъде максимално невидимо. Друго подобно GPS устройство е Velocate. To работи в цяла Европа, а цената на модела VC|ONE е 199 евро за проследяващото устройство, с включен едногодишен план за използването му. Ако желаете доживотен абонамент, цената ще бъде 259.90 евро. Вече на пазара е и нов български продукт, за който колегите от MTB-BG написаха обширна статия. Това е Findy Bike, който може да бъде закупен директно от производителя. Цената му е около 200 лв., а отделно се заплаща и абонамент на SIM-картата с покритие по целия свят за първата една година (25 €). Не трябва, обаче да се забравя че тези устройства не могат да спрат крадците и те не трябва да ви успокояват. Те са създадени с цел да увеличат максимално шансовете на собственика да си върне колелото.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електричеко колело Giant
електрически колела