Второ поред състезание с електрически велосипеди край Шумен

електрическо колело
Стартът на състезанието. Снимка: Калоян Кръстев

Този уикенд за втора поредна година край град Шумен се проведе състезание по планинско колоездене, бягане и дуатлон "Шуменско плато 2020". Организаторите са с дългогодишен опит с правенето на колоездачни събития, тъй като предишните години са били домакини на зрелищни XCO и XCE дисциплини, както и маратони по правилата на международният колоездачен съюз. Миналата година решиха да опитат нещо ново - да включат дисциплините бягане, дуатлон и eMTB. Припомняме ви, че преди 12 месеца в категорията за електрически велосипеди участваха трима души, като победителят беше Лъчезар Стаменов от София с велосипед Specialized Turbo Levo с двигател Brose S Mag. Другите двама участници се състезаваха с Drag ION и Scott E-Spark, като така битката беше между три различни велосипеда с три различни системи. А ekolelo.bg бяхме един от спонсорите на събитието, като предоставихме награди за различните категории в колоезденето.

 

И тази година се включихме с удоволствие в това събитие, в което участваха общо над 140 спортисти, които трябваше да колоездят, или бягат съответно 43 км или 22 км, а дуатлонците първо трябваше да преминат дългото трасе, след което да пробягат още 13 км. За да бъде пълен екшънът и да има напрежение до края, електрическите велосипеди трябваше да преодолеят 43 км с обща положителна денивелация около 1300 метра. Тази година участниците в тази категория отново бяха трима, като електрическите им велосипеди не беше единственото, което ги обединява. Ангел Станчев, Неделчо Брънчев и Николай Шиков са от град Пловдив. Едно от важните условия на организаторите бе колелата да отговарят на европейските изисквания за електрическите велосипеди и системата да не бъде манипулирана. Още с появата си обаче Ангел Станчев даде сериозна заявка за победата, тъй като на неговата Orbea се видя и външна батерия на рамката, освен стандартната - вградена. Стартът бе даден точно в 9:00 и съвсем очаквано е-байковете бяха в началото на колоната. Ангел, Неделчо и Николай бяха и сред първите регистрирани на първа контрола. Във врата им обаче дишаха някои от най-добрите състезатели по планинско колоездене в България. Пръв финалната линия на дългото трасе пресече Ангел Станчев със своята Orbea Wild FS за 2ч:12мин:07сек. Втори стана Николай Шиков, който със своя е-байк преодоля трасето за малко над 2ч:32мин., а трети остана Неделчо Брънчев с колело Trek Rail и с време 2ч:49мин. Явно тази година трасето и условията са били доста благоприятни за електрическите колела, тъй като и тримата състезатели завършиха с оставащ заряд в батериите. Дори в интервю за местна медия Ангел Станчев каза, че може да мине още поне 40 км след финала. Ето и кратки интервюта с Ангел Станчев и Неделчо Брънчев.

И тримата участници получиха награди, осигурени от ekolelo.bg. Хубави капли получиха златните медалисти в юношеските категории, а едната от двете каски беше връчена на Веско Савков, който беше най-бързият състезател преодолял късото трасе. Владислав Гюров взе купата за най-бързо преминал дългото трасе с велосипед без електрическо подпомагане. Той завърши на по-малко от минута след най-бързия е-байк.

И тази година атмосферата и настроението около старт финала бяха високи. Ако искате да се потопите частично в събитието, можете да разгледате фото албумите на местните фотографи, които дебнеха по трасето. Ще ги намерите ТУК.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ:

електрическо колело
електрически велосипеди KTM
електрически колела