В Австрия подготвят закон за електрическите скутери

В Германия също е се търси решение как да се процедира с така наречените електрически скутери. Те са прекалено бързи и непредвидими за вело алеите, и в същото време прекалено бавни за участниците в движението по улиците.

В най-близко бъдеще в Австрия ще бъдат взети мерки и този проблем ще бъде поставен под законови рамки и ще бъдат измислени ясни правила за водачите на тротинетките с електрически двигатели. В уведомителна бележка министърът на транспорта, иновациите и технологиите на Австрия Норбърт Хофър предложи е-скутерите да се класифицират като участници в движението по пътищата. Комитетът по транспорт и министерски съвет я одобриха. Какво означава това? Австрийските законодатели ще добавят алинея в техния закон за движение по пътищата, която ще се нарича „управляване на скутери“. По този начин на водачите им ще бъде забранено да ги управляват по тротоари и пешеходни зони. Също така, на кормилата на скутерите ще трябва да се поставят задължите за велосипедистите аксесоари, като звънец, светлина и други. Говоренето по телефона без устройство hadsfree, докато се управляват също ще бъде забранено. В закона ще има и ограничение за употреба на алкохол на водачите на електрически скутери. Максимално допустимото количество на алкохол в кръвта ще бъде 0.8 промила. Ще се правят ефективни проверки за изправността на спирачната система. Ако водачите не желаят да са част от нормалното движение на МПС-та по улиците, а да се чувстват по-сигурни по тротоарите, те ще трябва да се движат с нормална пешеходна скорост и без електрическо подпомагане.

Има обаче и изключение на правилото. По желание на местните власти, могат да бъдат изградени алеи за електрическите скутери, където условието ще бъде те да са с не по-мощен от 600 W двигател и да не развиват по-висока максимална скорост от 25 км/ч.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електричеко колело Giant
електрически колела